Business

România fără Guvern – radiografia economiei.

Stelian Muscalu


Imediat după emoţia provocată de demisia Guvernului, trebuie să ne uităm ceva mai mult spre economie. Spre reacţiile şi dorinţele ei. Este momentul în care trebuie să înţelegem că reglajele fine din economie pot rezolva o mulţime de probleme. O economie sănătoasă poate reduce nivelul şpăgilor şi a corupţiei, de aceea este nevoie să ne aplecăm, în al 12-lea ceas, spre economie. Este de datoria noastră să facem asta, cred că lait motivul acestei perioade ar trebui să fie RESPONSABILITATEA. Până la urmă asta este misiunea noastră aici. Şi poate prin ceea ce facem reuşim să dăm un exemplu şi factorilor de decizie. Este un moment în care societatea are nevoie rapidă de un catalizator. Este admirabilă forţa străzii, însă este timpul să trecem la pasul următor. Mobilizare pentru o viaţă mai bună… fiindcă până la urmă ăsta este numitorul comun care a scos românii din casă.

Cam aşa arătă economia României azi, o Românie fără Guvern:

1.Euro se tranzacţionează în acest moment, pe piaţa interbancară la 4.4481 lei . Conform unui raport al analiştilor de la ING este foarte posibil ca în perioada imediat următoare să avem un guvern de largă coaliție, condus de un tehnocrat. În acest caz, leul va recupera pierderile de pe piața interbancară și România ar putea semna un nou acord cu FMI. Dolarul a ajuns la 4,1 lei.

2.La bursă lucrurile sunt liniştite. Acolos-a conturat o tendință ușor descendentă către jumătatea sesiunii de ieri, a fost impactul emoţional la anunţarea demisiei Guvernului, însă am avut o corecţie spre finalul şedinţei, când indicele BET, al celor mai tranzacționate titluri, a închis în urcare cu 0,06%, iar indicele BET Plus a marcat un avans de 0,11%. Acum bursa este verde.

3.Astăzi are loc ultima ședință de politică monetară din 2015 a BNR. Econimiştii băncii Transilvania se așteptă ca Banca Naţională să mențină rata de dobândă de referință și nivelurile Rezervelor Minime Obligatorii. Conform Raportului BNR rata creditelor neperformante a scăzut cu un ritm lunar de 0.2 puncte procentuale, la 12.62% în August, ajungând la nivelul minim din 2011. Această evoluție confirmă scenariul economiştilor BT, conform căruia am putea asista la o rată a neperformantelor spre 10% până la finalul anului.
4.Petrom, compania care a înregistrat în urmă cu câţiva ani cel mai mare profit din România, are probleme. Trimestrul III i-a adus pierderi. OMV Petrom a consemnat pierderi în trimestrul III al anului, cifrate la 46 milioane lei, iar profitul net pe primele 9 luni din 2015 a scăzut la mai puțin de jumătate comparativ cu rezultatul din perioada similară a anului trecut, respectiv la 991 milioane lei. Cauza este evidentă, scăderea abruptă a prețurilor la țiței. În primele nouă luni din 2015, performanța financiară a grupului a fost sever afectată de scăderea cu aproximativ 50% a prețurilor țițeiului comparativ cu perioada similară a anului precedent.

5.Agenţiile de rating sunt cu ochii pe România în aceste zile. Standard & Poor’s nu crede că demisia guvernului, ca urmare a protestelor străzii, va conduce la organizarea de alegeri anticipate în România. De cealaltă parte S&P se uită cu mare atenţie la posibilitatea apariţiei unor noi măsuri de relaxare fiscală înaintea alegerilor parlamentare din noiembrie 2016. Calificativele acordate României nu sunt imediat afectate de demisia premierului, au declarat analiștii S&P. Însă o eventuală depunctare a României ar fi extrem de gravă mai ales pentru investiţiile străine.

În concluzie?

Deocamdată economia e liniștită. În general mișcările de stradă nu sunt pe placul economiștilor pentru că aduc instabilitate, ca atare riscuri mai mari. Și știi și tu că riscurile costă bani. 
Dar felul în care s-au desfășurat lucrurile în ultimele zile a fost Ok și pentru economiști. Protestele au fost de amploare, dar au fost pașnice. Guvernul și-a dat demisia, dar nu e vid de guvernare și deocamdată nu e vid politic. 

Acum toate privirile se îndreaptă asupra unui singur om – președintele Iohannis. Strada are nevoie de o confirmare a faptului că politicienii au auzit mesajul ei și l-au înțeles. Domnul Iohannis, pe lângă atribuțiile oficiale ale funcției de președinte – de a media între partide, este și unul dintre puținii politicieni pe care oamenii îl mai acceptă, îi mai ascultă mesajul și îl mai investesc cu încredere. 

Dacă domnul președinte găsește o soluție bună, economia va rămâne liniștită și probabil va urma un ritm de creștere cel puțin la fel ca în prezent. 
Dacă dimpotrivă, domnul președinte nu găsește o soluție acceptabilă din punctul de vedere al oamenilor care se uită la el cu speranță… ne vor aștepta luni grele cu multe convulsii sociale și bineînțeles cu o economie în derivă. 

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.