Tehnologie

Samsung pariază pe realitatea virtuală

Florin Popovici

Realitatea virtuală a devenit un țel important pentru producatorii de electronice în ultimii ani, poate la fel de important cum a fost pentru omenire țelul de a păși pe lună acum aproape 50 de ani, deoarece această tehnologie poate avea aplicabilitate în multe domenii, inclusiv în cel medical.

Samsung Electronics pare să fi înțeles importanța industriei VR, astfel că a început să integreze tot mai des acest tip de tehnologie în cît mai multe gadgeturile de-ale sale, dar cel mai des în telefoanele mobile, pentru că, nu-i așa, lumea, caută mobilitate în era internetului de mare viteză, iar telefoanele mobile la momentul actual sunt printre cele mai căutate și mai bine vîndute gadgeturi la nivel global. Și, cum realitatea virtuală necesită putere foarte mare de procesare Samsung are nevoie de soluți viabile pentru ca telefoanele sale să poată procesa acest tip de conținut grafic în timp real, fără ca, calitatea imaginii să fie afectată.

Producătorul sud coreean a tot încercat să dezvolte propriul accelerator grafic mobil pentru telefoanele sale Galaxy și al lor chipset Exynos, însă, pare să fi renunțat la aceasta idee datorită slabei performanțe realizate de propria-i tehnologie, astfel că, actualmente, Samsung este în cautarea unor parteneriate strategice care să ofere acel plus de putere de procesare grafică pe viitoarele smartphone-uri Galaxy. În cărți, ar fi companiile NVIDIA si AMD, cu ale lor platforme Pascal, respectiv Polaris, care se dovedesc a fi exact ceea ce producătorul sud coreean are nevoie pentru ca experiența VR mobile să treacă la un nivel superior. NVIDIA pare să aibă un ușor avantaj asupra celor de la AMD, dar faptul că Sony a ales să integreze chipsetul produs de AMD în noua sa consolă PlayStation 4 Pro (pregatită pentru conținut 4K și stream HDR), îi menține în această cursă către imersiunea în lumea realității virtuale prin intermediul telefoanelor mobile smart.

Dacă Samsung va reuși să încheie un astfel de parteneriat de licențiere a tehnologiei de procesare grafică pentru mobile care să transforme produsele sale în adevărate mașinării superioare de procesare de conținut VR, Samsung alături de Facebook și proiectul lor Oculus Rift, ar putea duce către o tehnologie superioară, una care să îi ajute să domine acest segment de piață în următorii 3 – 5 ani de zile.

Chiar dacă conținutul actual VR fascinează tot mai mult oamenii, totuși, el nu este unul foarte atractiv publicului larg, în mare parte și din cauza costului ridicat al tehnologiei necesare la procesarea imaginii, ceva ce Samsung speră să rezolve în următorii ani, pentru ca tot mai multă lume să își permită să acceseze acest gen de conținut. Din același motiv, nici dezvoltatorii de software nu au luat cu asalt aceasta zonă, de aici și lipsa de aplicații, jocuri și continut VR în magazinele online dedicate realității virtuale.

Din punctul vostru de vedere, care ar fi primele 2-3 criterii de bază pe care tehnologia VR ar trebui să o îndeplinească, pentru ca VR-ul să deveni la fel de popular cum este smartphone-ul în acest moment?

Pe Florin îl găsiţi şi pe gadget-talk.ro

1 comentariu

  • as mai putea adauga cateva argumente la acest frumos articol, pe langa cei de la Samsung banuiesc ca stim cu totii ca exista si alte brand-uri competitoare, i-as aminti pe cei de la Microsoft insa lista este mult mai mare 🙂 sincer VR-ul isi va castiga popularitatea si cerinta pe piata doar cand vor reusi sa ofere un continut multimedia la nivelul pe care clientii il asteapta, sa nu uitam ca acelasi tip de „PR” l-a avut si formatul 3D, format care s-a scufundat odata cu producatorii de televizoare ( anul acesta Sony a renuntat la productia de smart-tv 3D, daca mai adaugam si propaganda 4K vom realiza ca marii jucatori din aceast segment high tech promit multe insa in realitate lucrurile stau cu totul diferit, revin la continutul 4K ( valabil si pentru 3D) si intreb retoric …. cati isi permit sa vizioneze continut 4K ori 3D ? oricine poate face un mic testing, downloadezi de pe youtube un videoclip cu rezolutia 4K si incerci sa il rulezi…. din proprie experienta va pot spune ca doar placile grafice dedicate cu minim 2 gb ( si ramdac-ul mare) pot rula fara probleme, ar mai fi multe de adaugat insa bateria telefonului de pe care scriu…se topeste 🙂 zi faina .

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.