Lifestyle

Ridică-te… şi umblă! Despre kinetoterapie

Mergi, mişcă-te, aleargă, coboară, ridică-te… şi umblă! Mişcarea controlată şi cu obiective, face parte din fizioterapie (despre care vă spuneam că foloseşte factorii fizici: curent, lumină, apă, sunet, mişcare, masaj, etc în recuperarea diverselor probleme de sănătate).

Şi deşi ne mişcăm cu toţii, kinetoterapia ne învaţă să ne mişcăm astfel încât să rezolvăm probleme de sănătate. De exemplu… nu mai poţi ridica braţul până la raftul de sus, unde e borcanul de zahăr, care are în el o pungă pe care scrie griş… unde a ascuns soţia ta nişte ţigări? Ei bine, de cele mai multe ori umărul nu-şi va da drumul de la sine. Trebuie muncit un pic iar “halberele” nu ajută decât bicepsul. Amplitudinea articulara se lucrează prin gimnastică individuală şi cu aparate speciale în prezenţa unui fizioterapeut nefumător!

Un alt exemplu este durerea de spate, mai degrabă ca o jenă care apare everyday, mai ales pe la 15.42-16.04, când deja te-ai lipit de scaunul pseudoergonomic de la birou. Şi o suporţi o vreme, apoi o mai blestemi câteva luni, apoi începe să te îngrijoreze şi mergi la specialist… pentru că nu trece de la sine… Şi nu trece pentru că tu îi dai să facă acelaşi efort naşpa în fiecare zi… ore întregi şi nu-ţi pasă că nu-i place. La prima vizită fizioterapeutul (adică eu!!) caută motivele principale ale nemulţumirilor ei si-ţi îndrumă paşii să te porţi mai frumos cu ea. Dar mai mult decât atât, îţi arată cum ar trebui să o mobilizezi/antrenezi/lucrezi în fiecare oră a vieţii tale.

Tot cu kinetoterapie mă ocup să te învăţ să mergi din nou (daaa, ştiu că mama ta a facut-o mai bine, dar pot s-o înlocuiesc cu un oarecare succes , dar nu ştiu să fac sarmale!). De recuperarea mersului este nevoie dacă ai fost o perioadă imobilizat sau dacă ai avut o entorsă, luxaţie, fractură pe undeva pe la picior sau dacă te-a durut din diverse motive unul… şi ai schiopătat protejându-l. După această perioadă mersul tău e “stricat” şi-l reparăm cu lecţii individuale. De ce e important? Pentru că un stil de mers nepotrivit îţi poate da peste cap biomecanica întregului corp, adică poate săţi dea şi dureri de măsele (nu glumesc!!) dacă nu e recuperat la timp.

Ştiai că după orice amărâtă de gripă care te-a “arestat” la domiciliu câteva zile, e nevoie de recuperare? Mai ales de recuperare respiratorie…. Şi asta îţi trebuie şi dacă ai (sau ai avut) astm, dacă ai rinite, dacă ai avut pneumonii… sau dacă pur şi simplu oboseşti imediat urcând lin cele 3 trepte din faţa casei? Tot eu mă pricep s-o fac! 😉

Efectele kinetoterapiei sunt multe şi încântătoare!! Datorită ei vei avea mai puţine dureri, vei avea o amplitudine articulară mai bună (adică o mobilitate adevarătă), un tonus muscular potrivit, o circulaţie sanguina şi un drenaj limfatic care săţi facă viaţa mai uşoară şi vei avea articulaţiile mai stabile. Asta însemană că vei suferi mai puţin şi te vei simţi sănătos şi fericit!

Si eu îi cunosc secretul! Recomand, din nou, tuturor mişcare!

Mişcă-te şi tu! Întinde, coboară, ridică…te şi mergi!

Pe Ana Maria o găsiţi şi aici – fiziolife.ro

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.