Mediul privat este cel care aduce banii la bugetul de stat. Mediul privat este cel care plăteşte salariile bugetarilor. Mediul privat este cel care ajută economia să crească. Mediul privat este cel care ne ajută să atingem ţintele economice.
Probabil că după ce auzi toate aceste repere legate de întreprinzătorii mici şi mari din economie, te-ai putea gândi că oamenii de afaceri sunt ţinuţi în puf. Căci datorită lor până la urmă noi existăm ca naţie, din punct de vedere economic. Dacă vă uitaţi cruciş la această afirmaţie, gândiţi-vă cam ce mai produce statul în acest moment. Cu excepţia unor participaţii la nişte companii privatizate, de unde statul mai scoate nişte bani prin dividendele pe care le primeşte, în rest este zero barat. Pe unde managementul a fost asigurat de forma asta fără fond, numită statul român, companiile au intrat în faliment.
Revenind la companiile private. Ele urmăresc să facă profit pe care, conform legilor să-l împartă cu statul. Cu toate astea în loc să fie susţinute în afacerile lor astfel încât să crească şi felia bugetului prin taxele şi impozitele plătite, mediul privat este de multe ori bătaia de joc a guvernanţilor, indiferent de culoarea lor politică.
Ca să nu fiu acuzat de subiectivism, am ales azi să postez un mesaj primit din această zonă a micilor întreprinzători. Fără să dau nume tocmai ca să nu creez probleme mai mari decât cele existente.
Prin urmare iată textul cu ghilimele:
„Nu mai pot în faţa modului BARBAR în care PSD-ul ne-a transformat în SCLAVI pe noi IMM-urile. Nu mai mai pot să dorm de două zile de când economistul firmei mele mi-a transmis modificarea din 6 ian 2017 la Codul Fiscal .
Concret, este vorba despre art. 47, lit. c din Codul Fiscal acolo unde Dragnea a luat decizia să ne transforme în SCLAVI (pe noi privaţii, amărâţii ăia din IMM-uri), dintr-un singur condei. Parcă suntem proscrişi, noi privaţii. Asa eram văzuţi şi în perioada 1995 – 2005. Noi ducem greul birurilor. Cei de la stat, angajaţi cu pile, relaţii, stau bine mersi pe banii noştri.
Cum aşa ?! Păi ridicând plafonul de MICROINTREPRINDERE de la 100.000 euro la 500.000 de euro, ne-a obligat pe toate IMM-urile ( aprox 80 % din tara asta ), sa platim 1 % impozit pe cifra de afaceri, indiferent dacă avem profit sau nu (şi fără posibilitate de OPŢIUNE !!!!).
Faceţi analiza şi socoteala cât impozit iese şi vă cruciţi ce minţi diabolice are PSD-ul. Adica, trage tot pe NORODUL PRIVAT, pe care deja l-a împovărat cu creşterea BRUSCĂ a salariului minim pe economie, insuportabilă pentru mulţi, care vor da faliment.
Pe mine m-a terminat. Am 36 de angajaţi, plătim lunar peste 50.000 lei taxe la stat pe salarii şi TVA, iar profit nesemnificativ. Supravieţuim. Acum ne-am pomenit că trebuie să ne facă SCLAVI dl. Dragnea prin plata a înca 17.000 lei/an, indiferent
că suntem în groapă sau nu, fiindcă atât este 1% din cifra noastră medie de afaceri pe an. Sunt indignat şi hotărât să inchid totul şi să-mi sfătuiesc copiii să plece din această ţară.
Am trecut prin toate fazele economiei de tranziţie din 1994 până acum, dar aşa ceva nu mi s-a întâmplat. Nu vad nici un viitor pentru copiii mei în această ţară, în care iniţiativa este curmată prin impozite, iar pomana, incompetenţa, hoţia şi prostia sunt la rang de guvernare. ”
acesta este mesajul unui întreprinzător disperat. Concluzia o trageţi singuri. Pentru că puteţi.
Partea proasta a modificarii este lipsa optiunii. Ideal ar trebui ca IMM-ul sa poata opta, nu sa fie pus in fata faptului implinit fiindca functie de obiectul de activitate masura asta este pentru unii muma pentru altii ciuma.
Banuiesc ca IMM-ul din articol are ca obiect principal de activitate comert sau productie mica, unde marjele sunt mici si orice fluctuatie te duce in rosu. Da, unui astfel de antreprenor ii trebuie impozit pe profit, altfel il omori. Salariile si materia prima sunt cheltuieli pe care trebuie sa le faca; el banii aia nu-i vede, dar il pui sa plateasca impozit pe ei…. e un fel de taxa de smecher.
Pe de alta parte, exista cateva categorii carora masura le este benefica: firmele mici de soft, cu putini angajati (myself included), profesiile liberale, etc. In cazul meu particular, eu nu am angajati si cheltuielile sunt infime, deci ceea ce produc e aproape in totalitate profit (vreo 90%). Si evident ca la 1000 RON incasati imi convine mai mult sa platesc 10 RON in loc de 160….
Ar fi buna posibiltatea ca IMM-ul sa opteze pentru una din variante. Nu se poate face nimic in sensul asta?
Pai tocmai, ca exista optiunea…
e greu sa rupi 10k de euro dintr un business care merge prost doar ca sa ai acea optiune
Daca nu ai angajati platesti 3%nu 1% a se revizuu.
Daca pana in momentul de fata ma batea gandul sa deschid o afacere IT in Romania, acum caut optiuni sa o deschid in alta tara, eventual sa ma mut cu totul. E trist 🙁
Nu face greșeala să deschizi in RO vreo afacere!!!! O să regreți, o să vezi !!!
pai de ce, ca pe servicii te avantajeaza 1% …
pe IT ai profit foarte mare
mai calculeaza odata sa vezi … la 100 mii euro profit cu 16% plateai 16mii, si ii faceai la IT dintr-o CA de 150 mii sa zicem, la care platesti cu 1% numai 1500 euro
deci ca si IT sau firma de servicii castigi serios din acest plafon
problema este la firmele mai mari, cu adaos mic, CA mare, adica cei care ia cu 1 leu si vand cu 1.1 lei bazindu-se pe rulaj… trebuie sa isi regindeasca strategia
Hmmmm… Hmmmm…. O firma care „supravietuieste” an de an pe pierdere sau cu un profit aproape de zero ridica niste semne de intrebare. Destul de mari… 1% impozit pe venit este echivalentul a 16% impozit pe un profit calculat ca o marja de 6,25%. O firma mica unde asociatul in mod constant are un profit sub 6,25% suta din total venituri este impotriva logicii economice…
Si chiar daca ar fi asa, asociatul are posibilitatea de a mari capitalul social la 10.000 de euro si sa treaca din nou la impozit pe profit. Daca nici asta nu face, atunci asta e un semn ca omul e orientat spre a da „tzepe” si nu vrea sa riste nimic din banii lui…
Domnule Popescu Dumitru, să știți că firmele nu vând ” droguri” nu dețin bordeluri!!!.Că să poți face profit in RO, mai trebuie să mai lucrezi la ” gri”!. Nu am inventat noi roata,se poarta in majoritatea țărilor. Nu poți avea profit,dacă faci investiții de mii,zeci de mii,sute de mii de EURO ( vb de IMM) și să ai profit imediat,in primul,al doilea,chiar al treilea și al patrulea an !!! Planurile de afaceri nu se fac pe termen scurt! Și cel mai probabil și sigur pe un termen mediu sau cel mult lung! Da aveți dreptate cu mărirea de capital dar sa nu uitați că este un efort destul de mare pentru asociat cu o afacere de exemplu care vinde țigarete ! adaosul fiind ff mic !!! Exemplele sunt destule!!!
subscriu!
Ma inteb… la un calcul simplu cifa de afaceri de care vorbeste acest IMM depasea pragul vechi de 100.000 si ar fi trebuit sa plateasca 16%. Deci, de ce se plange?
16% din profit! Daca profitul este foarte mic, 16% din ceva mic inseamna mai putin de 1% din toata cifra de afaceri…
Pe sistemul vechi platea 16% din nimic, acum plateste 17.000, 1% din cifra de afaceri de 1.700.000 lei.
Don Muscalu, inainte de a publica verificati daca prietenul dvs e coerent…e neverosimila CA 1700K lei la 36 angajati, salarii 1.000.000…TVA 340.000 TVA..datele nu se leaga
nu este prietenul meu.
Este un om de afaceri care platea 16% din nimic si care acum plateste 1% pe CA
Pai 16% impozit pe profit, doar daca profitul exista, dar daca din 100000, ai profit de 3000 lei sa presupunem, sau nu ai profit deloc, atunci 1% te îngroapă ?
Pentru că are cheltuieli, care acum nu se mai deduc și impozitul de stabilește la venit nu la profit. O firma care are o cifra de afaceri mai mare de 100.000 lei poate avea chiar și pierdere, deci impozitul pe profit ar fi fost zero.
depinde din ce platesti 16%
Este optiune de a trece sau in cazul asta de a ramane la impozit pe profit daca se majoreaza capitalul social la 45000 de lei…
Inainte era 3%, apoi a fost 2% …acuma ca e 1% nu e bine ?!!!
Ma gandeam ca o sa se planga autorul articolului de marirea salariului minim sau ceva.
Consider ca se alarmeaza aiurea. Mai ales ca astia au promis ca vor scadea taxele pe munca si sanatate inca de anul asta, deci salariile vor fi mai usor de acoperit daca nu mai platesc taxe asa mari.
Pe partea economica Zdragnea si PSD au promis lapte si miere…si tot reconfirma de cate ori sunt intrebati! Si au scos taxe , au luat diverse masuri sociale deja.
Daca n-ar face magariile de la justitie cu OUG-uri pentru coruptie ar fi cel mai bun guvern.
Au scos taxa aia nesimtita de inmatriculare, sper sa imi dea si mie banii inapoi la un moment dat.
Deci deocamdata pentru mediu de afaceri, IMM-uri…mi se pare ca s-au imbunatatit situatia. Hai sa nu ne vaitam ca curcile !
O manipulare grosolana ! Mare mizerie in articolul asta ! Autorul , datator cu parerea asa. Mai bine s-ar apuca si el de o afacere , macar o gogoserie sau o masa de loz in plic ceva..Este bine ca s-a marit plafonul ! Vad ,insa, ca nu pomeneste nimic de 3% cum era inainte , impozit legat de numarul de angajati, care acum e micsorat la 1%. Cat despre firma , daca nu merge .., intri in faliment , falimentul face parte din joc la fel de bine ca si profitul. Fiecare conduce o afacere dupa cum il duce capul. Nu suntem egali ! Adica cum ?, in alta tara nu se platesc impozite ?, e totul moca ? Lasa ca e mai bine asa .., sa ne sugrume capitalul strain , si sa fim sclavii lor ! Sa stam toti pe salariul minim , sa fentam fiscul , si sa ne plangem toata ziua ca nu gasim angajati . Cu masurile astea s-a plecat de undeva , trebuia inceput de la un capat, sunt convins ca o sa mai vina si altele.
da imi dau cu parerea fara sa ma apuc de gogoserie. Este vorba de bun simt, nu de sclavie nu de altceva. Nimeni nu spune sa nu se plateasca impozite.Ideal e sa algei varianta de imozitare in functie de business ul pe care-l conduci
cu respect
Domnule Muscalu, mai interesati-va la cineva de specialitate inainte sa vorbiti. Deci este asa: daca erai platitor de impozit pe profit inainte de masur asta ramai! Nu te afecteaza. Daca nu erai, deci aveai sub pragul de 100.000 , iti scade impozitul pe venit de la 2% la 1%. Intradevar se mareste plafonul dar 1% din venituri impozit pt stat e mai mult decat rezonabil. Tineti cont ca celelate impozite sunt la salarii si merg in alta parte nu la buget.
Daca erai platitor d e imp pe profit asa ramai – fals
imp pe salariu nu merge la buget – fals
Imi pare rau dar afacerea in sine nu este ok. Care e scopul ei daca nu este profitabila?
O sleahta de fomisti.Un mic exemplu :In primele trei luni ale anului cand vanarile sunt la pamant profitul poate fi 0.Tata Dracnea a avut grija si de asta.Romania e la pamant.
Am auzit de multe ori inca din studentie din partea mediului privat faptul ca ei produc iar cei de la stat sunt un fel de capuse care profita de efortul lor. Totusi ca oameni de afaceri ma asteptam sa aiba o viziune mai corecta a ceea ce inseamna un business adica pe de o parte cei care oferteaza si pe de alta parte, cei care cumpara, noi toti. Noi toti suntem piata lor fara de care afacerea lor nu ar exista. Noi le dam bani cumparandu-le produsele. Asa ca inainte de a blama pe cei „carora le aduc salariile”, adica pe bugetari sa se gandeasca ca acesti bugetari sunt clienti lor, aproximativ 1,5 mil la nivelul tarii. Sa mai adauge pensionarii aproximativ 6 mil si sa-si inchipuie o piata fara acestia. Fara familiile acestora. Oare cum ar arata afacerile lor. Oara cum ar fi daca si doctorul bugetar caruia ei ii platesc salariul ar considera ca nu e normal ca el sa acorde tratament gratuit unui angajat privat? Genul asta de mesaj ca voi aveti salarii datorita noua nu numai ca e gresit ci si o mare prostie. Numai cei care nu inteleg complexitatea unui sistem economic pot vorbi asa. Iar cine nu intelege se poate numi oare om de afaceri?
Constantin, corect ce spui, dar nu mi se pare normal sa ridice salariile bugetarilor cu 25% din banii privatului. Corect era sa creasca cu un procent echivalent cu cresterea economica …si sa nu uitam ca salariatul privatului nu beneficiaza ca bugetarul de tot felul de „sporuri” mascate ….am cunostinte in sistemul bugetar care are salariunl net in jurul a 2000 lei, dar dupa diferite sporuri ajunge sa ia 4500 lei net ….e corect? dupa gandirea ta probabil ca da.
….in ce priveste 1% mi se pare de bun simt, cel care merge cu adaosuri ff mici inseamna ca ruleaza sume f mari si poate sa ridice capitalul cu 45k euro …..daca nu e dispus inseamna ca e genul de afacerist care vrea sa deduca si ce nu e de dedus doar sa fenteze statul si sa nu plateasca impozit ….totodata mai trebuia o taxa de minim 5% pentru antreprenorii cu afaceri gen restaurante, cluburi, etc …..acolo se merge cu adaosuri de 300-500% , clar sunt ffff avantajati, putem vorbi de discriminare.
Mai oameni buni, adica nu prea buni, cei care comentati din cifre si habar nu aveti de afaceri. Dar chiar comentand din cifre, stiti cat este profitul brut la un supermarket? 1,5-2,5% din cifra de afaceri. Pai eu daca ii pun 1% impozit pe cifra de afaceri asta echivaleaza cu 40-67% din profit. Normal ca omul vrea sa lichideze afacerea la un astfel de impozit. Numai un cretin poate sa puna un impozit unitar pe toate tipurile de afaceri. Ala cu comentariul lui cu 6,25% sa-si deschida un magazin si sa vada cat e profitul, daca nu se stie documenta altfel.
Dorel, ti-ai ales bine numele ….pt unul cu un supermarket unde se invart sume imense, e o suma infima sa ridice capitalul cu 45K si trece inapoi la sistemul de 15% pe profit …..sunt anti PSD, dar hai sa fim realisti putin.
Nu imi vine sa cred cata prostie si rautate in unele comentarii! Imi dau seama ca cei care isi dau cu parerea ca e bine ca s-a trecut la impozit pe venit nici nu sunt capabili sa faca diferenta intre intreprindere micro si mica, intre tipurile de afaceri: productie, comert, prestari servicii etc., habar n-au ca marja de profit de 6% e utopie in unele domenii, dar mai ales cred ca n-au avut in viata lor o afacere din care sa-si intretina macar familia ce sa mai zic sa plateasca ceva salarii de pe urma inteligentei, muncii si investitiei lor! Postaci cu mana intinsa!
Ideea unui impozit mic strâns de la cât mai mulți nu este nouă. La început avea forma unui impozit pe capitație. O dare care se plătea doar în virtutea faptului că exiști.Impozitele au apărut odată cu orașele state. Pe când nevoia de apărare devenise o necesitate publică… Dacă privesc la reformele fiscale făcute până acum de PSD observ cel puțin două aspecte: că au o tentă liberală (adică, favorizează mediul privat de afaceri și stimulează consumul – vezi reducerea numărului de taxe, micșorarea TVA cu 1%, păstrarea impozitului pe dividende la 5% și renunțarea de a-l mai taxa suplimentar cu 5,5% cota CASS, etc) a doua, la fel de importantă, este că adăugănd la pachetul fiscal componenta social-democrată,respectiv mărirea salariului minim și a pensiilor, se ajunge să nu fie destui bani la buget. De aceea obligatoriu se conturează noi strategii – de pildă înființarea unui Fond public de 10 mld euro dar și altele. Tot de aceea, se vehicula ideeea – nefondată – că fostul guvern a lăsat o gaură în banul public… Adică „am promis acum să vedem de unde vă dăm!” Pe scurt,referindu-mă la „Strigătul disperat…” ,există firme plătitoare de impozit pe profit, care de ani de zile au găsit o portiță de a merge pe pierdere….nu plăteau nimic la Stat din afacere……. și care se văd acum nevoite (dacă intră sub plafonul de 500 mii euro venit anual) – să dea totuși CEVA la Stat. Adică 1% din ce încasează. Păi este normal. Nimeni nu lucrează pe pierdere. Aceste firme, după părerea mea, nu trebuie să se vaiete. Statul încasează taxe și impozite în virtutea funcției lui de administrator al tuturor afacerilor. Pentru a administra are nevoie de bani. foto – Impôts Paysans Moyen Age
Stimate autor de articol, nu stiu daca INTENTIONAT, sau din necunoasterea legilor, nu tineti cont de punctul 7 din modificarile la Codul Fiscal, punct in care e specificat CLAR:
” În cazul microintreprinderilor a fost redusă limita capitalului social de la 25.000 euro la 45.000 lei (10.000 euro), pentru care acestea pot opta pentru plata impozitului pe profit. Microintreprinderile care au capital social de 25.000 euro şi au optat pentru plata impozitui pe profit îşi menţin statutul de plătitor de impozit pe profit şi după intrarea în vigoare a acestor prevederi, chiar dacă nivelul capitalului se reduce până la noua limită de 45.000 lei.
Din 2017 pot opta pentru impozitul pe profit şi microintreprinderile existente, care au, sau îşi majorează capitalul social până la noua limită de 45.000 lei, similar persoanelor juridice române nou înfiinţate. ”
Deci, ceea ce trebuia sa faca acest intreprinzator, era sa scoata 45000 de lei din banca, apoi sa ii RE DEPUNA cu titlul de ” majorare de capital social ” si, putea sa ramana la plata impozitului PE PROFIT!
Asta se intampla daca nu cunosti legile!
Simplu, clar si LA OBIECT!
daca plecam de la premisa ca business ul ala este la limita de supravietuire… de unde sa scoata 45000 de lei? Si aici raspunsul nu este… din banca
Problema in tara e ca domnii patroni se comporta ca niste tirani cu angajatii , fara nici un drept pt. angajati ! Ex . salariul minim pe economie care il da salariatilor mai ales in constructii , lipsa oricaror mijloace de protectia muncii , munca la negru cu banii in plic , fara fluturas , daca te imbolnavesti dupa CM te da afara ! Si multe alte magarii pe care le fac astia ! ASA CA CIOCUL MIC !
ciocu mic?
nu inteleg catre cine te adresezi. Oriocum este vorba de o sintagma folosita de oameni fara argumente
Nu ma adresam catre dvs. , ci catre asa zisii patroni care se comporta ca ciobanii, facandu-ne sclavi la propriu !Sa va dau un ex :intr-o vara m-am angajat in c-tii la o firma din Braila OLCOCONS ,cu lucrari in jud. Buzau . Patonul un taran plouat , zidar de profesie , dar am acceptat sa ma duc de nevoie . In primul rand mi-a dat salariu minim pe economie pe cartea de munca („Sa nu-i dau lui Ponta la impozit” , ! Auziti descreeratul ce putea sa debiteze . Am lucrat 1 luna fara sa vin acasa, 12 ore pe zi si la bani, mi-a dat 400 de lei , sub pretextul ca nu are , ca nu a incasat , etc . Pai e corect ce a facut taranul ala ? Stiti cati nenorociti ca ala din Braila sunt in tara ? De ce statul nu-i ia la purificat pe acesti nenorociti ? Va spun eu de ce ;SUNT MITUITI ! La aceste specimente ma refeream.