Alegerile din acest an vin destul de târziu. Pe 11 decembrie. Ceea ce înseamnă o serie de probleme legate de buget. Acum problemele astea despre care vă vorbesc eu se văd total diferit în funcţie de unghiul din care sunt privite. O să detaliez puţin despre povestea asta.
Conform legii bugetul ţării trebuie întocmit şi trimis Parlamentului până pe data de 15 noiembrie astfel încât, cu dezbateri şi vot final, bugetul să fie gata până la începutul anului următor. Din păcate în România postdecembristă acest lucru nu s-a prea întâmplat. Profesionalismul clasei politice de la noi şi-a spus cuvântul în fiecare an astfel încât am ajuns la un moment dat să-l avem aprobat chiar şi prin luna Mai. S-a întâmplat în vremea CDR-iştilor. Cu cei 15k de specialişti au fost atâtea idei încât nu le-au dat de cap până la jumătatea anului următor. Nu este un moment de panică dacă nu ai buget la începutul anului. În aceste condiţii eşti cumva obligat să funcţionezi pe bugetul aceleiaşi luni din anul precedent. Altfel spus dacă nu vom avea, şi nu vom avea buget, în ianuarie 2017 cheltuielile vor fi cele aprobate în bugetul din ianuarie 2016. Este nesănătos şi contraproductiv dar măcar există o planificare a banilor.
Acum fiind într-un an de alegeri, ministrul Finanţelor spune că e normal ca bugetul să fie făcut de următorul guvern în funcţie de viziunea pe care el o va avea. Sincer asta mă sperie pe mine cel mai tare.
De altfel Liviu Dragnea declara zilele trecute că acest guvern nu trebuie să aibă nicio treabă cu bugetul pentru anul viitor. Acela trebuie făcut, spunea liderul PSD, de cei care vor veni la putere. Înţelegeţi că este vorba despre împărţirea banului public. Asta după ce la butoane de un an de zile au fost tehnocraţii care le-au cam dat peste degete celor care erau abonaţi la tot felul de contracte din bani publici. Lucrurile acestea trebuie să se îndrepte fiindcă nu pot fi tolerate la infinit cheltuieli corecte care pot ajuta la dezvoltarea economică sustenabilă.
Mă rog trecem peste aspectul pamfletar, pentru că elaborarea bugetului chiar este o chestiune serioasă pentru viitorul ţării. Însă apare o problemă la care personal nu m-aş fi gândit. Însă ea a fost adusă în prim plan de varianta masculină a senatoarei Cristina Anghel, este vorba despre al doilea om în stat, acea persoană prea prinsă cu treburile ţări, cu gestiunea legislativă şi cu mai nu ştiu ce… probleme din cauza cărora nu poate sta la cozi, fapt pentru care trece peste plebe intrând pe uşa din dos – este vorba de Călin Popescu Tăriceanu.
El a sesizat o problemă extrem de importantă, aşa cum spuneam – dacă alegerile sunt pe 11 decembrie, bugetul trebuie făcut în perioada dintre Crăciun şi Revelion. Dar ce ne facem că în acea perioadă este vacanţă. Domnul Tăriceanu merge probabil să schieze, parlamentarii şi ei sunt ocupaţi cu activităţi specifice sezonului. Păi cum să se deranjeze ei, oamenii politici, care oricum stau liniştiţi că răul tehnocrat a fost înlăturat prin vot democratic, să vină din perioada de concediu ca să dezbată pe problemele de stat, exact acele probleme care nu-i lasă să stea la coadă.
Toţi experţii susţin că se va depăşi deficitul de 3%. Sunt programate reduceri fiscale care vor tăia aproape 7 miliarde de lei de la venituri conform colegilor de la Business Club. Şi atâta vreme cât nu există cifre clare, chiar şi pentru câteva luni, apar temeri despre capacitatea statului de a avea un deficit decent, altfel spus de a putea să-şi gestioneze cheltuielile.