Domnul Orlando Teodorovici e pus pe fapte mari. Îmi place că omul e ambițios și vrea să rămână ceva în urma lui. Asta ar trebui să fie mentalitatea fiecărui ministru – să facă ceva, nu să ocupe scaunul degeaba (sau mă rog, poate nu degeaba ci doar în interes personal).
Doar că domnul ministru al finanțelor nu prea reușește să armonizeze viziunea modernă a domniei sale cu realitatea învechită a românilor.
Păi bine nene, te legași de bacșișul oamenilor? Mata nu știi că bacșiș se dă de pe vremea fanarioților sau poate chiar mai de demult, poate chiar de pe vremea lui Mircea cel Bătrân?
Eu te înțeleg. E corect cum gândești. Orice venit ar trebui impozitat. Că așa e corect și democratic. Să contribuim cu toții la bugetul statului nu să cadă măgăreața doar pe unii, mai fraieri.
Dar când îți vine câte o idee din asta stai un pic și analizează și nu te arunca cu capul înainte. Nu de alta, dar nu dă bine să dai o ordonanță, să înnebunești oamenii de cap și pe urmă s-o retragi că ți-ai dat seama că nu e bine.
Să știi că dacă stăteai un pic și te gândeai ai fi găsit soluții rezonabile pentru aplicarea ideii tale. Zău!
Acum, dacă a dat chix cu impozitarea bacșișului, domnul ministru a descoperit că salariile din aparatul de stat sunt mult prea mici.
Măh, așa e. Omul are dreptate. Salariile sunt într-adevăr mici. Și dacă vrem niște funcționari publici competenți ar trebui să îi plătim și bine. Dar ar trebui să ne gândim un pic înainte, nu? Să nu facem ca și cu bacșisul.
Înainte de toate aș vrea să fac o paranteză.
E multă ipocrizie pe subiectul ăsta. De câte ori se vorbește despre mărirea salariilor funcționarilor opinia publică se scandalizează, iar unii jurnaliști de abia așteaptă să facă un pic de rating pe subiectul ăsta.
Dar știi care e realitatea? Ne furăm singuri căciula. Nu vrea nimeni să stea pe bani puțini. Unii care sunt capabili nu vor să lucreze la stat ci se îndreaptă către companii private, iar alții pur și simplu fură. Da, da. Fură ca în codru. Sau iau șpagă. Altfel nu se poate explica de ce există medici superbogați dacă medicii au salarii de mizerie, cum există polițiști superbogați dacă polițiștii au salarii de mizerie, cum există politicieni superbogați dacă salariile miniștrilor și parlamentarilor nu e pe măsura demnității lor.
Uite, un exemplu foarte bun e chiar domnul Orlando Teodorovici. Cine se uită în CVul domniei sale își dă seama că toată viața a fost funcționar public. Dar domnul ministru e un om foarte bogat. Oare cum a reușit să se descurce și cum a reușit să se îmbogățească dacă toată viața a avut doar venituri de mizerie?
Bineînțeles, nu toți funcționarii publici sunt necinstiți. Există și mulți medici care nu iau șpagă, există și mulți polițiști care nu iau șpagă, există și funcționari guvernamentali care nu deturnează bugetul statului în propriile buzunare. În momentul de față ei sunt fraierii sistemului. Și de ce sunt fraieri? Doar pentru că sunt cinstiți. De fapt și ei ar merita poate să fie bogați sau măcar să aibă un trai decent.
Ca să închid paranteza, chiar dacă în mod oficial funcționarii au salarii foarte mici, în realitate câștigurile lor sunt mult mai mari. Numai că aceste câștiguri nu se împart pe criterii de performanță ci pe criterii de necinste – cine e mai necinstit ăla câștigă mai mult. Și uite așa ne bălăcim cu toții într-o mare de corupție.
Dacă domnul ministru vrea să facă cu adevărat o reformă în domeniul veniturilor funcționarilor de stat eu aș fi cel mai mare susținător. Dar să fie o reformă făcută cu cap nu pe genunchi. Și mai ales să existe echitate, iar veniturile să se dea în funcție de performanță.
Spre exemplu, domnul Teodorovici se plânge că el, ca ministru, câștigă în jur de 1200 euro pe lună. Întradevăr, este un salariu ridicol de mic pentru o funcție cu așa mare răspundere.
Uite ce aș propune eu. Guvernul să primească 1% din creșterea economică mai mare decât creșterea medie a UE. Să zicem că bugetul e de 180 miliarde euro. Să zicem că avem creștere economică de 6%, iar media UE e de doar 2%. Rezultă că rămân 4% – adică aproximativ 7 miliarde de euro. 1% din 7 miliarde înseamnă 70 milioane euro. Ei bine, 70 milioane de euro să fie banii guvernului – miniștrii plus cabinetele lor (consilieri, secretare, șoferi).
Dar dacă nu avem creștere economică să primească doar salariul pe care îl primesc și acum. Dar dacă îl prinde pe vreunul DNA cu furturi și fapte de corupție să meargă la pușcărie 20 de ani.
Eu cred că dacă s-ar înâmpla așa guvernul s-ar apuca de treabă și am avea în fiecare an creștere economică nu de 6% ci de 10%.
Ok, ce am spus mai sus e un pic utopic. Dar cred că s-a înțeles ideea. Nu ar trebui să se discute de cât de mari sau mici sunt salariile funcționarilor ci de performanță. Într-o companie privată se câștigă bine pentru că există bonusuri de performanță, iar angajații sunt evaluați pe criterii de performanță. Dacă angajații nu performează sunt dați afară imediat. La fel trebuie să fie și în cazul funcționarilor publici. Dacă prin activitatea lor generează profit să fie recompensați pe măsură. Dar dacă doar toacă frunză la câini sau se ocupă de potlogării să fie dați afară.
Deci, domnule Teodorovici, sunt de acord că salariul dumneavoastră de ministru e ridicol de mic. Dar care sunt criteriile dumneavoastră de performanță? Ce v-ați propus? Care sunt obiectivele dumneavoastră? Cum măsurați succesul? Pentru că sincer, pentru ordonanța cu ”ia bacșișul, dă bacșișul” nu ați merita niciun ban. Dimpotrivă ar trebui să plătiți despăgubiri pentru că ați stricat imaginea guvernului.