Lifestyle

România clădită pe valorile creștine. Oare?

Radu Rosulescu

Zilele astea mi s-a umplut facebook-ul de o dezbatere aprinsă… unii vor să treacă în Constituție că se pot căsători doar un bărbat cu o femeie, alții se opun.

Pe mine personal mă lasă rece această discuție și nu mi se pare o problemă fundamentală pentru România.

Ceea ce mi-a atras atenția a fost aruncarea în dezbatere, drept argument, a valorilor creștine pe care trebuie clădită România și nah, uite că din cauza unor homosexuali nu putem trăi noi în liniște și nu putem să ne construim o țară minunată.

Hai să explic pe scurt care e treaba cu căsătoria între persoane de același sex dacă tot am vorbit despre asta.

Ei bine, în linii mari este vorba despre niște drepturi civile. Drepturi civile pe care ar trebui să le aibă în egală măsură atât heterosexualii cât și homosexualii.

La ce drepturi civile se referă? Destul de simplu.

Dacă 2 soți vor să își cumpere o casă se duc frumos la bancă și iau un împrumut împreună. Li se socotește venitul cumulat pe familie când banca stabilește plafonul maxim de împrumut. Ei bine, vor și homosexualii să poată face și ei la fel. Este asta o crimă? După părerea mea nu. Eu zic că și homosexualii își pot pune veniturile la comun ca să achiziționeze o locuință, o mașină, un televizor sau ce vor ei să-și cumpere. Dacă nu sunt căsătoriți legal acest lucru nu se poate.

Dacă 2 heterosexuali sunt căsătoriți și unul moare, celălalt are dreptul să-l moștenească. Este de bun simț, nu? Dacă ei au muncit împreună, au făcut sacrificii împreună atunci e normal ca tot ce au acumulat să revină soțului supraviețuitor. Ei bine, homosexualii nu pot beneficia de acest drept. Chiar dacă își fac testament unul în favoarea celuilalt, în România testamentul poate fi atacat, iar rudele celui decedat pot să vină cu pretenții la moștenire chiar dacă nu au fost trecuți în testament. Nu numai că pot, dar și câștigă în instanță pentru că așa e legea la noi.

Dacă astea sunt problemele homosexualilor atunci eu sunt de acord să se poată căsători. E treaba lor pe cine iubesc, e treaba lor cu cine vor să trăiască, e treaba lor ce vor să facă cu banii lor. De ce ar trebui să li se îngrădească aceste drepturi?

Ar fi o problemă cu adopția copiilor. Sincer, aici nu știu ce să spun. Chiar nu știu. Instinctiv parcă aș zice nu. Dar s-ar putea să fie o prejudecată. Dacă stau să judec rațional nu cred că un copil va deveni homosexual doar pentru că a fost crescut într-o familie de homosexuali. Dacă nu simte atracție pentru persoane de același sex nu simte și gata. Valabil și pe dos. Dacă un copil este crescut într-o familie heterosexuală nu există vreo garanție că va fi și el heterosexual. Cât despre condițiile oferite și educație în general… aici depinde de la caz la caz. Cred că ar fi de preferat o familie de homosexuali, dar ambii parteneri fiind civilizați și bine poziționați social decât o ”familie tradițională” în care tatăl e un mare bețiv care nu le dă copiilor decât bătaie și mama e plecată de ani de zile prin cine știe ce țară să muncească. Cum spuneam depinde de la caz la caz.

Cred că problema s-ar rezolva destul de ușor. O familie de homosexuali nu poate avea copii. E evident. Dacă vor copii vor trebui să-i adopte. Bun, păi să-i adopte cu niște condiții. De exemplu să fie obligați să meargă cu copilul o dată pe an la un psiholog. Dacă psihologul ar constata influența negativă a comportamentului sexual al părinților adoptivi asupra copilului, să facă un raport și să se revoce adopția. Dacă psihologul constată că copilul se simte bine și e fericit atunci chiar nu văd care ar putea fi problema.

Să mai fac o singură observație și termin cu subiectul.

Ar fi aberant ca în Constituție să fie specificat în mod expres ca familia să fie întemeiată doar între un bărbat și o femeie. De ce? Simplu. Pentru că există și familii monoparentale.

Acum să-ți spun ce m-a determinat să scriu acest articol. Știi ce? Uite valorile astea creștine pe care ar trebui să construim noi societatea românească.

Păi eu stau și mă întreb care mai sunt valorile creștine despre care se vorbește atât. Unde sunt că eu le văd din ce în ce mai rar.

Știi care sunt cele 10 porunci? Sunt convins că știi. Păi ”Să nu furi” mai face parte din cele 10 porunci? Eu nu prea cred. Și știi de ce? Pentru că s-a umplut țara de hoți. Și nu vorbesc de cine știe ce mic găinar ci de corupții ăștia nesimțiți care au furat de au rupt din banii noștri ai tuturor. N-am auzit preacinstita biserică, nu l-am auzit pe Preafericitul Daniel să ia atitudine împotriva corupției și mai ales împotriva corupților. Să dau un singur exemplu – Gigi Becali – marele războinic al creștinătății (cu ghilimelele de rigoare). Păi nah, Dl. Becali tocmai a făcut pușcărie pentru că a furat din banii publici. L-a afurisit biserica? L-a dojenit măcar? Becali a făcut o grămadă de donații către biserică. A dat biserica banii înapoi știind că o parte din acei bani sunt bani murdari, bani furați? Eu n-am auzit că s-ar fi întâmplat așa ceva.

Și probabil că Becali este printre cele mai nevinovate exemple. Toți politicienii care au fost dovediți de justiție că au furat și-au făcut ani de zile campanie electorală și cu ajutorul bisericii. Deci au ajuns la putere și s-au menținut la putere și cu ajutorul bisericii. Astea sunt valorile creștine pe care ar trebui să se clădească România? Dacă da atunci va fi vai de capul nostru.

Și nu e vorba doar de furt. Cum rămâne cu modestia, cum rămâne cu iubirea aproapelui? Dacă trăiești în București sau în alt oraș mare din România cred că vezi și tu ochii tăi care e iubirea față de aproape. Simți și tu pe pielea ta în fiecare zi. Au ajuns oamenii să se urască unii pe alții din cauza nenorocitelor astea de ambuteiaje în trafic. În loc să-și arate iubirea unii față de alții sunt în stare să se ia la bătaie și să se omoare pentru un amărât de loc de parcare.

Au ajuns să apară la televizor toți parveniții toți hrăpăreții, toți ăștia pe care nu-i mai satură Dumnezeu oricât de mult ar avea. Păi ”desfrânați” tocmai la astfel de persoane se referă. Nu e vorba doar de desfrâu sexual ci de oameni care au uitat de orice fel de limită, de orice pic de cumpătare, de orice urmă de modestie. Și tocmai astfel de oameni au ajuns să fie apreciați de societate. Eu n-am auzit ca biserica să strângă semnături împotriva parveniților și hoților.

8 comentarii

 • Daca va ganditi doar la profit atunci nimic nu conteaza. Nici daca se casatoreste cu animale, bani sa iasa. Insa vorbesti despre dreptul civil si asta ma lasa rece la ce gandire ai.
  Oamenii care nu au legatura/legamant cu Dumnezeu de a pastra credinta cea adevarata, fac ce vor ei. Ca doar traim intr-o lume moderna, democrata, libera unde unde 2 barbati se casatoresc si nici unul nu e in stare sa alapteze si in care 2 femei se vasatoresc dar nu pot sa faca un copil.
  Daca ai vrea sa se stranga semnaturi pentru cei ce fura, ai intra chiar tu in aceasta categorie de oameni. Unul nu este in viata care sa nu fie furat vreodata ceva. Trebuie sa vezi esentialul binecuvantarii familiei de catre Dumnezeu femeii si barbatului, in Gradina Raiului si continuand astfel pana la sfarsitul vietii fiecaruia.

  • Dar tu ce legatura/legamant cu Dumnezeu ai?
   Doar ca afirmi tu ca ai crezi ca este si adevarat? Poate Dumnezeu nu vrea sa aiba nicio legatura/legamant cu tine. Te-ai gandit vreodata la asta?
   De ce presupui tu ca daca te duci la biserica, faci tot ce spun preotii vei fi acceptat in mod automat de Dumnezeu. Poate trebuie sa mai faci si altceva decat sa te duci la biserica. Sau pur si simplu nu-i place de tine.

   Mie personal nu mi se pare corect ca unii sa-l traga pe Dumnezeu de partea lor si sa-l foloseasca drept argument. De unde stii tu ca Dumnezeu e de partea ta? Pe ce te bazezi?

   Cat despre furat… Uite ca exista si oameni care nu fura. Eu n-am furat niciodata nimic. Nu mai generaliza.
   Ce-i aia ca nu exista unul care sa nu fi furat vreodata ceva? Pai asta e scuza pentru hoti. Hai sa furam tot ce putem ca oricum nimeni nu e fara de greseala. De ce sa mai muncim cinstit cand putem sa furam?

   • Bine argumentat Radu Rosulescu , din pacate ipocrizia inca are radacini adanci in mentalul romanilor, majoritatea lor au prejudecati si doctrine bazate pe realitati false in ceeace priveste acest subiect tabu,marginalizeaza si infiereaza aceasta categorie de persoane ca fiind ‘bolnave’ si irecuperabile moral si social netinand seama ca si aceste categorii de persoane au dreptul la viata,dreptul la respect,dreptul la fericire, pana una alta fiecare are dreptul sa aiba alta orientare sexuala si si-o poate manifesta atat timp cat nu ‘deranjeaza’ pe nimeni, faptul ca romanii sunt hyper farisei si ipocriti se poate dovedi simplu: observati reactia barbatilor atunci cand vad 2 femei ce se saruta..etc (cenzura 🙂 ) lesne de’nteles ca afiseaza un zambet visator si admit ca fiind normal cele vazute, insa treburile se schimba atunci cand in rolurile principale ‘joaca’ 2 masculi….. poate fi la fel de senzual? incitant? evident ca NU, si asa este normal sa fie pentru ca din constructie suntem ‘setati’ sa admitem doar ceeace ni se pare frumos noua, deci si prin urmare frumosul poate fi interpretat 🙂 …mai ales in acest ‘domeniu’ tabu.

 • Frecvent aud aducandu-se in discutie „valori crestine” si „cele 10 porunci”. Care valori crestine? poruncile 6, 7, 8 si 9 sunt valori universale. Cu porunca 5 nu sunt de acord … cum as putea sa cinstesc niste parinti degenerati, criminali, drogati, psihopati sau hoti? Poruncile 1, 2, 3 si 4 sunt pentru adularea exclusiva si neconditionata a zeului crestin. Porunca a 10-a este combinatia dintre o valoare universala si mentalitati primitive de caveman, este o mizerie infecta … este girul acordat de divinitate sclaviei – „Să nu poftești casa aproapelui tău; să nu poftești nevasta aproapelui tău, nici ROBUL lui, nici ROABA lui, nici boul lui, nici măgarul lui, nici vreun alt lucru care este al aproapelui tău.”
  Si ceea ce ma deranjeaza cel mai mult la „valorile crestine” este pedeapsa … cu moartea
  – esty gay? omorat cu pietre
  – nu crezi? omorat cu pietre
  -zici ceva rau de doamne-doamne? omorat cu pietre
  Incep sa ma intreb – Allahu Akbar sau Doamne Ajuta?

  Misoginism … alta valoare crestina
  By the way, cine se gandeste sa foloseasca argumentate de genul „este scos din context” sau contextul istoric al perioadei cand a fost scrisa biblia” poate foarte bine sa ia biblia si sa o arunce la gunoi TOATA pentru ca … este scoasa din context si perimata moral.

  • Bineinteles ca este vorba despre valori universale.

   Dar unii tot ne flutura pe la nas faptul ca ei sunt mari crestini si ca ei au valori crestine etc etc.
   Am intrat in jocul asta – Ok, vorbiti despre valori crestine. Credeti in ele si le aparati pana la moarte. Asta justifica (chipurile) atitudinea ostila fata de homosexuali pentru ca ei nu sunt acceptati de catre biserica. Bun, perfect. Atunci de ce nu aparati cu la fel de mare indaratnicie si celelalte valori?

 • Foarte corecta observatia cu mersul cu psihologul o data pe an. Dar de data asta am si eu o conditie (pentru conditia impusa): sa fie valabil si pentru heterosexualii care adopta.

  • Cred ca multi ar trebui sa mearga la psiholog cel putin o data pe an 🙁

   M-am gandit ca asta ar putea fi o solutie pentru problema adoptiilor de copii de catre cuplurile homosexuale.
   Eu intuiesc ca acei copii vor fi traumatizati intr-o mai mica sau mai mare masura. Si nu neaparat de catre parintii adoptivi ci de catre restul societatii, aceasta societate care se dovedeste atat de intoleranta.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.