Am văzut mai demult un experiment – 2 maimuțe puse în 2 cuști alăturate, cuștile având pereți transparenți astfel încât fiecare din cele 2 maimuțe să vadă tot ce se întâmplă. Și au pus maimuțele să rezolve niște probleme relativ simple. Dacă le rezolvau primeau recompensă, dacă nu le rezolvau nu primeau. Maimuțele s-au prins repede și, cu gândul la recompensă, rezolvau taskurile cu mult entuziasm. Numai că la un moment dat, pentru același tip de problemă, unei maimuțe i s-au dat banane și celeilalte castraveți. Bineînțeles, maimuța care primea banane n-a avut nimic de obiectat, ei îi convenea tratamentul special. Cealaltă în schimb, la început a acceptat castraveții (până la urmă primea și ea ceva, nu?), dar a început să se prindă că e o discriminare – la taskuri egale recompensele nu erau egale. Măh, ce crezi că a făcut maimuța oropsită? A început să facă ditamai tărăboiul, a aruncat cu castraveții în dresori și-a arătat colții amenințător a început să zgâlțâie gratiile cuștii… Ce s-a urmărit cu acest experiment? Cercetătorii credeau că nevoia de justiție și echitate este una primară, că activează zone pe care le avem în creierul primitiv și că nu este specifică doar omului, dar și animalele au această nevoie.
Am citit că în niște statistici din astea mondiale copiii din România sunt pe locul 2 într-un clasament al fericirii. Se pare că e mișto să trăiești în România dacă ești copil. Dar ce să vezi? Când vine vorba de adulți, atunci românii sunt aproape de coada clasamentului. Ce se întâmplă???? Nu crezi că e ceva greșit în ceea ce facem? Ne naștem veseli și pe urmă reușim cumva să ne pierdem toată fericirea pe drum.
Explicațiile sunt mai complexe. Probabil copiii din țările civilizate încep mai devreme o viață disciplinată, li se dau mai devreme sarcini care să-i responsabilizeze, sunt pregătiți mai devreme pentru viața de adult, tocmai ca atunci când vor crește mari să aibă o viață mai ușoară și poate mai fericită. La noi trecerea de la copilărie la viața de adult este mult mai bruscă, iar viața de adult din România nu este tocmai ușoară. Dar uite, una dintre explicații este dată și de experimentul pe care l-am povestit la început – noi trăim într-o societate profund nedreaptă, profund injustă. Cum să fii fericit când vezi că la fiecare pas ești nedreptățit într-un fel sau altul?
Dacă și maimuțele pot face comparații atunci imaginează-ți că și eu pot face comparații. Nu zic că prețul litrului de benzină din România este aproape la fel cu cel din Germania, dar șoselele noastre sunt praf în comparație cu ce au nemții. Este o mare nedreptate de care sunt de vină guvernanții noștri. A fost o perioadă când n-aveam bani, dar de vreo 10 ani sunt bani și vin bani și din fonduri europene și cu toate acestea nu se face nimic, toți banii se risipesc. Te uiți la nemți, te uiți la noi și începi să te enervezi. Și cică trebuie să fim mândri că suntem români. Bine, nu ne mai uităm la nemți. Ăia sunt de pe altă planetă, n-au tot 2 mâini și 2 picioare ca noi, la ei ziua nu e tot de 24 de ore. Să ne uităm numai la noi atunci. Păi ce vedem? Vedem că după 30 de ani de la Revoluție încă nu s-a făcut dreptate. Nici măcar lumină cât de cât, ce să mai spun de dreptate. Vedem că unii care au slujit în regimul comunist au acum pensii speciale. Și ce pensii!!! Nu doar că lor li se dă o banană și nouă un castravete, lor li se dă un ciorchine întreg de banane, iar nouă ne rămân doar cojile de la castraveți.
Am văzut ieri la TV o tanti grefier care era nemulțumită că n-o să mai aibă pensie specială. Și pentru asta ieșise să protesteze. Măh, pot să înțeleg că femeia era nemulțumită, pot să înțeleg și să accept că are dreptul să protesteze. Dar m-au nemulțumit profund argumentele ei – cum că are muncă grea, că stă peste program, că are drepturile îngrădite și ea nu mai poate face și altceva în plus față de munca de grefier pentru a-și spori veniturile. Nu, zău? Dar oare corporatiștii nu au muncă grea? Oare ei nu stau peste program? Oare ei mai pot să facă și altceva în afară de a munci 10 ore pe zi și a sta încă 2-3 ore blocați în trafic? Și când auzi ce pensii speciale au unii – zeci de mii de euro pe lună, cât nu câștigă un întreg departament dintr-o corporație.
Să-ți mai spun o mică poveste. Acum câteva ierni eram la un moment dat pe stradă și, nu știu de ce, mi-a căzut privirea pe un scuterist care livrează pizza. Condițiile meteo erau total improprii mersului pe 2 roți. Eu personal n-aș fi ieșit cu motocicleta pe vremea aia pentru nimic în lume. Și cu toate astea scuteristul era la datorie. Zgribulit, pe cap cu o cască luată din talcioc (probabil s-ar fi spart ca o coajă de ou la cea mai mică căzătură), cu un scuter și ăla ca vai de el, mergea vitejește prin zloată, se strecura printre mașini… Omul ăla își punea viața în pericol pentru câteva sute de lei. Și o făcea fără să se plângă. Pentru că el nu era special, nu avea cine să-i poarte de grijă. Dacă te uiți în trafic o să vezi zeci de curieri ca el, pe scutere sau pe biciclete. Câteodată îi mai și înjuri că ți-au tăiat calea sau doar așa ca să te descarci după o zi foarte stresantă, iar de cele mai multe ori nici nu-i bagi în seamă, ei nu sunt speciali. Și pentru mine curierii sunt aproape invizibili, dar nu știu de ce imaginea acelui scuterist mi s-a întipărit în memorie și îmi aduc aminte de el ori de câte ori sunt discuții despre cât de periculoasă, cât de riscantă este o meserie sau alta, cât de importantă este etc. De ce ți-am spus despre scuterist? Pentru că sunt mii de meserii periculoase. Nu doar polițiștii sau pompierii își riscă viața, nu doar medicii sau judecătorii fac lucruri importante, nu doar primarii sau parlamentarii iau decizii cu impact social. De ce unii să aibă parte de tratament special?
Aveți perfectă dreptate. La muncă egală , salarii egale , pensii egale. Dacă au grefierii , vor vrea și arhivistii , apoi bibliotecarii, apoi librarii , apoi vânzătorii , etc.Ce să zic de minieri. Sau de constructorii care lucrează la înălțime , pe vânt și pe ploaie , zi de vară până seara.Ce riscă parlamentarii , primarii , chiar magistrații ? Atât timp cât membri CCR sunt numiți politic și sunt considerați semizei , NU VA FI DREPTATE. Au salarii imense , pensii speciale , pensii cumulate cu salariul și raspundere ZERO.
Nu e vorba despre egalitate, aceea nu există. Este vorba despre privilegii. S-a născut o clasă de privilegiați plătiți de stat, adică din banii noștri, care își închipuie că ne este superioară, care ne tratează pe noi, cei 3 milioane din sectorul privat, ca pe niște sclavi, pentru pretențiile lor deja total nejustificate. Nu mai vreți, faceți grevă? Faceți! Dați-vă demisia și treceți în sectorul privat, să vedeți câți bani valorați și asta pe bune. Eu una m-am săturat să am 3 joburi și să vă car în spate. Voi să ieșiți privilegiat la pensie la 45 de ani cu salarii de mii de euro, iar eu să ies la pensie la peste 60 de ani cu o pensie de 300 de euro. Chiar, puteți demisiona!
Mai Stelica, uiți ceva. Când viitorii magistrați grefieri polițiști etc învățau pt admitere, scuteristu tău stătea la colț de bloc la o cola și o manea. Așa ca mai lasă ma cu exemplul tău irelevant. Când eu eram in liceu și învățam, prietenii din cartier erau la vrăjeala afara. Acum eu câștig 5000 lei pe luna și ei câștiga 1700. Asta e viața. Orice piramida are baza mare jos 🙂
Asa ar trebuii toată tara sa primească pensii speciale, eu ma muncit 10 ani la Electrica ( reparații), statul a reușit sa distrugă și aceasta companie. Lucram în stații de distribuție la tensiuni între 220 V pa a la 110 Kv adică 110000 de volți, unde nici nu trebuie sa atigi părțile aflatesub tensiune, se creează arc electric de la anumita distanta, ca și fulgerul. În stații spațiu este foarte restrâns, multe celule, pentru revizii sau reparații nu poți lăsa toată stația fără tensiune, orice mișcare necontrolata îți putea aduce moartea, nu mai zic ca zilnic eram supuși inducție electromagnetice. Acest loc de munca inainte de 89 beneficia de grupa de munca 1 la pensie, adică la vechimea în munca se adaugă 6 luni în plus la fiecare an și implicit o marirede pensie, după 2001 guvernanții au scos aceasta grupa pe motiv ca nu mai este asa de periculoasa, parca curentul nu mai este același. Câți ani am lucrat la Electrica foarte mulți colegi în vârstă au murit înainte de pensionare sau în accidente de munca. Din păcate se fac legi numai pentru ei cei care sunt la butoane, cum se zice, cine împarte parte își face.
Mare si nerușinată-i lăcomia. Astia cu pretenții de pensii si salarii speciale nu se gândesc decât la ei înșiși .Rusinea și bunul simț le-a dispărut!
Absolut de acord!
Sa le fie Rusine !Numai in Romania exista asa ceva ! Si ma mai miram de ce in strainatate cind spun ca Sint Roman vezi pe fata lor groaza si Dupa aceea Mila ca traim in asemenea sistem corupt si nepasator ca oamenii nu se gindesc decit sa acumuleze Cit mai Mult si nu se mai gindesc la cel de linga El si de fapt au uitat ca nu iau cu Ei decit 4 scinduri
Buna dim. Apreciez ffff articolul dumneavoastra. Ati fost decent in tot ce ati scris. Sunt pensionar si as veni în completarea articolului dv. Sper ca a fost o gluma , cand la tv. scria ca un procuror si comunist ar avea 15000 de euro. Întrucât nu se mai poate retroactiv umbla la pensiile domniilor lor caci asa si au facut legile, sa fie pensia de 8 ooo de lei si ce depășește impozitata cu 90% . Atât se poate in Romania la ora actuala, căci vinovații sunt PESEDISTII de pe vremea lui Nastase . Am muncit fff mult pana in 89 cu toții : medici,cadre didactice,ingineri (constructori, siderurgie, mina, industrie ușoară, etc) economiști, maiștri, ziariști, muncitori din toate categoriile si pensiile sunt mizerabile față de politicieni, magistrați diplomati, unii militari si alti șmecheri care au fost la butoane si si au facut numai privilegii. Sa i ferească Dumnezeu de furia multimii cu tot felul de nedreptati care se tot fac . Multumim domnule Muscalu pt emisiunile de exceptie pe care le faceti.Va rugam domnule Radu Rădulescu sa se auda si strigătele noastre acolo sus. Va urez spor în toate si Sărbători cu sănătate si Fericire.
Domnule Rosulescu, un salariu de grefier este de maxim 5500 lei cu o vechime de peste 25 de ani, iar o pensie este de 4300 lei. In afara de activitatea de grefier, nu poate sa desfasoare o alta munca, nimic, este incompatibil cu functia de grefier. Adica nu poate avea un Srl, un Pfa, un II, nu poate nici macar vinde seminte la coltul strazii, in concluzie nu are voie sa incaseze alte venituri in afara de salariu. Este corect? Iar legiutorul s a gandit ca pentru toate astea, la momentul iesirii la pensie sa i dea o pensie de serviciu pt ca toata viata lui nu a avut voie nici macar sa vanda seminte la coltul strazii. Daca dvs vi se pare ca o pensie de 4300 lei este pensie speciala, atunci ce sa mai vb de cei care primesc 75 000- 80 000 lei? Acei oameni ce pensii au? Ultra speciale, nu? Pai sa le elimine pe astea ultraspeciale, nu pe cele de serviciu, ar fi multe de spus. Stiti in ce conditii lucreaza grefierii? Nu, am sa va spun eu. Un grefier face toata munca unui dosar de la a la z, judecatorul da doar o solutie, in rest, nimic. Stau 6-7 grefieri intr un birou de 10 mp, caldura se da cu portia, praful din dosare il inhaleaza tot grefierii, pana ajunge dosarul la judecator, grefierul a inhalat deja tot praful ca el trebuie sa ia dosarul la mana. Nu a zis nimeni ca este o munca grea fizic, ci psihic. Stiti in cate minute se lucreaza un dosar numai pana la termen? 15-20 minute, apoi dupa termen lucrezi si 2-3 ore la un dosar. O sedinta are minim 25 dosare. Dosare care trebuiesc lucrate intr un anumit timp, de aceea se sta peste program, iar pt orele suplimentare nu este platit, in unele instante 90 % nu are nici libere pt acele ore lucrate, munceste benevol. Sistemul ecris este foarte greoi, pt a coate o citatie trebuiesc facuti 20-30 pasi, clicuri cum ar spune altii, dar se pierde timp, nu este greu, e timp pierdut. Cladirile sunt fff vechi la fel si instalatiile electrice, curentul pica la o juma de ora si iar o iei de la cap cu treaba. Pina porneste un calculator pierzi 5-10minutesi uite asa noi mancam banane si voi cojile de la castraveti. Deci cine le mananca, eu am alta parere, noi mancam cojile, bananele le mananca altii de care nu e treaba mea sa vorbesc. Sunt unele instante unde judecatorul sta doar pe scaun si da ordine, te cheama pe tine din birou la tlf fireste, sa te duci sa i dai dosarul cu nr.cutate din fisetul lui sa il pui pe masa ca poate redacteaza si el o hotarare, dupa ce grefierul a redactat 3 sferturi din el. Judecatorul trebuie doar sa puna acolo niste articole sa motiveze in 3 randuri de ce a respins sau a admis, restul grefierul face hotararea, uneori de 20-30 pagini. Asa ca….mai aveti coji de castraveti? Noi ne multumim sicu alea. Va invit la noi la instanta sa stati o saptamana cu grefierii sa vedeti ce si cum muncesc, poate asa veti intelege de ce se plang. Noi suntem doar niste roboti la ordine pe acele coji de castraveti, dar pe care nu le refuzam, le acceptam, de ce? De nevoie, sperand ca dupa acesti 25-30 ani vechime sa primim o pensie de 4300 lei, doar pt adta. Eu am vechime 25 de ani, va rog sa ma credeti, ca daca as avea 20 sau 25 ani varsta nu m as mai angaja in acest sistem. Si acum la varsta aceasta ma uit sa plec, m am saturat, mi e sila. 90% din grefierii pensionati au o medie de viata de 55-60 ani, mor foarte devreme, de ce oare? Va rog sa verificati ce v am scris si o sa vedeti ca nu am aberat cu nimic. Ne numim supusi austrieci sau viermi, noi singuri ne spunem asa, iar sefii nostri ne spun ca mancam cozonac in loc de paine.
Pai n-am inteles: daca lucreaza peste program, cand ar mai avea timp sa „faca si altceva”? 😛
Mmda…Băgați grefierii în aceași categorie cu cei care au pensii speciale. cine v-a zis de salariul “de zeci de mii de ero” ? Eu personal nu am auzit de asta, știu că grefierii primesc între 3.500-8.000 lei în funcție de grad și de vechime. Hai să fie 2.000 euro pe lună… dar de unde zeci de mii??? Și hai să fim serioși faceți comparație cu unul care poate nici nu are studii superioare… poate nici bac-ul luat… și cine v-a zis că el este mulțumit cu ceea ce face… situația este mult mai complicată dar pentru unii par foarte simple: salariul câștigat. Puteți să vă faceți grefieri oricând nu vă oprește nimic, și eu m-aș fi făcut dar nu am reușit… dar dacă chiar e vorba de zeci de mii de euro salariul, mă înscriu la următorul examen. Postați și un fluturaș sau un document oficial din care rezultă salariul lor actual???
Bine punctat! Eu una, de patru ani de zile, am doua joburi si abia, abia ajung la 3000-4000 lei. Plec la ora 7 si ajung acasa la ora 20,30. Si ghiciti ce! Statul imi ia 45 % din venituri pentru fiecare din cele doua joburi. Pentru ce? Ca sa aibe astia pensii speciale? Pai si asa au salariile de cinci ori mai mari ca ale noastre. Vor pensii mai mari? Sa-si faca pensii private, ca au de unde! Stau cateodata si ma gandesc: nu ar fi mai bine sa stam la televizor toata ziua si sa traim din ajutoare sociale? Sa vedem atunci de unde isi mai iau specialii astia salariile si pensiile speciale! Rusine celor care stabilesc ca unii sunt mai „speciali” ca altii!
analiza simpla ,dar la obiect ,gindire clarvazatoare si dreapta …cine poate veni chiar cu o umbra de contra argumentare ????-normal ,nimeni cu materie cenusie inca activa in teasta umana ,caci adevarul supara si jeneaza pe multi !!!,dar uite ca mai sint persoane care au demnitatea si curajul moral si etic de a mai trezii sinapsele unor indiferenti care se multumesc de ziua care ,din fericire au mai apucat-o !?!?
Oare ce-o fi facut ASTIA special pentru Romania ?? Orice meserie, ca si cea de grefier TI-O ALEGI , in special pentru BINELE PROPIU si al familiei !! Principiu contributivitatii este UNIC (si asa trebuie sa ramana), daca la un moment dat nu mai esti satisfacut , ITI SCHIMBI MESERERIA , simplu, FACI ALTCEVA!! Este LOGIC ca dupa o anumita perioada, poti sa nu mai fi MULTUMIT cu ce ce realizezi in meseria ALEASA! Vrei mai mult, si INCERCI o altenativa .
Perfect adevarat si nedrept.O complectare , de ce angajatilor la privat nu li se dau vauchere de vacanta , ei sunt mai prosti si fraieri , privatul aduce plusvaloare la buget ,nu cei din spitale, scoli , primarii si alte institutii. Ar fi multe de spus , dar asta e .
Taskuri zici? Dar ce, sarcinile ne repugna? Rusinica acestor „jurnalisti” ce schingiuesc limba româna!
Superb comentariu…adevarat sunt atatea munci grele…cu riscuri de unii sa beneficieze de condiții speciale !?
Frumos
Frumoasa descrierea si excelent pusa in opera. dar pentru parlamentarii si guvernantii nostri este mult prea sofisticata sa o poata citi, gandii si pus in aplicatie in vederea intocmirii unor legi si a normelor, care sa fie favorabile ROMANILOR.
„De ce unii să aibă parte de tratament special?” – Pentru ca unii au invatat zi lumina sa ajunga acolo unde sunt, in timp ce ceilalti taiau frunza la caini. „Ai carte, ai parte!”
Ce sa mai comentam, domnule…aveți perfecta dreptate… și, nu avem toți talent la comentarii, se scriu și multe prostii. Acum însă, ne-a ajuns cuțitul la os cu toate nedreptățile… măcar dacă și-ar face fiecare datoria… oricum nu e drept…
Ruşine!!!!!!!!!!!!
Mai deunazi mi-a adus mancarea la birou un pusti de aproximativ 16 ani(nu stiu daca avea contract de munca cu acordul parintilor), pe bicicleta. Imbracat cu costum de neopren, nu era genul sarac. Politicos si discret. M-a miscat imaginea….si am ” rasplatit” fenomenul. Nu avea nimic special….si nu a cerut nimic special…. Dar eu am considerat ca merita….de la mine. Nu de la societate.Poate la magistratii activi as putea intelege….pana la o limita…judecatorii, tribunale, curti de apel ICCJ. Dar nu voi intelege niciodata grefieri, alti trepadusi, si chiar si fosilele CCR pentru activitatea CCR
Felicitari pentru cel ce a scris articolul.Un adevar de necontestat.
Ce anume va recomanda la aceste pensii?.coruptie,vacante nu concedii,amanari la dosare ,
Rușine!
Trebuie să beneficieze de pensii normale nu și de pensii speciale. Pensionarii care au avut ghinionul de a ieși la pensie cu
Legea 19 din 2001 , li s-au luat in calcul contribuția pe ultimii 5 ani de muncă.
Să ai ghinionul ca in acești 5 ani sa ai salariu mai mic cu 1/4 din ultimul salariu
din vechiul loc de muncă și ținând cont că am platit la CNAS contributie si pentru acord vreo 20 ani , va dati seama ce pensie mica am.
Diferenta dintre un corporatist si un grefier e ca acel grefier intitulat de tine maimuta este sanctionat disciplinar in caz de eroare, acel grefier are termene limita pentru lucrari de doar 3, respectiv 5 zile indiferent de numarul de dosare, munca lui e individuala, nu lucreaza ca la un proiect fiecare pe bucatica lui, ci are o sumedenie de atributii, un grefier e multi-tasking. Inainte de a scrie un astfel de articol, nu stiu cine esti, ce pregatire ai, te invit intr-o instanta pentru o zi sau doua. Dupa ce vei cunoaste cate putin din munca unui grefier, te asigur ca vei sterge porcaria aceasta de articol. Da, tanti grefier vrea pensie speciala, pentru ca o merita. Corporatistul nu are cunostinta de ce e aceea permanenta, sa stai noptile prin instanta, ce inseamna sa lucrezi cu justitiabilii. In instanta toti sunt nemultumiti, toti vor sa se lucreze repede si intotdeauna ca in orice litigiu una dintre parti va fi fericita, cealalta va fi trista. Pe langa aceasta, petitiile curg indiferent ca esti judecator sau grefier, pentru ca, voi aia care aveti senzatia ca vrem pensii de serviciu, nu intelegeti de fapt ce se petrece inainte si dupa sedinta. Niste neaveniti sunteti!
ADEVARAT!!!
Unii sun mai egali ca alții… Eterna paradigma pe care nici comunismul nu a reușit sa o depășească…
Dar ce sa zicem despre cei care lucrează la Salubris și au salariu minim pe economie , riscurile de a se îmbolnăvi sunt majore și condițiile de munca sunt f grele . Dacă ar face și ei greva oare nu ne ar afecta pe toți ?
Problema revoltatului autor este simplă. Analogia lui este eronată. Deoarece dacă el, maimuța care primește castraveți, are senzația că face același lucru ca un lucrător în justiție, maimuța care primește banane, se înșeală profund. Munca de corporatist este o plimbare în parc în comparație cu aceea a unui magistrat.
Grav este că după astfel de opinii neinformate ale unor oameni insuficient educați se fac politici naționale și se emit legi. Și asta numai în ideea de a cumpăra voturi. Nu cu mici…sau castraveți. Ci cu acte normative populiste pentru alegători cu minți de… maimuțică revoltată. ?
De unde stii tu ca acel scuterist nu are studii la fel ca si tine?