Uncategorized

Sensibilitățile dintre marii rivali șiiți și suniți reactivate. Un articol de Liliana Simionescu

Moartea clericului șiit, executat de Arabia Saudită, readuce în discuție problema suniților și șiiților. Tensiunile permanenete dintre șiiți și suniți nu sunt o noutate și nici nu se întrevede posibilitatea ca o criză regională să se transforme într-una internațională, cel puțin nu acum. 

 
La nici o zi după anul nou, o știre venită din în Orientul Mijlociu a făcut turul mapamondului. Clericul Sheikh Nimr al-Nimr a fost executat alături de alte 47 de persoane, condamnate de acte teroriste, potrivit ministerului saudit de interne.
Sheikh Nimr era un suporter vocal al protestelor anti-guvernamentale care au izbucnit în provinciile estice saudite în 2011, unde majoritatea populației șiite se plângea de marginalizare și discriminare, scrie BBC. Potrivit familiei clericului, sentința pedepsei cu moartea se știa încă din octombrie 2014, timp în care în regiune au avut loc mai multe proteste pașnice pentru eliberarea acestuia. După moartea clericului șiit protestele au escaladat puternic cu incendierea ambasadei Arabiei Saudite din Teheran și a consulatului saudit din Machhad, Iran. 

Liliana Simionescu
jurnalist

Imediat după incidente, Arabia Saudită și-a întrerupt toate relațiile cu Iranul, urmată de Bahrain, care a cerut diplomaților Iranieni să părăsească statul în 48 de ore. America a făcut un apel la calmarea tensiunilor, ceea ce arată că SUA sunt într-o poziție mai puțin fericită pentru că nu se pot implica în susținerea directă a niciuneia dintre părți. 

O poziționare directă a SUA pro Arabia Saudită nu ajută în relația cu Iranul, iar o poziționare mai aproape de Iran nu ajută la meținerea echilibrului cu Arabia Saudită. SUA au ajuns la un minim compromis cu ambele țări, care însă este mult prea sensibil momentan având în vedere istoricul relațiilor cu acestea. Rusia nu a ezitat să se poziționeze ca un intermediar în conflictul iscat între Iran și Arabia Saudtă și să propună chiar o întâlnire între Adel al-Jubeir și Mohammad Javad Zarif, după ce Berlinul și Parisul au cerut o restabilire a relațiilor diplomatice dintre Teheran si Ryadh.
Conflictele șiiților și suniților în regiune nu sunt noi, disensiunile dintre cele două tabere au fost constante de secole, singura nouă apariție în această veche ecuație este ISIS. Iranul șiit și Arabia Saudită sunită sunt țări rivale implicate de mai bine de cinci ani în războiul din Siria, iar acest conflict nu este decât o stare de fap într-un Orient Mijlociu mereu tulburat.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.