Business

Scandalul din puşcării, manipularea politicienilor rămaşi liberi

Stelian Muscalu

Vreau să duc mai departe un subiect început de colegii mei de la matinal Bogdan Miu şi Cătălin Striblea. Ei au fost extrem de eleganţi în această dimineaţă, eu am să fiu ceva mai radical, evident folosindu-mă de argumente.

Este vorba despre agitaţia care s-a creat în ultima perioadă prin puşcăriile patriei. Aud că deţinuţii s-au săturat de condiţiile din închisori scandând pe la ferestre dar şi pe acoperişuri lozinci legate de un trai mai bun. Sincer să fiu, văzând imaginile din aceste locuri unde s-a strâns toată drojdia societăţii, aşteptam să aud şi scandările prin care să se ceară libertatea. Dar nu… de alea se ocupă altcineva. O să vorbim imediat şi despre acest subiect. Numai că acum aş vrea să o luăm aşa cronologic.

Toată lumea se întreabă de ce au izbucnit aceste revolte acum. Asta în condiţiile în care starea din puşcăriile româneşti nu s-a schimbat cu nimic. Există aceleaşi condiţii proaste de ani de zile. A fost un director de pe la Apador CH care spunea că s-ar putea din cauza caniculei deţinuţii să fi ajuns la limita răbdării. Ei, nu mai spune! Caniculă a fost şi anul trecut şi acum doi ani.

Uneori am impresia că societatea se comportă de parcă ar avea orbul găinilor. Însă de foarte multe ori, atunci când societatea orbecăie, sunt aceste ONG-uri care vin să dea o mână de ajutor. Numai că de această dată parcă toată lumea se joacă baba-oarba prin sistem.

Oameni buni, lucrurile sunt cât se poate de clare. Protestele acestea sunt provocate. Au intrat după gratii oameni care au crezut că sunt intangibili. Ba mai mult, urmează să intre la puşcărie oameni care nu se pot împăca cu gândul că în ţara asta nu mai poţi fura fără să plăteşti. Prin urmare cotă patre din jaful din această ţară se duce acum către deţinuţi şi familiile acestora. Este un zvon şi nu o informaţie. Prin urmare trebuie tratat ca atare.

Dacă punem acest zvon în conexiune directă cu declaraţiile liderilor anagajaţilor din penitenciare, atunci lucrurile încep să capete formă. Aceştia susţin că la originea revoltelor izbucnite în mai multe închisori din ţară se află televiziunile ai căror patroni sunt în detenţie. Eu aş mai adăuga şi relaţia patronilor respectivi cu diferitele partide politice care încep să numere tot mai mulţi puşcăriaşi din rândurile lor. E clar că nu trebuie să vă desenez despre ce este vorba.

Mai mult, aceiaşi sindicalişti spun că, deşi la Penitenciarul Jilava nu sunt proteste, mai multe care de transmisie ale televiziunilor se află la poarta închisorii, ceea ce poate reprezenta o provocare. Acum este simplu să daţi un search pe google să vedeţi ce personaje sunt încarcerate la Jilava ca să vă faceţi o idee despre fenomen.

 

Bun, hai totuşi, ca nişte oameni civilizaţi ce suntem şi cu argumentele la ei să vorbim puţin despre condiţiile din penitenciar. Sau mai bine spus vă propun să vorbim despre efortul bugetar pe care-l presupun aceşti oameni care au greşit grav la viaţa lor.

 

Câţi dintre voi ştiu că spre exemplu întreţinerea unui deţinut este mult mai costisitoare pentru stat decât întreţinerea unui şomer sau a unui proaspat absolvent care ar putea să fie un pilon pentru dezvoltarea viitoare a ţării. Ceea ce în cazul unui deţinut probabilitatea scade foarte mult, aproape de zero. Dar ca să nu vorbim în termeni generali vă propun să discutăm aplicat, pe cifre. Statul alocă pentru fiecare infractor 2.554 de lei lunar. Calculaţi repede ce salariu aveţi voi şi mai ales cât munciţi că să obţineţi 2500 de lei. Pe ce se cheltuie suma asta care mi se pare absolut uriaşă? Este vorba de hrană, paza, transport, curent, educaţie sau agrement. Pentru că da, infractorii au parte şi de agrement.

Ştiaţi că un absolvent de facultate primeşte de la statul român şomaj 400 de lei lunar dacă nu reuşeşte să se angajeze? Adică un fost student este obligat să trăiască cu mai puţin de 100 de euro lunar în timp ce un deţinut primeşte o sumă de 6 ori mai mare. Să mai povestim aici despre alocaţia unui copil care nu este nici măcar 10 euro?
Sau despre indemnizaţiile lunare de hrană pentru bolnavii de HIV, care nu depasesc 20 de lei.

Cred că abia acum putem să discutăm despre condiţiile în care trăiesc puşcăriașii de la noi. Păi dacă mă uit doar la aceste cifre, îmi dau seama că infractorii trăiesc în lux. Văd nenumăraţi reprezentanţi ai societăţii civile care dau exemplu puşcăriile ţărilor civilizate şi doresc alinierea spaţiilor de detenţie româneşti la cele occidentale. Sunt întru totul de acord. Dar asta numai după ce rezolvăm toate celelalte probleme din ţara asta. Nu putem avea puşcării occidentale şi drumuri medievale, nu putem avea puşcării moderne şi spitale dărăpănate, nu putem avea deţinuţi cazaţi în spaţii sanatoriale cât timp avem 40 de copii în grupele de la grădiniţă.

Oameni buni, treziţi-vă! Eu înţeleg că dorinţa politicienilor şi din păcate, o spun cu gust amar, a unor colegi de breaslă, este să-şi salveze confraţii, dar nu putem face asta în detrimentul unei majorităţi. A oamenilor care muncesc cinstit în ţara asta şi care au nevoie de un tratament spitalicesc decent. Hai să facem campanii media în acest sens. Sunt oameni care muncesc de dimineaţă până noapte ca să-şi întreţină familia, hai să construim grădiniţe pentru copii lor.


4 comentarii

  • Foarte corecta analiza pe manipularea facuta de puscariasii moguli,insa manipularea pe care o faceti dumneavoastra este identica cu cea facuta de antene – Un detinut nu primeste de 6 ori mai mult bani ca un student somer ,de fapt un detinut nu primeste direct niciun leu de la stat ,in niciun caz ce insinuati dvs ca ar primi 2500 Ron / luna de la stat.

    Daca faceti acest gen de calcul ar trebui sa calculati ca si studentul somer primesti servicii de securitate de la Politia Romana,servicii de sanatate de la Ministerul Sanatatii,servicii de gratuite la transportul public si multe altele … sumele totale sunt destul de echilibrate.

    Oricum pentru un om normal,neinregimentat, este destul de greu sa ramana rational in a accepta aceasta „lupta anticoruptie” atata timp cat manipularile sunt atat de grosolane si de o parte si de alta a baricadei.Se numeste „insultarea” inteligentei.

    • Hai nu mai spune, cu insultarea inteligentei n-ai nimerit-o. Nu sunt un troll nici hater, dar cine a furat sa plătească. Suntem o nație de hoți printre care va numărați si dumneavoastră, fie ca va place fie ca nu. Sunt oameni care produc salariul minim – dar produc, ia spuneți-mi ce produce un pușcăriaș? Ce, s-au saturat de umbră pușcăriașii si vor la soare, la mare? Despre serviciile de securitate pentru student plătesc și eu, asta face parte din funcționarea unui stat normal in care avem drepturi. Pușcăriașii nu au decât un singur drept – dreptul la viață! Restul le vor căpăta după ispășirea pedepsei – asta e regula! Cine a greșit să plătească! Eu vreau să se asigure un buget de maxim 1000 de lei pentru fiecare deținut, iar cine vrea mai mult sa iasă la treabă, sa producă ceva! Sunt familii cu copii care trăiesc din salariul minim pe economie!

    • Ati uitat un element, poate cel mai important element, si anume ca a comis o infractiune. Nu va simtiti lezata iteligenta atunci cand aflii ca un copil de10 12 ani a fost violat altul omorat, o batrana inselata prin telefon si a ramas fara un ban si poate nu a avut ce sa manance zile bune plangand singura in casa, o alta batrana se sinucide pentru ca in tentativa de a fi inselata prin telefon i s-a spus ca fiul a avut un acident. Cum reactioneaza inteligenta dumneavoastra la un aspect pe care nimeni nu il discuta, traumele suferite de victime si apropiati, compensatiile pe care acesti infractori incarcerati sunt obligati sa le platesca statului sau victemelor ori urmasilor acestora, si nu o fac. Uitativa in ochii unui copil a carui tata e fost victima unui omor si care era singurul care aducea venituri, este o familie distrusa, sau vorbiti cu parintii unui tanar care e dependent de droguri, a sau nu inteligenta ta e indreptata pe suferinta celui care e traficant de droguri si care l-a nenorocit pe acel tanar si multi altii. Daca doriti putem continua la nesfarsit.Daca sunteti parinte si aveti copii va doresc sa nu aveti parte de socul de a afla ca au fost talhariti, violati sau fereasca dumnezeu alte nenorciri. A si la final fiti cuminte sa nu luati amanare in comisia de liberare conditionata.

  • Am ascultat un punct de vedere a domnului Muscalu si despre legea 51% unde a prezentat doar părțile negative in care ținea partea marilor distribuitori din alte state. Ori si cum aceștia sunt mult mai favorizați decat micii afaceriști sau întreprinzători din agricultura,ii era frica ca nu mai are ce cumpara din super si hiper Market-uri. Si daca o sa ne fie greu care e problema…? Trebuie sa luam startul odata…bine nu ne este nici asa

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.