Auto-moto

Samsarii auto în vizorul senatorilor

Stelian Muscalu

Astăzi se discută în Senat acel subiect legat de pedepsirea samsarilor care modifica, cu bună știință, datele tehnice reale ale mașinii. Aceștia ar putea să ajungă inclusiv să facă pușcărie pentru km dați înapoi. Am mai discutat despre acest subiect atunci când a apărut prima data în urmă cu vreo 3 luni. Cred că este un subiect important și din acest motiv vreau să mă aplec din nou asupra lui. Iată câteva argumente.

Este cunoscută, mai mult sau mai puțin, fudulia românilor în privința a orice. Adesea vedem personaje cu tricouri cu nume de firmă scris mare pe piept, nu contează că pe etichetă scrie made în China pentru că eticheta nu se vede. Nu contează nici că bluza respectivă, din material sintetic de cele mai multe ori, este chiar mai ieftină decât una de bumbac făcută la o fabrică românească de textile din Buzău. Dacă la textile și alte accesorii lucrurile sunt relativ simple, când vine vorba de mașină ecuația se complică destul de tare.

Mașina din punctul de vedere al multor români este împlinirea absolută. Când ieși pe ștrase cu ochelarii de firmă imitație a unei mari casă de modă, cu tricoul chinezesc și blugii turcești trebuie să stai la volanul unui bolid cu care să spulberi orice îndoială privind hainele pe care le porți.

La marca mașinii nu prea merge cu replici. Dacă vrei să arăți că ești cineva, chiar dacă realitatea este alta, este important să conduci un BMW, un Mercedes sau un Audi. Nici nu mai contează că stai într-un apartament cu două camere sau că efortul financiar ca să-ți cumperi mașina aia a fost atât de mare că nu-ți mai permiți și o asigurare sau măcar bani de carburant.

Am văzut chiar în acest week-end un șofer cu un BMW seria 7, model care costă peste 100k de euro nou, alimentând de 50 de lei. Asta este România. Iar samsarii de mașini știu cel mai bine asta. Și speculează.

Cel care alimentează de 50 de lei ditamai limuzina este clar că are probleme financiare uriașe. Dar le neagă și vrea să pară ceea ce nu este. El nu a plătit pe mașina aia 100k de mii de euro. Că nu a avut de unde. A scos probabil, cu chiu cu vai 25.000 – 30.000 de euro, bani cu care-și cumpăra 3 Loganuri noi. De unde vine diferența asta uriașă?

Aici intră în joc băieții noștri, samsarii. Sunt mașini cu sute de mii de km la bord, bord care este evident modificat și unde nu vezi mai mult de 90.000 – 100.000 de km. Pentru că românii deși nu au bani vor mașini scumpe cu puțini kilometri. Iar samsarii le dau ceea ce vor.

Problema este că multe dintre aceste autovehicule au avut pe lângă suficienți km cât să înconjori pământul și daune uriașe provenite din accidente grave.

Există o vorbă printre șoferi – e fier și fierul se repară. Problema este cum se face reparația. Când ai o mașină avariată grav costurile de reparație de multe ori pot ajunge să echivaleze cu valoarea mașinii de nouă sau chiar să o depășească. Asta dacă se face totul ca la carte. Tocmai de aceea multe firme de asigurări preferă atunci când au astfel se situații să declare mașina epavă și să fie tratată în consecință.

Numai că pe lumea asta există și o piață denumită aftermarket. Acolo pisele în general au prețuri la jumătate față de cele originale. Însă cele mai multe au o calitate îndoielnică, e un fel de loterie, sau mai degrabă o ruletă rusească. Și am să vă explic de ce.

În facultate aveam o bătrână Dacie, ca student nu prea aveam bani. Așa că mi-am cumpărat niște garnituri pentru pompa de frână aftermarket. Chiar și pentru o Dacie la vremea respectivă diferența a fost una semnificativă. Numai că după ce le-am montat la scurt timp am rămas pur si simplu fără frâne. Norocul mare a fost că totul s-a întâmplat la viteză mică pe un drum fără obstacole. Când am desfăcut pompa am constat că acele garnituri pe care le cumpărasem, în contact cu lichidul de frână, pur și simplu se dezintegraseră. Din acel moment m-am gândit de două ori înainte să cumpăr piese aftermarket. Dar cum credeți că fac cei care cumpără mașini lovite doar în ideea de a le repara și imediat după de a le vinde?

Mergem și mai departe cu exemplele. Mai există și o a treia categorie de piese – cele din dezmembrări. De la alte mașini avariate. Acolo există din nou două variante. Să dai de o piesă originală dar uzată sau și mai rău de una aftermarket și uzată. Pentru samsari dezmembrările sunt o mină de aur. Acolo prețurile pot fi sub o treime din valoarea unei piese originale. Practic, dacă este să facem o medie, reparația despre care vorbeam puțin mai devreme ajunge la o treime din valoarea la care asiguratorul ar fi platit-o ca să repare mașina care era accidentată grav.

Așadar revenind la personajul nostru care avea o mașină, care nouă a costat undeva la 100k de euro, după un posibil accident și mulți km dați în spate ajunge să coste cu tot cu profitul samsarului până în 30k de euro. Dar acea mașină este un pericol atât pentru șofer cât și pentru ceilați participanți la trafic.

Cam astea sunt riscurile despre care vă povesteam la începutul acestui articol. Trebuie luate măsuri serioase și extrem de severe în această privință. Problema cea mai mare este cum?

Dacă motorul motorul unei mașini a fost făcut praf nu ai cum să-ți dai seama, că doar nu te apuci să desfaci mașina piesă cu piesă atunci când o cumperi. Kilometrajul dat înapoi este imposibil de depistat. Se poate face asta doar la mașinile care au un istoric în service. Cele mai multe însă nu au.

Deci povestea asta aflată în discuție în Senat e o idee bună dar inaplicabilă din punctul meu de vedere. Prin urmare care sunt celelalte căi prin care cumpărătorul de bună credință să fie protejat în fața samsarului.

Eu am mai spus asta și îmi susțin ideea – România prin instituțiile pe care le are, Registrul Auto Român spre exemplu, ar trebui să se contecteze la bazele de date europene.

Există un sistem, se cheamă Car Pass care funcţionează extrem de simplu. De câte ori mergi cu maşina în service numărul de km sunt trecuţi într-o bază de date plus toate reparațiile pe care le suportă autoturismul. Astfel încât există o imagine foarte clară legată de distanţele și daunele pe care maşina respectivă le-a avut. Sistemul acesta emite aproximativ 1 milion de certificate anual. Mai sunt câteva astfel de sisteme prin Europa.

Astfel la importul oricărei mașini, pe lângă documentele uzuale ceri și acest certificat de istorie controlată. Dacă nu există nu primești acceptul de înmatriculare. Eu cred că acolo este cheia. Trebuie căutat un sistem de interconectare mai întâi a serviceurilor la o bază de date națională și apoi acea bază de date intercontectată la nivel internațional. Nu știu dacă este cea mai bună idee, însă poate să fie un început.

Iar acest lucru trebuie făcut rapid dacă ne uităm la cifre. Anul trecut s-au înmatriculat în România aproape 250 de mii de mașini seconnd hand în timp ce mașinile noi cu greu au ajuns la 80 de mii de unități. Practic la 3 mașini second s-a înmatriculat una nouă.

8 comentarii

  • Este o aberatie totala ce ai scris, nu poate nimeni sa spuna ca de ex eu am dat km inapoi si dupa aia am vandut masina. In Germania nu te lasa absolut nimeni sa pui un tester pe masina ca sa o verifici, unde mai pui si faptul ca nu poti sa o misti din loc, de multe ori, nici macar 1m. Acolo nu se cumpara masinile ca si la noi, super curate, polishate, motorul sa merga ceas, fara rugina, zgarieturi, etc. Iti da dealurul cheile te lasa sa o pornesti 2 min, verifici apa, ulei, motor, si te intreaba: vrei sau nu masina?
    Am adus cateva masini asa cum le-am gasit acolo (o aripa spate unfundata de ex) si nu a cumparat-o nimeni pana ce am vopsit-o, chiar daca masina era sub pretul pietei cu 200 euro.
    Si romanul este foarte prost, i-mi asum ce zic acum, toti vor masini pana in 200.000 km si la preturi mai ieftine decat in Germania. ASA CEVA NU EXISTA!!!
    Nu poti sa aduci in tara o masina care are 350.000 km si sa o lasi asa, nimeni nu se atinge de ea, o pui cu 185000 in 2 zile ai vandut-o.
    Iar referitor la legea cu km dati inapoi, nimeni nu poate sa iti faca nimic deoarece nu are cum sa dovedeasca ca tu ai dat km inapoi, eu am patit sa iau masina din Germania cu 250.000 km si cand am ajuns acasa, am supus masina la un test si km reali erau 349000.
    Si unde se ajunge? Dai km inapoi si vopsesti toata masina daca trebuie, reparatii cat sa tina pana o vinzi!

    • ok, te declari unul dintre oamenii care dau km inapoi. Prin urmare foarte multe nu am ce sa discut cu tine. Insa chestia cu aberatia trebuie sa stai putin sa o gandesti. Eu am scris doar ce propune Senatul… nu ce mi trece mie prin cap. Daca as scrie ce mi trece mie prin cap… in povestea aia oamenii care pacalesc, la vanzare, clientii ar intra direct la puscarie

      • Am patit si eu cu o masinala fel si din pacate dupa 2ani si jumatate de umblat la avocat si pe la judecatorie in final mi s-a dat un raspuns negativ ,desi aveam toate actele la masina care dovedeau ca samsarul a dat km inapoi in Romania. Procurolul general mi-a dat raspuns ca este un viciu ascuns si nu inselaciune .Deci prin urmare nu am decat sa il dau in judecata pe partea civila pentru a-mi recupera macar banii si sa-i returnez masina.Masina pe care am cumparat-o avea 235000 in Germania si la noi doar 122000.

      • Sunt de acord cu Emil….de ce nu copiem și cum este în Germania…într o jumate de ora ai făcut actele mașinii și ai plecat acasă…în România îți trebuie 2 zile …. apropo Stelian Muscalu ,niște cifre în bord nu au legătură cu buna funcționare a motorului…sa mai învățăm putina matematica și pe urma ne dam profesori…

    • Cand faci itp se noteaza km, tu dai km inapoi sa poti vinde masina de firma cu 480.000 km iar la urmatorul itp facut de noul proprietar apare cu 178.000km. in acte esti tu proprietar apoi cumparatorul. Oare cine a dat km inapoi? Daca vor te prind imediat. asta la masini deja inmatriculate in romania. Dar ce se intampla cand o masina merge 80.000 km pe an adica 160.000 km intre doua itp uri si proprietarul inainte de fiecare itp da km inapoi cu 150.000 km??? Din pacate romanul nu intelege ca nu km conteaza la o masina ci modul in care a fost intretinuta, reparata. Eu prefer o masina cu 300.000 km dar servisata si intretinuta corespunzator decat una cu 80.000 km taxi sau curierat de exemllu

  • Am citit cu atentie atat articolul cat si comentariul! Sunt unul dintre cei care urmareste emisiunea dumneavoastra aproape zilnic, cu mult interes. De asemenea, sunt unul dintre cei care a decis sa isi faca o firma de import autoturisme secon-hand, pentru a aduce masini in principal din Germania! Lucrurile stau in felul urmator(si pe langa faptul ca imi asum ceea ce spun, sunt inbransa asta de mai bine de 10 ani):
    1. Romanii in marea majoritate, cand se decid sa isi cumpere un autoturism din import, in general au bani de un VW Golf IV si vor cel putin VW Golf VI sau VII! Pentru asta sunt dispusi sa inghita”rahatul” vanzatorului privat din piata, constient la randul lui ca masina pe care a cumparat-o face cu mult mai mult decat a platit pe ea si pentru asta este dispus sa accepte „aburelile” , asa cum ii spuneti voi in Bucuresti:samsar-ului! Romanul si-ar lua Mercedes ML cu motor de 1,2 benzina daca ar fi, doar sa il vada „dusmanii” si vecinii ca are MELEU!
    2. A devenit un mare fenomen importul de autoturisme „pe firme fantoma”, prin care masinile se vand din Germania pe o firma de prin Polonia, apoi se vinde in Ungaria, de unde se factureaza direct pe persoana fizica in Romani, sau mai bine zis, pe „gasca de roman” , care desi stie ca un ML din 2014, in Germania este sa zicem 50.000€, il gaseste pe internet la vanzare in Romania la 35.000€, adica exact cu mai putin TVA-ul, care s-a „furat” prin facturile fictive! Mergand pe ideea: „Frate, sunt cumparator de buna credinta, atata timp cat am platit-o, nu mi-o poate lua nimeni, practic ma condamna pe mine firma de import autoturisme, la faliment, care odata cu vanzarea corecta, prin care platesc TVA si impozit pe profit catre stat si mai si dau garantie 6 luni pe motor si cutie! Practic aici trebuie umblat la legislatie, cel care vinde o masina second-hand, sa isi asume vanzarea corecta, sa plateasca la fel ca si mine taxe pe tranzactie si sa isi asume daca acea masina este sau nu sigura, din punct de vedere tehnic. De asemenea, finantele are trebui sa urmareasca sit-urile de profil din Romania, sa il caute pe individul cu ML la 35.000€, sa ii faca o invitatie la sediu pentru a dovedi cum a importat acel autoturism, inainte sa ajunga la cumparator, cu actele „mazilite”! Va spun cu mana pe inima ca in 70% din cazurile de tranzactii cu masini second-hand, facute de samsari, la masini ce depasesc suma de aprox. 10.000€ in sus, TVA-ul e „trantit”!
    3. Kilometrii dati inapoi- nu se vor putea niciodata oprii. Si spun asta, nu pentru ca nu imi doresc si eu ca firma de comert cu autoturisme, o spun pentru ca romanu’ isi ia masina din toti banii apoi ii face schimbul de ulei a doua zi la Nea Gica la garaj, pierzandu-se astfel istoricul tehnic al masinii! In Germania, populatia are un venit cat de cat ridicat si isi permit sa faca interventiile in reprezentanta sau in service autorizat! Nu ne putem compara cu ei, noi traim intr-o lume a „descurcatului si a prostelii”, unde expresia „las-o frate ca ma scap de ea si sa o repare alt fraier, este la ordinea zilei!
    Astfel, acest domeniu al „vanzarii de vise frumoase” din lumea masinilor second-hand, este un adevarat labirint, in care atat Guvernul ar trebui sa faca un pic de curatenie, dtabilind foarte clar cine are dreptul sa vanda masini si ince conditii! Cred ca cea mai buna varianta de a urmari atat masina, ca acte dar si numarul de km, este ca la intrare in tara, sa se faca un birou, unde sa fie inregistrata fiecare masina care intra cu numere de export sau pe platforma, unde sa se scaneze documentele si o simpla poza la numarul de kilometrii! Odata facuta poza la intrarea in tara, si stabilita clar care este pedeapsa, acest fenomen se va putea ameliora, nu total, dar cel putin 90% din masini vor putea fi urmarite, avand o baza de date facuta la intrarea in tara! O sa le dea kilometrii inapoi poate in Germania insa nu multi pot sa isi care cu ei „tehnicienii” sa le „faca bordul”!
    Si ar mai fi multe de spus in acest domeniu…

  • Va dau un banal exemplu! Am cumparat pe firma, un X5/2012. Masina foarte dotata si cu 150.000 km. Normal, avand firma, mi-am calculat impozitul pe profit si TVA si am ajuns sa cer pe masina pretul de 35.000€! Pret corect pentru Germania insa pret „exorbitant” pentru Romania! Nu pentru ca nu ar avea bani romanii, ci pentru ca primeam telefoane de la clienti de genul: „Frate, esti nebun, cum poti sa ceri pa masina asta 35.000€, cand sunt la Cluj sau la Putesti X5-uri cu 20.000€, cate vrei!” Cam asta e Romania, tara tzepelor cu TVA si daca mai are si 400.000 de kilometrii, e firesc sa fie 20.000€! Astfel, eu stau si cate 6-7 luni pe stoc cu o masina buna, importata corect, fara uzura si cu istoric la zi, doar pentru ca „baietii veseli” din Cluj, Pitesti, Ploiesti, sunt mai „aprigi la minte” di trantesc TVA-ul! Aici este cu adevarat marea problema a comertului! Cat despre kilometrii dati inapoi, revin din nou, sa ceara seria de sasiu a masinii, sa o verifice si abia apoi sa dea banii pe masina! Daca este suspect de ieftina, sa o lase acolo, indiferenta cat este de tentanta oferta! O masina ieftina nu este in totdeauna o afacere buna! Daca este mai ieftina decat in Germania cu sute sau chiar mii de euro, sa isi puna un mare semn de intrebare inainte de a scoate banii din buzunar!

    O zi buna!!

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.