Business

Se pregăteşte un nou impozit forfetar

Stelian Muscalu

Introducerea de noi taxe şi impozite este inevitabilă dacă este să ne uităm la măsurile popuse de guvern. Relaxare fiscală însoţită de majorări salariale. 
 
Ce mă sperie pe mine mai tare este că noile impozite, în cazul nostru forfetarueste adus în prim plan ca o cerinţă a mediului de afaceri. 
 
Păi el a mai fost prin economia nostră prin 2009, şi pare că toată lumea a uitat asta. E drept că nu a rezistat mai mult de 6 luni, dar în intervalul ăsta a făcut peste 100 de mii de victime. Da! 100 de mii de firme mici au dat faliment ori s-au închis de bună voie din cauza acestui impozit despre care mulţi analişti financiari spun că vine din preistoricul economiei mondiale. 
 
Un calcul sec ne arată pierderea şi nu câştigul pe care a avut-o bugetul de stat în urma acestei decizii. Luăm cifra rotundă – 100 de mii de firme inchise cu un venit mediu de 200 de euro care plăteau un impozit de 3%. Păi asta înseamnă că nu s-au mai încasat 600 mii de euro.
Impozitul ăsta forfetar a fost unul dintre cele mai mari şocuri introduse într-o economie aflată deja în criză şi care l-a scos din istoria economică pe ministrul de finanţe de atunci, Gheorghe Pogea. A fost una dintre experienţele negre ale economiei româneşti, dar iată că reapare pentru că, spune premierul, ar fi cerut.
 
Problema impozitului forfetar este că se aplică la ce intră în contabilitate. Şi, în unele cazuri, se poate impozita pierderea. În aceste condiţii devine esenţială cota de impozitare. Şi tranşele de venituri la care se aplică. Altfel, riscul este să îngroape iarăşi firme, ca o molimă

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.