Business

Sunt bani gârlă în sistemul sanitar! Spitalul Malaxa „jefuit” de propriul director.

Stelian Muscalu

Sunt extrem de contrariat şi în acelaşi timp extrem de revoltat. Am citit astăzi ancheta lui Tolontan făcută de această dată la spitalul Malaxa. Acolo unde şeful spitalului a transformat acea unitate în moşie proprie. Este inadmisibil ceea ce se întâmplă în spitalele din România. Facem mitinguri pe stradă, dăm vina pe guvern, indiferent de natura lui că nu sunt bani în spitale, când colo, în sistemul sanitar sunt bani gârlă, băltesc sutele de mii de euro şi spun asta cu toată responsabilitatea. Numai că de acele sume beneficiază doar o parte dintre medici, ăi de s-au pus bine cu politicienii, care sunt şi ei omeniţi la rândul lor. Şi se face aşa un circuit al banului public, circuit care ocoleşte pacientul în primul rând şi bugetul de stat în al doilea. O parte a medicilor au ajuns să-şi dea tot felul de şpăgi între ei, se dau şpăgi către politicieni ca acei şefi de spitale să poată fi menţinuţi în funcţii, se dau şpăgi către firme în spatele cărora de multe ori se ascund alţi politicieni, se dau şpăgi pe contracte de achiziţie care se întorc din nou în buzunarele medicilor responsabili cu aceste contracte.

Este un circuit ameţitor, care a subjugat sistemul sanitar din România. Se urlă în perioada campaniilor electorale subfinanţarea spitalelor de stat. Nu o sa se schimbe nimic indiferent de procentul din PIB alocat sănătăţii până când acest sistem nu va fi reformat din rădăcini. Timp de 26 de ani această plagă s-a extins şi s-a consolidat. Totul în detrimentul medicilor buni profesionişti care şi-au căutat drumul prin ţări străine dar şi a pacienţilor care au murit cu zile în timp ce mulţi manageri de spitale îşi numărau cinic, averile făcute pe spatele pacienţilor morţi.

Dar hai să revenim la spitalul Malaxa. Şi înainte să intrăm în detaliile anchetei făcute în mod senzaţional de Tolontan, trebuie să vă gândiţi la un lucru – acum vorbim de Malaxa, însă fenomenul se întâmplă în fiecare spital din România, la o scară mai mică sau mai mare. Nu poţi justifica altfel vile de milioane de euro şi maşini de sute de mii de euro pe care medicii din sistemul sanitar de stat le deţin.

secAncheta de la spitalul Malaxa pleacă de la un scandal declanşat de unul dintre angajaţii care nu a mai vrut să întocmească fişe de achiziţii fictive prin care se realiza sifonarea banilor din acel spital chiar directorul lui Florin Secureanu.

Dacă vă întrebaţi despre ce contracte este vorba, aflaţi că sunt unele care te lasă cu gura căscată la propriu. Spitalul Malaxa a plătit, conform anchetei de pe Tolo.ro 9.000 de euro unei firme de bijuterii, sub pretextul că aceasta va curăța instrumentarul de la Ginecologie. Nu ştiu în ce măsură realizaţi penibilul situaţiei. Este vorba despre o firmă cu doi angajaţi care nu aveau nicio legătură cu industria sterilizării, care primesc un contract de aproape 10,000 de euro pentru care nu oferă nimic în schimb.

Cum orice şef care se respectă are şi o iubită, acelaşi spital scoate din conturi 5000 de euro pentru a plăti roaming-ul de date folosit de iubita directorului în concediul din această vară pe care l-a făcut în Croația. 5000 de euro? Sunt ferm convins că fiecare cititor al acestui blog a folosit măcar odată telefonul în Roming ca să putem înţelege împreună suma uriaşă plătită pe o singură factură telefonică. Bani care ar fi trebuit să meargă spre îngrijirile nefericiţilor pacienţi de la Malaxa.

Povestea din interiorul acestui spital este halucinantă, şi mai grav este că aşa cum spuneam şi mai devreme ea se multiplică. Personaje insalubre s-au căţărat pe funcţii importante de unde au început să dărâme încet dar sigur tot ce a fost bun în sistem. În paralel şi-au construit adevărate fortăreţe de relaţii care-i asigură că nimeni şi nimic nu-i poate opri din transformarea în baroni ai sistemului sanitar.

Iar faptul că sunt intangibil este demonstrat că deşi există dovezi palpabile ale baroniadei nici primarul Capitalei, Gabriela Firea, în subordinea căruia se află spitalul şi nici ministru sănătăţii nu au luat nicio măsură până în acest moment

UPDATE

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat marti ca a luat decizia demiterii managerului Spitalului Malaxa Florin Secureanu. Procurorii DNA ridica documente de la unitatea medicala.

1 comentariu

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.