În București, a avut loc lansarea programului guvernamental GovITHub, care are scopul de a reuni specialiști, antreprenori și programatori din zona IT cu factorii de decizie ai României într-un țel comun. Acela de a găsi soluții și rezolvări la problemele societății românești, cu ajutorul tehnologie. Ăsta este genul de decizie de care ţara asta are nevoie ca de aer.
Practic, prin acest program guvernul dorește să transforme modul de interacțiune al statului cu cetațenii săi, precum și cu mediul antreprenorial romănesc, pentru a îmbunătăți administrația publică și serviciile publice online, despre care știm deja ce bătăi mari de cap dau cetățenilor acestei țări. Cele mai bun exemple de proiecte prost gestionate, ar fi Ghiseul.ro sau e-Romania.
Coordonat de către cancelaria primului ministru al României, deviza noului proiect GovITHUB este mobilitatea în primul rînd, soluții în cloud și transparență totală.
GovITHUB dorește ca toate aceste proiecte pe care le va desfășura în viitorul apropiat, să fie mai întâi alese și date spre consultanță, atât cetățenilor, cât și societății civile și comunităților de antreprenori din toată țara.
Principalele proiecte pe rol în acest moment ar fi:
- lansarea unei aplicații care să țină sub o supraveghere atentă tăierile ilegale de lemn din pădurile României (cetățenii să se poată implica active printr-o astfel de aplicație)
- hartă sau platformă online unde organizațiile de români din diaspora pot să își facă cunoscută prezența și sa își anunțe evenimentele
- aplicație de telefon care să ghideze utilizatorii prin hățișul birocratic într-un mod intuitiv si accesibil (pentru obținerea unei autorizații, plata unor taxe, înființarea unei organizații)
- modernizarea site-ului Guvernului pentru a servi drept poartă de acces pentru cele mai frecvente nevoi ale cetățenilor
De știut că, oricine poate participa și contribui la acest program guvernamental. Mai mult, noua comunitate GovITHUB dorește cooptarea de acceleratoare și incubatoare de afaceri, hub-uri IT, ONG-uri, fonduri de investiții, startup-uri și companii private pe două dimensiuni: promovare reciprocă și sprijin pentru proiectele cu potențial concepute în cadrul GovITHub
Pentru mai multe informații despre această nouă initiative, accesați site-ul proiectului.
Credeți că o astfel de inițiativă va avea succesul scontat de guvern?
Pe Florin îl găsiţi şi pe gadget-talk.ro