Business

Stimulente pentru şomeri

Stelian Muscalu

Am tot vorbit prin scrierile de pe aici de marele paradox al economiei româneşti. Creştere economică şi, în cel mai bun scenariu, şomaj în stagnare. Cum creşte economia fără să creeze locuri de muncă este greu de spus. De fapt imposibil.

La noi indicatorul ăsta cu noile locuri de muncă este privit destul de superficial, asta în timp ce peste ocean de exemplu, acest indicator este crucial pentru deciziile importante care se iau în economie cum ar fi modificarea dobânzii FED spre exemplu. Tocmai pentru că numărul locurilor de muncă îţi arată de fapt starea reală a economiei.

Revenind la noi, Guvernul a înţeles că este nevoie de stimuli pentru a pune în mişcare mecanismul de creare a noilor locuri de muncă. Aici există mai multe scenarii. Unul presupune locuri de muncă noi, dar lipsa personalului calificat şi este vorba mai ales de vestul ţării, industria ce se dezvoltă acolo fiind mai aproape de piaţa comunitară. Şi scenariul al 2 lea, cel în care nu există locuri de muncă iar şomajul este mult peste media naţională. Se întâmplă mai ales în sud şi est, acolo unde remuneraţia este destul de mică.

În acest sens Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care cuprinde o serie de decizii pentru combaterea șomajului și stimularea ocupării locurilor de muncă.

Prima măsură vizează un ajutor de 500 de lei pentru oricare șomer de lungă durată. Este vorba despre acele personaje(persoane) care încasează venitul minim garantat. Venitul ăsta a apărut în perioada campaniei electorale din vremea guvernului Năstase şi îndrăznesc să spun că a făcut foarte mult rău economiei. Fiindcă au fost foarte multe familii care s-au mulţumit cu acest venit, refuzând să mai muncească. Însă, pentru a beneficia de acest, hai să spunem ajutor, deşi e mai degrabă un stimul, persoana respectivă trebuie să rămână angajată minimum 3 luni la același angajator.

O altă idee din ordonanţă susţine acordarea de sprijin de la stat atât pentru navetă, cât și pentru relocarea dintr-o zonă în alta a țării. Ce înseamnă de fapt acest lucru. Orice om din această țară care dorește să se angajeze, fiind în șomaj, la mai mult de 15 km de domiciliu său va beneficia de o subvenție de 0,5 lei pe kilometru, plafonată la 55 de lei pe zi, care să îi permită să se ducă și să lucreze la distanță față de domiciliu. Nu mai stai să te uiţi lung la un salariu să spunem de 1400-1500 de leidin care poate 5-6 sute trebuie să le dai pe drum. În cazul ăsta drumul ar fi susţinut de stat.

Mai mult, vă spuneam că există acel scenariu în care in vestul ţării sunt fabrici, dar nu sunt oameni, în timp ce în sud şomajul atinge cote record.

Pentru reducerea dezechilibrului ăsta Guvernul vine în această ordonanţă cu un aşa numit numit pachet de mobilitate.

Prin urmare dacă un investitor dorește să deschidă o afacere într-o zonă defavorizată, dar nu găsește forță de muncă specializată, poate angaja șomeri, care vor primi de la stat o primă de instalare de 12.500 de lei în două tranșe: 50% în momentul semnării contractului și cealaltă jumătate după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare. Aici este vorba despre încurajarea familiilor să se deplaseze dintr-o zonă în alta.

Dacă persoana care își găsește un loc de muncă mai departe de 50 de km de domiciliul actual își ia un membru actual al familiei — soț, soție, copii — va beneficia în plus de o subvenție de 3.000 de lei. Vorbim deja de un sprijin de 15.000 de lei dat pentru relocarea unei familii. La aceste sume trebuie să vină evident şi angajatoruleventual cu chestiuni legate de chirie şi alte facilităţi care să-l determine pe om să-şi lase casa în care a trăit o viaţă şi să se mute în zona de interes a jobului.

Ca angajatorul să poată face asta vor fi acordate subvenții și pentru angajator, urmând a fi ridicate plafoanele existente la un nivel nou, de 900 de lei, și lărgită baza de aplicare.

Banii sunt acordaţi lunar timp de 12 luni sau, după caz, de 18 luni, în cazul persoanelor cu handicap și care reprezintă o compensație destul de semnificativă din salariile pe care persoanele care sunt mai puțin calificate le obțin în acest moment. Există şi o primă de instalare,valabilă și pentru românii din Diaspora care vor să revină și să lucreze în țară. Practic oricine din Diaspora care va veni în țară, de oriunde se află în acest moment, și își va căuta un loc de muncă prin această ofertă pe care o avem pe mobilitate, va putea beneficia de cei 12.500 de lei

Măsurile prevăzute prin ordonanța de urgență adoptată de Guvern sunt aplicabile de la 1 decembrie 2016.

1 comentariu

  • In romania nu neaparat locurile de munca sunt problema, ci salariile.”a cam zburat puiul cu ata”lumea nu vrea sa mai munceasca pe 1600-1700(brut).bineinteles,ca sunt facuti putori cei care refuza.majoritatea sunt cu gandul sa plece;asa ca nu prea mai intereseaza pe multi locul de munca.concluziile se trag de la nivelul strazii si nu din sondaje sau din spusele „specialistilor”.esti cam optimist in privinta asta……

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.