S-a vândut Iris Mall din Auchan Titan

Stelian Muscalu
Se mişcă bine lucrurile pe piaţa imobiliară care nu înseamnă numai apartamente ci şi spaţii comerciale. Se construiesc unele noi sau se cumpără cele vechi. Unul dintre cele mai mari fonduri de investiţii care acţionează în acest domeniu New Europe Property Investments (NEPI) a cumpărat Mall-ul din cadrul Auchan Titan. Tranzacţie care se ridică la aproape 86 de milioane de euro.
O tranzacţie de succes pentr noul proprietar însă una foarte proastă pentru fondul de investiţii Aberdeen, cel care a cumpărat mall-ul respectiv cu aproape 150 d emilioane de euro.
Practic Iris Shopping Center a fost construit de Avrig 35. Dezvoltatorul a vândut proiectul aşa cum se procedează pe această piaţă către Deutsche Gesellschaft fur Immobilienfonds (DEGI) în iunie 2008 pentru suma de 147 mil. euro. La acea dată DEGI era divizia de investiţii imobiliare a grupului german de asigurări Allianz. Scoțienii de la Aberdeen au cumpărat în același an DEGI și au preluat toate activele locale ale acestora.
Eu am stat în zona şi am văzut nenumărate magazine deschizându-se şi închizându-se pe rând în acel mall care are două probleme după părerea mea.
Una este cea legata de comunicare. Proprietarii lui nu au ştiut să comunice existenţa lor acolo, astfel că zona de food şi galeria Auchanului au eclipsat Mall-ul în sine.
O altă problemă este adaptarea la potenţialul financiar al clienţilor potenţiali. Nu sunt cei care se duc la cumpărături în nordul Capitalei. Ori în aceste condiţii atât brandurile cât şi preţurile trebuie comunicate şi adptate la nivelul zonei, una cu potenţial ca şi cantitate mai puţin din punct de vedere al calităţii.
După această tranzacţie NEPI devine cel mai mare proprietar de mall uri din România. Mai deţine Mega Mall, Promenada și Vulcan Value Centre.

Iris Titan are o suprafață închiriabilă brută de 44.730 mp și generează anual din închiriere un venit de 7,9 mil. euro.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.