După ce am publicat acest articol au venit o mulţime de ecouri, din păcate neplăcute pentru brandul aflat în discuţie. Iată un nou mesaj pe care am să-l redau exact aşa cum l-am primit tocmai pentru a nu influenţa în niciun fel povestea:
Sunt Vlad Stoica si vreau sa va spun cum mi-am cumparat eu un ceas nou si frumos de la B&B shop. In data de 28.08.2017 am cumparat un ceas Orient dintr-un magazin din Polus Center Cluj-Napoca. Numarul de chitanta 7 serie CKOR3136. Un magazin B&B (S.C. B&B COLLECTION S.R.L.). Ceasul m-a costat 901 lei. Ajungand acasa l-am pus bine nepurtandu-l doua zile. A treia zi am vrut sa il iau, iar cand l-am luat in mana am constatat ca ceasul avea ceva sunete inauntru ca si cum era ceva rupt in el. Asta am auzit doar acasa unde era liniste in camera nu ca si in mall unde nu puteam auzi acest lucru. Cum nu locuiesc in Cluj doar dupa inca doua zile am ajuns sa duc ceasul inapoi, cerand altul nou in schimb sau banii. Am fost surprins sa aflu ca acest lucru e imposibil si ca ceasul trebuie trimis doua saptamani in service. Le-am spus ca oricum nu
doresc acelasi ceas deorece nu mi se pare normal sa cumpar un ceas nou direct reparat. Adica nu e nou, nu are cum.
Singura optiune a fost sa le las ceasul si sa completez un formular de garantie, fata luandu-mi factura si bonul ceasului. Bineinteles ca am cerut macar copie sa imi faca. Dupa ce mi-au dat acea foaie de garantie am constatat ca pe ea a scrie „Fossil Watch”. Ignorand aroganta sefei de magazin sau doamnei de la sediul din Bucuresti am ajuns la conlcuzia ca singura mea optiune e sa accept ceasulmeu nou reparat sau sa pierd cei 900 de lei si aia e. Ce stiu sigur e ca nimeni din familia mea sau din prieteni nu vor mai cumpara niciodata nimic de la acest lant de magazine. Azi de 22.09.2017 iar eu inca nu stiu cat e ceasul.
Asta e politica magazinului si comportamentul fata de clientii lui.
Bună ziua,
Am vrut să scriu un lung comentariu, dar mă rezum la câteva aspecte, după cum urmează:
1) Ceasul din imagine, chiar dacă nu are brandul pe el, este un Frederique Constantin, ref: FC-945MC4H9, carcasă 18k, mult peste prețul unui Orient, fabricat in Japonia. Consider prin asta denigrarea unei manufacturi respectabile;
2) Asta trebuia să fie 1, dar nu mai contează, nu am lucrat și nu am cunoștințe care lucrează la B&B + Co. Dar am lucrat intr-un DIY, preluat ulterior, iar acolo am „simțit” sinceritatea cumpărătorului român. Nu contest sinceritate domnului Vlad Stoica. De ce nu fac asta? Din simplu motiv că nu cunosc toate detaliile și nici pe domnul în cauză;
3) Faptul că îți trimite produsul în service și nu îți dă banii sau un produs asemănător/același nu îmi pare o problemă. De ce? Hai să ne punem și în pielea simplului angajat B&B, dar și a șefului de magazin. Mic scenariu: cumpăr un ceas, hai să zicem cel din imagine, prețul destul de piperat, peste 10 000$. Ajung acasă, constat că este stricat, purced spre B&B și îl las în service pentru constatare. De ce? Din simplu motiv că mă știu nevinovat. Cazul 2, aceeași achiziție, dar, îmi cumpăr și un fake (să zicem asemănător – în realitate brandul mai sus menționat, cel puțin, din cunoștințele mele nu are parte de replici/ dacă da mea culpa) și mă duc glonț la magazin, urlu (ca orice român care consideră asta o rezolvare + amenințare cu protecția consumatorului). În cazul în care găsesc pe cineva slab de inimă și primesc banii, în loc să fie trimis în service, tocmai mi-am făcut cadou un ceas de lux moca. Acum să ne deșteptăm la realitate. În trecut am evaluat ceasuri, în prezent am renunțat (motive personale), dar în timp ce am făcut asta, am văzut multe ceasuri cu mecanisme schimbate (rea voință și nesimțire din partea celor care fac porcăria asta). Am menționat mai sus ceva legat de pielea angajatului. În cazul 2, cine va plăti paguba? De ce să se complice simplu angajat sau șef de magazin, pentru un lucru pe care nu îl stăpânește?
3) Ce face B&B, face o mare parte din angajatorii români (este foarte la modă acest lucru, din păcate)? Nu angajează oameni capabili, sau nu le ridică gradul de cunoștințe angajaților. Eu unul sunt pasionat de ceasuri, maniac aș spune. În trecut rămâneam mască la răspunsurile lor. Penibil, să nu îți dai seama de o diferență simplă (quartz vs mecanic/automatic) nu zic de ce este un cronograf și pace îl pot utiliza, ce semnifică scalele (tahimetru, pulsometru, telemetru), fazele lunii, ce este ăla un cronometru, etc. Greșeală asta, de angaja incompetenți, se va răsfrânge intr-o zi, în detrimentul afacerii noastre. Spun asta, legat de Orient vs Fossil (descrisă în articol). Asta este incompetență, atât a angajatului, dar mai ales a angajatorului.
4) Am spus scurt, dar se pare că nu mă pot abține. Datorită lipsei de informații și a culturii (despre ceasuri este vorba) am creat, în blogul meu, un dicționar explicativ cu fotografii și clipuri pentru a încerca să ajut în acest sens. Nu dau nume, nu vreau să îmi fac reclamă aici. Dar, vă rog eu, nu mai exagerați, încercați să fiți sinceri și încercați să vă puneți și pe cealaltă parte a baricadei. Adevărat, este dreptul meu de cumpărător, dar asta nu înseamnă că nu am partea mea de vină și vreau să scap basma curată. Înainte de orice achiziție, chiar dacă „nu avem timp”, încercați să inspectați (în limitele bunului simț) obiectul respectiv. Este mai bine să faceți asta și să renunțați la achiziție, decât să regretați ulterior. Câteva mici sfaturi: dacă vă place mult un ceas, îl vedeți în vitrină, încercați intr-o zi să vă uitați la cât indică ora + minut (valabil doar pentru quartz/cuarț), apoi reveniți la câteva zile diferență și observați diferența. Site-ul ora exactă va ajuta mult. Încercați să ascultați ceasul, să nu pățiți ca domnul de mai sus, să vedeți posibile defecte (geam, brățară/curea, remontoar, carcasa) -în cazul în care sunt, anunțați angajatul că sunt probleme, apoi puteți reveni în altă zi, poate alt angajat și întrebați de ceas. Dacă este același, renunțați la achiziție și spuneți că vreți să faceți o plângere. În rest, toate cele bune.
P.S.
Am făcut achiziții de la firma cu pricina, până în prezent nu am nimic de obiectat, decât foarte slaba pregătire a personalului, intr-un domeniu unde se cere o educație ” mai aleasă „. În curând doresc să mai fac o achiziție, tot de la ei, spre disperarea soției mele (să închid cu un mic zâmbet în colțul gurii cititorului acestui comentariu)
Adăugare: domnul Marius Binda ar trebui să mai „discute” cu personalul , mai ales partea de service. Deși am spus mai sus, legat de service, sunt varză, sau poate prea ocupați, prea neocupați. Nu știu, dar este renumele firmei dumneavoastră + pasiunea în acest domeniu. Eu nu îmi duc ceasurile in service-ul B&B, am ceasoficarii mei.