Păi depinde de ceea ce vreți sa ascultați si ce buget aveti pentru asta. Păreri și convingeri avizate sau mai puțin avizate veți găsi pe o mulțime de forumuri audiofile sau mai cinefile și chiar la vecinii, rudele și prietenii voștri care chiar dacă nu sunt cunoscători încearcă să te convingă, cu mare patos, că boxele marca X pe care le au sau le-au auzit la un prieten sunt cele mai băsoase de cade tencuiala de pe perete la cum se aud.
Ok, deci ce să-mi cumpăr? Un amplificator integrat stereo împreună cu un DAC (convertor de la digital la analog) sau care mai nou are deja un DAC în el dacă vreau sunet din surse digitale gen PC, Bluray, DVD și o pereche de boxe de podea sau de raft sau un receiver surround cu un sistem de boxe 5.1 sau 5.2 sau mai nou 7.1 sau 7.2?
Păi eu vreau muzică! Sunt pasionat de muzică și ca filme nu mă interesează decât dramele sau comediile. Nu îmi pasă de SF-uri pline de efecte speciale.
Dacă sunt interesat în principal de muzică știu deja că MP3-urile sunt numai stereo, vinyl-urile si CD-urile sunt si ele tot numai stereo, muzica 5.1 se găsește numai pe SACD-uri si pe DVD-AUDIO. În principal ultimele suporturi audio, adică cele 5.1 sunt muuuult mai rare și costă muuult mai mult decât primele. Televizoarele chiar daca au numai niște difuzoare modeste în marea lor majoritate sunt stereo. Sistemele audio cu două canale adică stânga și dreapta, cele care formează așa numita imagine stereo sunt încă cele mai folosite, cam 75% din populație le utilizează. Pentru unele persoane e important subiectul filmului și ele nu sunt deloc interesate să audă cum glonțul trece prin spatele lui sau cum zboară un elicopter prin camera de bloc în cazul unui sistem de boxe surround. Daca mă uit la filme de acțiune pline de efecte audio cu sunetul într-un sistem de boxe stereo o să dau mai tare volumul la dialoguri și mai încet la scenele de acțiune.
Eu vreau filme cu impușcături, război, nave spațiale care trag cu lasere unele în altele, dar mai ascult si muzică uneori!
Aici problema e puțin mai complicată dar nu cu mult. Acest articol nu dorește să intre în detalii tehnice dar din păcate nu am ce sa fac. Treaba unui AV Receiver este să primească semnal audio și video dintr-o varietate de surse, să le proceseze și să le trimită către un sistem de boxe si către un display pentru redare. Surse pot fi: televizor, receptor de satelit, player de discuri DVD, player de discuri Blu-ray, receptor de satelit, consolă de jocuri, computer, media player, etc. Display poate fi un televizor, monitor, video proiector. Sistemele de boxe pot începe cu 3.1 adică o boxă centrală pe care se vor auzi dialogurile din film, două laterale și un subwoofer pentru bass mai pronunțat. Urmează 5.1 adică mai apar două boxe în lateral spate în care în general se aud efecte speciale, 5.2 care conțin două subwoofere mai mici. Cele mai noi AV receivere, adică cele cu tehnologie surround Dolby Atmos complică puțin setup-ul boxelor adică apar 5.1.2, 5.1.4, 7.1.2, or 7.1.4. Ce înseamnă asta? Prima cifră indică numărul de canale tradiționale adică 5 sau 7, a doua cifră numărul de subwoofere iar a treia numărul de boxe îndreptate vertical sau montate pe tavan. Deci un setup 7.1.2 are nu mai puțin de 10 boxe, puțin cam mult zic eu pentru un apartament de bloc românesc. Cu un AV receiver pot asculta și muzică stereo fără nici o problemă însă se va auzi numai în două boxe dar calitatea audiției va fi fără discuție la fel de buna ca a unui sistem de boxe stereo cu amplificator .
Acum urmează cea mai delicată problemă, cea a bugetului:
Pentru partea de stereo se poate cumpăra un amplificator cu DAC integrat și telecomandă pentru un preț începând cu 400 de euro și un sistem serios de boxe stereo începând cu 300 de euro. Tot ce este sub acest buget pentru un sistem stereo nu va suna bine chiar dacă vecinul are altă părere. Mai trebuie cumpărate și cabluri pentru conexiuni și pentru boxe. Acestea sunt prețurile minimale pentru un sistem stereo serios. Cele maximale nu există, audiofilii plătesc sume uriașe pentru cele mai interesante boxe sau amplificatoare. Sunt pasionați care plătesc chiar 10.000 de euro pentru niște cabluri de boxe, sunt magazine online din Romania care au reușit sa vândă așa ceva unor pasionați.
Pentru partea de surround bugetele încep de la 500 de euro pentru un AV Receiver (cutia mare si urâta pe care o vedeți mai jos) care decodează toate standardele de sunet de film până la sume cu mai mult de patru zerouri. Pentru sistemele de boxe prețurile pentru 5.1 încep de la 600 de euro până la sume și aici astronomice. Depinde mult cât de pasionați sunteți și ce buget puteți aloca.
- Modelele de sisteme de boxe, amplificatoare, AV receivere din anii trecuți se pot cumpăra mai ieftin de la magazinele specializate în audio-video online sau fizice, dar atenție mare pentru că producătorii introduc inovații proaspete în fiecare an în noile modele pe care le lansează și poți avea surpriza ca receiverul tău cel nou nu face passthrough la semnalul 4k către televizorul tău cel nou abia cumpărat și vei fi nevoit să schimbi receiverul dacă vrei să vezi 4k.
- Sau noile boxe lansate anul ăsta de marca ta preferată sună mult mai bine decât ce ai tu deja pentru că producătorii nu pierd timpul, investesc în cercetare, design și vor să-ți ia banii cât mai des pentru noutățile pe care le lansează. Toate aceste echipamente audio, dacă vei dori să le vinzi la un an de la cumpărare ca să-ți iei ceva nou nu le vei putea găsi cumpărător decât la maxim jumătate din prețul inițial. După alt an prețul va fi și mai jos. Dacă bugetul nu îți permite îți poți cumpăra totuși echipamente audio second hand de pe siturile de anunțuri la prețuri foarte avantajoase.
- Secretul este ca înainte să cumperi ceva nou sau sh să te documentezi temeinic, internetul e cel mai bun sfetnic, citește si iar citește înainte de a cumpăra, exista review-uri la orice echipament (atenție că multe din ele sunt de fapt reclamă plătită), există forumuri pentru orice, în domeniul audio-video cel mai bine e să nu cumperi după impuls ci să te documentezi temeinic înainte, mergi în magazinele de produse audio și ascultă cu mare atenție ceea ce vrei să cumperi, toate magazinele sunt fericite să îți pună la dispoziție orice model dorești să asculți.
- Nu cumpăra ce spune unul și altul, mergi și ascultă cum se aude și iar ascultă și a doua zi și vezi dacă ai aceleași impresii, probează, uită-te la ce face fiecare funcție sau buton, întreabă personalul calificat din magazinele specializate înainte de a te decide, citește despre produs orice poți găsi pe internet și mergi să cumperi NUMAI după ce ești sigur de ceea ce dorești, altfel ai mari șanse sa regreți decizia foarte repede.
Audiție placută!
nice articol 🙂 nu voi intra in detalii tehnice foarte multe dar din proprie experienta va pot confirma ca solutia ideala pentru a obtine un sunet fidel intr-un apartamentul de bloc este : 1 bucata placa de sunet externa (24 bit) + 2 monitoare de studio + melodii in format flac( acestea avand 24 biti/96 khz sau 192 khz (viniluri)) ,bugetul pentru acest kit nu este exorbitant (mai ales daca le achizitionam second) dar ca ideie un Studio Bundle(nou) variaza intre 900-1500 ron ( modelele entry level) deasemenea trebuie inteles faptul ca pentru a obtine un sunet cat mai fidel (hifi) sursa de sunet (boxe,amplificator,placa de sunet ) + continutul audio (mp3,flac,dac,vinil) sunt esentiale in crearea si ascultarea sunetului perfect 🙂 daca dorim ‘harmalaie’ ori sa terorizam vecinii putem apela la boxe tip standfloor + amplificator ori direct laptop + boxe active 🙂 cat despre sitemele home cinema (reciver 5-7.1) tot din proprie experienta va pot spune ca ele sunt perfecte doar la experienta ‘movie home’ 🙂 O zi faina!
In acest articol ati specificat ca, si aici va citez: ” Cu un AV receiver pot asculta și muzică stereo fără nici o problemă însă se va auzi numai în două boxe dar calitatea audiției va fi fără discuție la fel de buna ca a unui sistem de boxe stereo cu amplificator .” Va rog sa-mi spuneti daca e adevarat si aici mizez pe sinceritate, deoarece pe acest subiect cred ca s-au scris romane intregi. Cred ca sunteti singura persoana care afirma acest lucru, din ce am citit desigur. Daca e asa sa stiti ca distrugeti mitul calitatii sunetului al amplificatoarelor stereo. Daca imi veti raspunde va rog mult sa argumentati cu exemple, deoarece sunt pe punctul de a face o achizitie si vreau calitate si nu cantitate. Va multumesc!
O simpla întrebare mi-am comandat deja (Harman Kardon 161s ) + jbl 230 studio.e buna Combinația sau voi avea probleme? Poate mai târziu voi lua și centru. Dar într-un clip zicea un englez ca nu-i bun modelu asta de reciver … ca la volum mai mare distorsionează …etc … și îmi tot vine sa anulez comanda sau S-o schimb …un răspuns cât mai urgent m-ar mai liniști mulțumesc.
SALUT ,AM O ERECHE DE BOXE SOUND FABER PRINCIPIA 7 DE PODEA SI AS VREA UN SFAT IN LEGATURA CU AMLIFICADORUL ,CARE SAR POTRIVI MAI BINE MARANTZ P M 7005 SAU PM 8005?VA MULTUMESC AST RASUNSURILE VOASTRE