Business

Suntem fruntaşi … la evaziune

Stelian Muscalu

Economia subterană a ajuns la 28% din produsul intern brut, conform studiilor economiştilor europeni prezentate de preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru. Doar Bulgaria are o rată mai mare ca a noastră, ţara vecină de la sud de Dunăre a ajuns la 31%, asta în condiţiile în care media Uniunii Europene este la 18%. Ceea ce mi se pare extrem de interesant este că datele INS-ului ne arată o economie subterană de doar 22%.

Am multe dubii legate de informaţiile, dealtfel foarte importante, pe care le furnizează INS-ul şi poate că nu ar fi rău ca din când în când pe acolo să se mai facă un audit.
Revenind la informaţia noastră, Ionuţ Dumitru vine şi cu o explicaţie:
În principal, povara fiscală pe muncă este factorul determinant pentru mărimea economiei ascunse. Cu cât ai un sistem fiscal mai împovărător, mai ales din prisma birocrației și aparatului de administrare a taxelor neprietenos, cu atât crește acest tip de economie. Dacă ne uităm la România se pare că avem o povară fiscală pe muncă destul de mare dacă ne uităm la impozite plătite de angajat și angajator, salarii destul de mici față de media salariilor din economie. Avem o povară fiscală pe muncă printre cele mai mari din economie”
Fiscalitatea excesivă este cea mai periculoasăformulă pentru sănătatea unei economii. Sub mirajul unui câştig rapid este periclitată dezvoltarea viitoare.
Asta este marea problemă a statelor slab dezvoltate, după ce că sunt sărace nu au nici politici fiscale adecvate.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.