Asa cum spunea un ilustru ministru PSD, scoala e gratuita pentru elevi, pentru ca platesc parintii. As trece si peste ideea asta. Insa scoala la stat incepe sa devina o afacere. Cand aveau 2000 de lei salariu, desi nu era normal, parca aveam o oarecare disponibilitate sa mai inchid ochii, dar acum lucrurile s au schimbat in privinta grilei salariale…nu si in privinta businessurilor din scoli. Iata cum arata o singura zi din punct de vedere financiar la scoala 195 din Capitala: 130 de lei chirie imprimanta, 150 de lei atelier craft, 30 de lei fise pentru teste de evaluare. Nu va mai chinuti, fac eu totalul… 310 lei
Si acum sa le defalcam.
… 130 de lei chirie pentru imprimanta/copil X 36 de copii reiese o suma deloc de neglijat – 5400 de lei. La valoarea asta se poate achizitiona o imprimanta de care sa se foloseasca generatii intregi. Dar hai sa mergem pe varianta de chirie asa cum este prezentata ea la scoala. Suma mi s a parut mare, asa ca am pus mana si am cautat oferte.
Internetul e plin de oferte de imprimante cu chirie ZERO, cu plata pe copie executata. 1000 de pagini la 0.014 euro. Asta inseamna undeva la 67 de lei/1000 de pagini. Cu banii stransi pentru chirie s-ar printa undeva la 80k de pagini adica 161 de topuri de hartie. Totul intr-o clasa primara.
Mai mult exista solicitari pentru tot felul de fise (da stiu ca se platesc o caruta de bani pentru imprimanta) de inca 30-40 de lei.
In aceeasi zi 150 de lei atelierul Craft, tinut de un terapeut de familie. Da e optional, dar explica I copilului ca tu nu I platesti atelierul si ca el este singurul care trebuie sa stea separat de clasa.
Tabere, imprimante, fise, ateliere… nicio plata nu se accepta prin tranzactii bancare. Totul se plateste cash ca sa nu ramana nicio urma in sistem. Asta este invatamantul gratuit din Romania.
In cazul nostru nu se pune problema sumelor, ci este vorba de principii.
Eu cred ca ar fi mult mai cinstit sa se perceapa o taxa, cu chitanta, la inceput de an de 500-1000 de lei din care sa stii ca se platesc tote cele enumerate mai sus. Decat sa fii “ciupit” la saptamana cu tot felul de solicitari greu de inteles.
Cine plateste incurajaza acest sistem.
sint foarte curioasa ce o sa se intample… pentru ca saptamana trecuta ma gandeam sa fac o sesizare undeva mai sus… dar cum nimic nu e pe hartie si pe semnatura atunci ce folos…
tot la o scoala din bucuresti saptamana trecuta consiliul profesoral „a decis” ( oricum asa a fost formulat mesajul pe whatsapp) ca fiecare clasa sa cumpere saci de gunoi. Interesant e cum doar eu m am revoltat pe grupul de parinti, pentru ca dupa primirea mesajului a venit si raspunsul imediat ” o sa cumparam din fondul clasei „
Acesta este prețul ptr super școlile, supra apreciate, supra aglomerate, supra lăudate, ca de, e cea mai buna școala din sector. Ministerul ar trebui sa se îngrijească sa nu mai existe aceste diferența, sa nu poți sa te înscrii la o școala care este la 7 km de reședința ta, sa nu ai scoli unde nu ai copii deși este intr-o zona rezidențiala aglomerata, sa nu mai existe scoli bune vs scoli proaste, sa ai aceiași calitate in toate școlile din țara.
Bună ziua, sunt un părinte care are copilul la această școală. Imi pare rau ca asa percepeti dv experiența dv de până acum cu această școală. Nu este si cazul meu, deci nu este ceva general. Nici o clipă nu am simțit ca sunt obligată la ceva. In clasa noastră nu se întâmplă ce spuneti dv. Avem imprimantă noastră (una ieftina, fără chirie, habar nu am ce e asta…), materialele noastre cumpărate din fondul clasei, stabilit de comun acord între noi, parintii. Avem pentru absolut toate cheltuielile bonuri si facturi. Învățătoarea nu ne-a impus nimic. Toate activitățile extrașcolare sunt facultative, respectivul curs despre care vorbiți cuprinde 10 ore a cate 15 lei/ora. Taberele sunt si ele facultative si binevenite, din punctul meu de vedere, este o ocazie pentru copii sa întărească legăturile între ei. Sunt permanenți însoțiți de o echipă de animatori, doar nu isi închipuie nimeni ca atâția copii se afla doar in grija invatatoarei.
Dar nu in toate clasele este la fel, nu toate invatatoarele sunt la fel, nu au aceeasi deschidere la cooperare cu părinții și transparență ca im cazul clasei in care este copilul meu, probabil de aici si nemulțumirea dv…
Deci corect ar fi sa încercați să investigați putin mai bine inainte de generaliza lucrurile. Sunt convinsă că sunt mulți părinți cu acelasi punct de vedere ca al dv, dar foarte mulți sunt si ca mine.
Numai bine!
as depune oricand marturie pentru mizeriile din acea scoala.
Pretul pecare-l platiti, pentru ca va doriti, ca parinti, sxoli de fite! Am un prieten, cu aceleasi optiuni: scoala de centru! L- am implorat sa-si aduca fata la o invatatoare dementiala, evident, nu e de acord: invatatoarea e la scoala de periferie! Nu mai generalizati! Va primesc eu copilul, la mine, unde oamenii sunt normali!
Sunt părinte al unei eleve care frecventează aceasta scoala. Nu fac sens pentru mine cele pe care le menționați. Avem experiențe total diferite, asa ca va rog sa nu generalizati. Tot ceea ce s a strans a fost stabilit de către părinți, nu impus de un cadru didactic. Imprimanta, hartie etc. Noi, părinții, am hotarat, ne am răzgândit, am re-gandit… Nu a impus nimeni nimic. Este decizie personală daca cineva da sau nu.
Si nu inteleg legătura dintre grila de salarizare a cadrelor didactice și nevoile copiilor. Este datoria profesorului sa se asigure ca fiica mea are tot ce are nevoie??
Repet: avem experiențe diferite in această s oala si nu inteleg generalizarea.
Ar fi frumos sa si răspundeți pentru ceea ce afirmați în caz că nu puteti sa dovediți veridicitatea afirmațiilor. Poate in felul acesta multi s-ar gândi inainte de a arunca cu noroi in cadrele didactice. Suntem o țară democratică. Ne expunem parerea. Foarte bine. Dar ar fi cazul sa avem si dovezi in ceea ce afirmăm. Cum adică tabere cu bani? O bona oare cat costa? Mâncarea, drumul, programul educațional facut de animatori oare pot fi gratis? Cine nu poate nu-si trimite copilul la optionale, in tabara etc. Copilul trebuie sa inteleaga daca parintele nu poate financiar. Asa maine poimâine daca cere copilul avion ce faceti? Ii luati? Fiecare se întinde la cat il tine plapuma. Si mai tarziu vor fi diferente de salariu, de putere de munca, de putere de adaptare. Cat o sa poata fi copilul ferit de realitatea care nu e dreapta. Viața nu e dreapta. Mai tarziu ce-o să facă daca x coleg are salariu mare si-si permite mai multe ca el? Asta e! Fiecare face cat poate si cheltuie cat poate. E o realitate pe care n-o putem nega.
„Totul se plateste cash ca sa nu ramana nicio urma in sistem.” Ai citit articolul?
„Viata nu e dreapta” – dar despre ce se vorbeste in aceasta postare? Cumva despre lupta pentru supravietuire in jungla? Sau despre un sistem educational EGAL pentru toti copiii, chiar daca „parintele nu poate financiar”? Treziti-va la realitate, toti romanii platesc taxe, iar copiii lor au dreptul sa beneficieze de educatie egala si non-discriminatorie. Asa e, viata nu e dreapta, ca nu ne-a inzestrat pe toti cu gandire critica si simt civic, unii sunt mai la periferia societatii din punctul asta de vedere. Poate chiar in jungla, la lupta pentru supravietuire. Da, as arunca cu noroi in cadrele didactice, ca doar nu degeaba e rata de promovabilitate la bacalaureat sub 50% in fiecare an, copiii aia nu s-au trezit lipsiti de cunostinte dupa 12 (!!!) ani de scoala, asa, din neant. Ci i-a prostit acest sistem mizerabil pe care il aparati, ascuns sub masca „carpelilor” de tipul imprimantelor inchiriate pe banii parintilor. Oricine a luat contact cu vreun copil din clasele 5-8, de exemplu, isi poate da seama cat sunt de geniali. Cumva, lucrurile se strica pe parcurs, oare din vina cui? Ce-ar fi sa se uneasca toate cadrele didactice intru educatie? Dar nu, ziua trece, leafa merge, mai un cadouas, mai un pranz la Allegro – mi-ar fi rusine si sa ma gandesc sa accept asa ceva, in calitate de dascal. Pacat de putinii dascali care mai au simtul responsabilitatii, nu stiu cum ii mai suporta pe ceilalti, pe majoritatea „piscotara”. Orice cadru didactic care are respect pentru meseria sa ar trebui sa refuze cadourile si sa-si faca treaba fara cheltuieli extra, terminati cu tampeniile si cu carpelile astea, sunteti niste oameni minusculi!
stiu! copilul meu a fost la vestita scoala unde ni se cereau sume imense de bani, invatatoarea cerea cash pentru cadouri sau bilete la concerte, vacante etc; cand am refuzat sa dau bani, toti parintii mi-au sarit in cap, iar invatatoarea a inceput represaliile asupra copilului; exista si o asociatie de parinti la nivelul clasei, dar de acolo se cumparau markere, hartie creponata, glase, maruntisuri.
Recunosc majoritarul din această școală, in comentariile celor care spun că ei au experiență total diferita. Sunt exact acei părinți care plusează cu idei bizare și sume cât mai mari, firește pentru copii. In clasa 0, bugetul strâns a fost de peste 2000 de euro: dulap, rechizite, auxiliare, imprimanta. In trei ani, s-au cumpărat 3 imprimante, din ce in ce mai scumpe. Pentru că nu am vrut să mai dau bani, m-am trezit cu telefoane in care mi se reproșa că fiica mea profită de pe urma altora. Să spun că majoritatea copiilor acestor părinți sunt cei mai turbulenți, agresivi, fara interes pentru școală?!
iata unul dintre emailuri din anul 2015:
Buna dimineata,
Vreau sa va aduc la cunostinta cheltuielile care s-au facut pentru petrecerea de Craciun.
* cadouri copii: 2 492 lei – lego
154.69 lei – pungi de cadou
232.28 lei – dulciurile din pungi
* cadouri copii Mos Nicolae : 600.64 lei
* cadouri doamne : 1 834.97 lei
**** Prajituri, apa, cafea – 488.03 lei
*** Mos Craciun – 200 lei
S-au cheltuit 6 000 lei pentru petrecere si disponibili pentru alte activitati mai sunt aprox..2300 lei.
Pentru doamnele care au comentat mai sus!
Mai lasati vrajeala cu ” noi, parintii am hotarat, ne-am razgandit” . Faceti parte din grupul de mame care propun diverse pe la sedintele cu parintii ca sa intrati in gratiile „doamnei”. Probabil aveti si functii de genul ” presedinte de clasa ” sau ” casier”. Totul pt ca odraslele domniilor voastre sa aiba un tratament preferential. De aceea lingeti toate clantele! Ii tot dati cu activitati benevole, ca nu sunt obligatorii, dar de fapt ii fortati si pe ceilalti sa contribuie cu bani pt a participa si ei la aceste activitati. Aveti interventii de genul: 15 lei, ce mare lucru, nici macar un pachet de tigari, nu merita copilul dvs . 15 lei? Si tot asa pana se ajunge la sume consistente. Invatamantul este gratuit doamnelor si nu toti isi permit sa dea sume mari pt diverse „activitati extrascolare facultative!