Vreau să vorbesc astăzi despre un subiect extrem de controversat. Cred că este un bun prilej oferit chiar de contextul internaţional în care Rusia schimbă rapid rolurile din violator al democraţiei internaţionale în jandarm al lumii moderne. Rusia a avut dintotdeuna un cuvânt greu de spus în politicile mondiale. Şi cel mai rău în această afirmaţie este că România i-a fost vecină.
Am să fac intrarea în subiectul de azi brusc… la fel cum România a fost lăsată fără tezaur.
Astăzi dacă este să ne uităm la cifrele macroeconomice, o să vedem o economie steearsă. Nu suntem nici bogaţi dar nici săraci. În seiful băncii naţionale a României sunt depozitate undeva puţin peste 100 de tone de aur. Unii ar spune că este mult alţii, din contră că este foarte puţin. Statele Unite de exemplu au undeva la peste 8 mii de tone de aur în rezerve în timp ce Germania are peste 3 mii de tone.
De cealaltă parte în rezervele Bulgariei si Slovaciei se afla 40, respectiv 32 tone de aur.
Dar nu asta exte comparaţia pe care o caut.
Cantitatea de 100 de tone de aur pe care azi o avem la BNR este apropiată de cantitatea pe care România a trimis o la Moscova în primul război mondial. Mai exact vreo 93 de tone.
Este un subiect despre care s-a vorbit mult dar în legătură cu care s-a făcut puţin. Deşi există documente în acest sens la BNR, deşi se cunoaște proveniența fiecărei monede și a fiecărui lingou din cele 93 de tone de metal galben care au plecat la Moscova până azi nu s-a recuperat nici măcar un gram din cele 93 de tone de aur. Aurul a fost trimis la Kremlin pentru a fi protejat de jafurile specifice războiului. Însă a ajus captiv chiar în seiful protectorului.
Documente scoase recent la lumină arată că după instalarea sovietelor, din tezaurul românesc s-a folosit aur pentru a finanța exportul revoluției bolșevice inclusiv în România. Astăzi Rusia are o rezervă de aur de peste 1,1 tone.
La noi în ciuda acestei pierderi critice. Rezerva de aur s-a refăcut, iar valoare ei a oscilat de-a lungul timpului. A crescut până la 140 de tone în timpul celui de-al doilea Război Mondial, s-a micșorat în perioada comunismului și iar a urcat în ultimii 20 de ani. Astăzi, banca centrală are un tezaur de 103,7 tone, care la cotațiile internaționale actuale valorează în jur de 4 miliarde de euro, potrivit datelor oficiale.
Problema restiturii rămâne un subiect de actualitate. Există o comisie româno-rusă în sarcina căreia cade găsirea unei rezolvări, încă din 2004. Cu toate acestea, lucrările comisiei nu au avansat foarte mult până în prezent. De fapt există o vorbă în lumea politică, o vorbă care spune că atunci când vrei să îngropi un subiect îl plasezi într-o comisie. Dar, până la urmă cred că este important să se știe că o parte din aurul României este în Rusia.