Lifestyle

Steaua-Rapid, meciul din tribune

Radu Rosulescu

Aseară am fost la meci. Steaua București vs. Academia Rapid. Este meciul pe care îl așteptam de mult, atât eu cât și întreaga suflare stelistă. Trebuia să fie meciul în care Steaua își va fi recăpătat identitatea pierdută.

Aș fi vrut să scriu acum despre momentele superbe, emoționante pe care le-am trăit, dar voi scrie despre bătaie. Pentru că toată presa doar bătaia a reținut-o, doar despre bătaie a scris / comentat. Deh, jurnaliștii în căutarea lor perpetuă a senzaționalului. Dacă tot s-a scris peste tot nu mai e nevoie să mai scriu și eu, nu? Ba da, este nevoie pentru că nimeni, cu excepția lui Cristian Scutariu, n-a prezentat în mod corect faptele.

Hai s-o iau mai de departe. E o poveste un pic mai lungă, dar merită s-o citești ca să înțelegi ce se întâmplă.

Eu personal nu sunt o persoană violentă și nu am încurajat niciodată violența. Dar uite că viața mă tot pune în situații delicate, începând cu revoluția din 89 și mineriade, până la protestele de la Piața Victoriei și meciul Steaua-Rapid.

Despre revoluție și mineriade n-o să vorbesc acum, dar să știi că există un numitor comun între protestele pașnice și meciul de fotbal. Știi care e legătura? Incompetența criminală a jandarmeriei române.

Poate nu te pasionează fotbalul, poate n-ai fost la meci, dar poate ai fost în Piața Victoriei sau poate ai prieteni care au fost. Mai ții minte ce s-a întâmplat acolo? Protestatarii au venit cu flori, autoritățile au venit cu jandarmeria călare și cu scutieri. Din start a fost ceva greșit în gândirea jandarmeriei. Ei au venit parcă să incite la violență nu să prevină violența. Și au fost incidente tocmai din cauza incompetenței lor. Îți mai aduci aminte? Caii s-au speriat la un moment dat și era cât pe ce să fie scăpați de sub control. Bine că nu s-a întâmplat nimic grav, dar ar fi putut fi să fie dacă manifestanții pașnici ar fi căzut sub copitele cailor. Câțiva protestatari mai furioși au aruncat la un moment dat cu pietre, iar jandarmeria a transformat imediat piața într-un câmp de război. Ulterior de vină au fost tot protestatarii, chipurile ultras violenți infiltrați printre manifestanții pașnici. Ok, să spunem că au fost ultas printre manifestanți. Dar dacă ar fi fost un terorist? Jandarmii ar fi mitraliat toată piața ca să-l elimine pe terorist? Pentru că asta a făcut jandarmeria. Dacă unul a dat cu pietre ei au luat la bătaie toată piața, au împrăștiat toată mulțimea, au dat cu gaze în stânga și în dreapta la nimereală.

Exact la fel s-a întâmplat și aseară la meci. Au fost câțiva ultras care s-au bătut. O să-ți spun imediat și de ce, pentru că nu s-au bătut din senin, tot jandarmii sunt până la urmă vinovați. Ei bine, pentru că s-au bătut 10 oameni, jandarmii au golit buteliile de gaz și au împărțit bastoane în stânga și în dreapta, neținând cont că în tribune erau femei și copii, că restul spectatorilor erau foarte pașnici și au stat pe locurile lor. Nu nene, jandarmii au ținut morțiș să golească tribunele. După părerea mea asta se numește incompetență criminală din partea jandarmerie și cineva ar trebui să răspundă, metodele de intervenție ale jandarmeriei ar trebui schimbate odată pentru totdeauna pentru că sunt greșite.

Jandarmeria, prin purtătorul de cuvânt Georgian Enache, ne-a spus că așa intervine jandarmeria de obicei, că acesta este standardul și chipurile intervenția este graduală. Domnul purtător de cuvânt ne-a explicat că dacă-ți golește un jandarm o butelie de gaz în ochi nu se întâmplă nimic – ustură puțin, dar trece. Păi nah, să știi că ustură al dracu de tare nu puțin. Dar nu asta e problema. Când împrăștii necontrolat gaze asupra unei mulțimi mari de oameni ghici ce se întâmplă? Păi se instaurează panica și se creează busculade. Busculadele sunt cele mai periculoase. Oamenii se strivesc unii pe alții, se calcă în picioare. Au murit oameni călcați în picioare și la evenimente de genul Black Friday – acolo nu erau nici manifestanți furioși nici ultras de stadioane violenți, erau doar oameni care se îmbulzeau ca să apuce o tigaie la preț redus. Panica și busculadele omoară oameni nu faptul că se bat 2 exaltați. Dacă se bat ei între ei nu se întâmplă nimic. Ei se bat, restul oamenilor nu sunt afectați. Jandarmeria nu are decât să se ducă și să-i pescuiască pe cei care se bat. Oricum jandarmii nu îi invită la o discuție filozofică. Tot cu bătaia ”dialoghează” și ei. Dacă aia se bat între ei îi scutesc pe jandarmi de o muncă – nu mai e nevoie să bată jandarmii pe nimeni pentru că se bat singuri. Dar nu, jandarmeria română se pare că nu are misiunea de a stinge conflicte ci de a le amplifica. Gaz pe foc. Gaze lacrimogene cât mai multe. Să sufere cât mai mulți oameni nevinovați, să se creeze busculade cât mai mari să se calce oamenii în picioare.

De ce a ieșit cu bătaie aseară? În principal tot datorită incompetenței jandarmilor și a organizatorilor. Da, țin cu Steaua București, dar nu pot să trec peste atât de mule gafe. Cu biletele a ieșit o amețeala totală, nimeni n-a înțeles nimic. Galeriile celor 2 echipe au avut grijă să-și ia fiecare bilete în peluzele dedicate, dar la tribuna a 2a s-au amestecat rapidiști cu steliști. Normal ar fi fost să fie separați, tocmai pentru a nu exista incidente.

Înaintea unui astfel de meci se face o ședință tehnică – reprezentanții jandarmeriei împreună cu reprezentanții galeriilor. Așa s-a făcut și aseară. Galeriile Stelei și Rapidului n-au avut niciun interes să se bată, să iasă scandal. Dimpotrivă. Interesul ambelor galerii era să iasă un spectacol frumos despre care să se vorbească în toată presa. Da, între Steaua și Rapid există o rivalitate, nu e la fel de mare ca între Steaua și Dinamo, dar există totuși o rivalitate puternică. Scandări și înjurături e imposibil să fie evitate. Dar bătaie nu dorea nimeni. Totuși, cei din galeria Stelei au avertizat că nu vor tolera provocări din partea FC fcsb Mogoșoaia. Dacă între echipele bucureștene de tradiție există rivalitate, FC fcsb Mogoșoaia și susținătorii acestui club sunt priviți drept dușmani de moarte pentru că ei au furat 14 ani din istoria clubului Steaua și faptul că Steaua a fost nevoită să repornească din liga a 4a este cauzată de acest furt. Steaua nu a retrogradat niciodată pe plan sportiv, Steaua a fost furată de către niște infractori dovediți în justiție.

Ei bine, unii au încercat să afișeze un banner pe care scria fcsb=Steaua. De aici a pornit totul. Exact cum au spus, cei din galeria Stelei au și făcut. S-au dus imediat după cei care au încercat să afișeze bannerul (pentru că n-au reușit să-l desfășoare complet) și l-au confiscat. Incidentul s-ar fi terminat aici și ar fi trecut neobservat dacă nu ar fi intrat în scenă jandarmeria. Jandarmii au împrăștiat gaze în tribune și au vrut să golească toată peluza Stelei. De ce? Doar ei știu de ce. De la intervenția jandarmilor au apărut busculade, a părut la televizor că s-a iscat o bătaie generală. Nici pomeneală. Nu s-a bătut nimeni. A fost vorba doar despre jandarmi bătuți în cap.

Ce ar fi trebuit să facă jandarmii? Simplu. Ar fi trebuit să facă un control la intrarea pe stadion. Au fost avertizați că nu vor fi tolerate bannere cu FC fcsb Mogoșoaia. Repet, au fost avertizați. Tot ce trebuiau să facă era să nu permită accesul în stadion cu astfel de bannere. Nu era nevoie nici de gaze nici de bastoane. Dacă cei de la jandarmerie au impresia că intervențiile lor sunt graduale, așa cum prevede legea, ei bine… prima treaptă a acestei gradualități era să facă un control la intrarea pe stadion. Eu personal am avut la mine un rucsăcel pe care nu l-a controlat nimeni. La mine nu aveau ce să găsească – aveam doar portofelul, cheile, telefonul, un pachet de țigări, ochelarii de soare și o eșarfă. Dar nu a avut nimeni curiozitatea să vadă ce am în rucsac. Poate aveam o bombă, cine știe? A doua treaptă a acestei gradualități ar fi să încerce să-i izoleze pe recalcitranți, nu? Dai cu gaze și evacuezi tribunele doar în cazul în care iese cu bătaie generală, nu? Dar n-a fost cazul acum. Din contră. Și atunci de ce? Cât timp trebuie să mai dea dovadă jandarmeria de incompetență criminală? Chiar trebuie să moară cineva în vreo busculadă provocată chiar de către jandarmerie ca să își dea seamă că e greșit ceea ce fac? Sau poate nici atunci nu și-ar da seama, ar găsi vinovați în altă parte, dar nu s-ar gândi nicio clipă că ei de fapt sunt principalii vinovați.

2 comentarii

 • Aceasta mentiune nu este corecta: „S-au dus imediat după cei care au încercat să afișeze bannerul (pentru că n-au reușit să-l desfășoare complet) și l-au confiscat.”
  Precizez:
  1. Acel banner a fost retras (nu l-a confiscat nimeni de acolo unde fusese pus) tot de cei care l-au afisat deoarece acestia au vazut ca nu este cu Rapid, si l-au dat jos si i-au trimis pe cei doi baieti la plimbare (au venit doi baieti din senin sa ii roage pe cei din primul rand de la inelul 2 sa tina acel banner, in ideea ca mesajul este altul). Am vazut exact ceea ce s-a intamplat acolo.
  2. Mentionez: stelistii au venit si au batut oamnei la inelul 1, acel banner a aparut la inelul 2.
  3. Nici un banner nu justifica violeta pe un stadion.
  In aceste zile s-au scris numai aberatii, de aceea va si scriu aici, deoarece realitatea este alta decat ceea ce mentionati dvs. pe aici.

 • Cuvintele folosite in acest editorial sunt prea „moi” ptr a descrie aceste fapte si atitudini. In fapt vorbim aici de educatie si dependentza bolnavicioasa a „fortelor de ordine” catre violenta si dez-ordine (ironic nu ?). Oameni care au dezvoltat un apetit din a imprastia gaze lacrimogene si lovituri de baston, au gasit un „loc caldutz” si bine platit … la jandarmerie. Ratiunea, inteligenta, compasiunea ptr cetatzenii pasnici au disparut undeva pe scurtul drum al „calificarii la locul de munca”.
  Fenomenul „militzia” adevarat a’nviat… sau mai corect … n-a murit niciodata.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.