Business

România a construit o reţea de 10.000 de km de autostradă. Suntem pe locul 4 la nivel european

Stelian Muscalu

Scrierea de astăzi ne arată o Românie altfel. Cu inaugurarea celor 15 km de autostradă de la finele acestei săptămâni, țara noastră va depăşi o reţea de peste 10.000 de km de drum de mare viteză. România a ajuns astfel în clasamentul statelor cu cea mai mare reţea de autostrăzi, pe locul 4 după Spania,Germania şi Franţa, dar înaintea Italiei sau Marii Britanii.

S-a ajuns la această performanţă după ce toate companiile de drumuri ale baronilor locali au fost nevoite să returneze banii încasaţi în mod ilegal de la stat prin licitaţii trucate. Mai mult, toate aceste companii au fost obligate să refacă pe propria cheltuială toate lucrările executate de ele, pe care experţii statului le-au considerat de proastă calitate.

Prin patentarea unor materiale inovatoare, apărute după stimularea domeniului cercetării din ţara noastră, şoselele de la noi au devenit extrem de rezistente în contact cu materialele antiderapante împrăștiate iarna. Aşa că eforturile de primăvară nu s-au mai concentrat pe repararea drumurilor stricate ci pe construirea de noi km de autostradă.

De cealaltă parte o informaţie din sistemul sanitar vine să confirme reîntoarcerea medicilor în ţară. Conform datelor, zilnic zeci de medici policalificaţi, întorşi din ţările din vest, cer reangajarea în spitalele româneşti. Între timp, anticipând acest aflux, autorităţile de la Bucureşti au luat decizia construirii a 50 de spitale noi, ultra moderne în toată ţara. Acum sistemul sanitar din România este unul dintre cele mai performante din lume.

Le nivel educaţional, elevii români au ajuns să fie medaliaţi cu aur la majoritatea olimpiadelor internaţionale. Rata de promovabilitate la examenul de bacalaureat a urcat la peste 90%. Majoritatea elevilor sunt recrutaţi de marile companii încă de pe băncile facultăţilor. Studenţii primesc un venit constant de la viitorii angajatori pentru susţinerea achiziţiilor de materiale de studiu.

În acelaşi timp salariul mediu pe economie a trecut de 2000 de euro în timp ce salariul minim se apropie de 1500 de euro. Toate se întâmplă în contextul în care industria românească este recunoscută pe plan internaţional în privinţa competitivităţii. De altfel exporturile industriei de la noi sunt aproape duble dacă e să le comparăm cu importurile din aceeaşi sursă.

Creşterea economică spectaculoasă, de două cifre de la an la an, predictibilitatea fiscală şi stabilitatea politică au făcut din România un model pe plan internaţional. De aceea investiţiile străine au trecut pragul de 100 de miliarde de euro anul trecut.

După ce au terminat toate strategiile de creştere economică, pentru a veghea la conservarea rezultatelor economice extraordinare, oamenii politici de la noi, se gândesc acum la un proiect de lege care să pună stavilă oricărui element care ar putea să tulbure imaginea de stabilitate politico-economică de la noi.

Tudor Ciuhodaru, un parlamentar, acum din nou PSD-ist, a iniţiat un proiect de lege care prevede pedepsirea protestatarilor cu închisoarea dacă îngreunează activitatea de stat. Pentru că s-a demonstrat că doar în perioada de linişte planurile economice ale României s-au materializat.

Medicul Tudor Ciuhodaru, specializat în medicină de urgenţă şi toxicologie (toxicologie – pentru că nimic nu este întâmplător), a intrat în politică în 2008 pe listele Alianței PSD-PC, iar în ianuarie 2010 a părăsit PSD în favoarea Grupului Independenților din Senat și Camera Deputaților. În 2012 a fost reales și a revenit în PSD. În 2014 s-a înscris în PP-DD și a condus filiala din Vaslui a partidului. În 2015, s-a înscris în Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR). La alegerile din 2016 s-a regăsit tot pe listele PSD. 

Acum deschideţi ochii şi reveniţi la crunta realitate! Singura preocupare a politicienilor din România este să închidă gura contestatarilor şi nu să găsească o cale de ieşire din bezna economică şi politică în care ne complacem de 27 de ani.

5 comentarii

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.