Lifestyle

#Rezist #Penibil

Radu Rosulescu

 

E frumos că a ieșit lumea să protesteze. E bine că a ieșit în număr mare. Acum o să avem subiect de discuție timp de vreo 2 săptămâni. O să mi se umple facebook-ul de poze de felul celei de mai sus, caricaturi cu Dragnea, înjurături la adresa lui Dragnea, glume pe seama neconflictualei Viorica de la Videle (în foarte scurt timp prim-ministru al României), de comentarii cum că ”uite domnule ce tare e societatea civilă, uite cum s-a trezit spiritul civic în români, uite cum dăm noi share și like, uite cum manifestăm noi pașnic, dar dârji și hotărâți, totul sub semnul #REZIST”.

Știi ce? Mie a început să mi se pară penibil.

Întâi și întâi nu știu de ce ne apucă mitingeala exact când e vremea mai urâtă afară. Ok, acum 1 an protestele au fost declanșate de către domnul Ciordache și ordonanța dată noaptea ca hoții. În 2012 l-a apucat pe Băsescu să se certe cu Raed Arafat tot iarna, așa că nu am avut de ales. Revoluția a fost tot iarna că deh, atunci a fost să fie. Dar acum? Acum a fost doar un miting penibil, n-a fost declanșat de ceva anume, nu a avut o motivație în sine. Este vorba despre aceleași lucruri care se tot spun de 1 an de zile. Oare numai iarna apare ciuma roșie? Astă vară când era cald și frumos afară PSD nu era tot ciumă roșie? De ce n-am rezolvat cu ciuma roșie astă vară? Ne-a apucat iarăși în toiul iernii? Și dacă oamenilor le place să mitingească iarna, de ce nu ne-am apucat chiar de revelion? Ne pregătise gospodina Firea și niște petreceri și niște muzică, ar fi fost mult mai interesant și cu adevărat inedit.

În fine, asta cu anotimpurile era doar o mică paranteză. Hai să îți spun adevăratele motive pentru care mie totul a început să mi se pară penibil. Foarte penibil.

Care sunt rezultatele mișcării de protest #rezist? Hai să vedem:

Jos Dragnea. Dar de unde. Dragnea e la fel de sus. E cocoțat în capul nostru și ne călărește cum vrea el.

Jos Tăriceanu. N-are omul ăla nicio străbatere. N-are rușine, n-are onoare. S-a lipit de fotoliul de președinte al senatului cu SuperGlue.

Jos Grindeanu. Da, asta s-a bifat, dar nu e jos pentru că așa a cerut strada ci pentru că așa a cerut Dragnea. Și nu e atât de jos pe cât ar crede lumea. Dimpotrivă. E cocoțat frumos în funcția de președinte ANCOM (autoritatea care are grijă de comunicații) și are un salariu mai mare ca mulți bancheri. Pus în această funcție tot de Dragnea.

PSD ciuma roșie. Uite d-aia nu mai poate CEXul PSDului să schimbe guvernele pentru că scandează unii în stradă. Și dacă se supără ală chel o aduce pe Floricica Dansatoarea și încă câteva milioane de membri de partid și ne arată el nouă.

Președintele Iohannis, cavalerul luptei împotriva corupției, s-a dat la fund de tot, s-a închis la Cotroceni și nu mai iese de acolo decât atunci când pleacă în concedii. Nu mai are nicio opinie, nu mai spune nimic, o numește pe tanti Viorica fără nici cea mai mică urmă de ezitare. Ori Iohannis ori un ficus cam tot aia.

Opoziția de căcat inexistentă a fost acum 1 an, de căcat inexistentă e și acum. Parcă ar vrea să capitalizeze cumva această mișcare de protest, dar parcă tot mai bine e să meargă ei pe burtă. În definitiv au și ei destul de mulți corupți. Ce e rău pentru PSDiști e rău și pentru PNLiști și ce e bine pentru PSDiști e bine și pentru PNLiști.

Nu amnistiei și grațierii. Dar de unde. Au ieșit din pușcărie toți – și corupți și hoți și criminali și violatori. Au ieșit toți, cu varanul în frunte. Și n-au plătit ce au furat. Banii au rămas la ei.

Să nu care cumva să se atingă careva de profesioniștii care luptă cu infractorii și cu corupția. Ok, nu s-au atins. Au șicanat-o pe Codruța Kovesi, dar cam atât. Rezultatul? Radu Mazăre ne trimite salutări din Madagascar, Popoviciu de la Londra, Ghiță din Serbia, iar mulți alții au plecat fără să-i mai știe nimeni.

Să fie meritocrație, să nu mai fie corupție. Dar de unde. A plouat cu șoferi și secretare în funcțiile de înaltă demnitate publică. Toți foarte merituoși și toți foarte cinstiți, desigur. Și cea mai merituoasă dintre toți este, în mod evident, tanti Viorica.

Te las pe tine să tragi concluzii. Eu unul m-am cam săturat de #rezist. S-a dovedit că nu e o soluție, e doar un fel de îmbătat cu apă rece.

Poate te întrebi care ar fi soluția. Sincer, nu știu. În orice caz #rezist nu e soluție. Poate că ar trebui să pornim o mișcare de rezistență în adevăratul sens al cuvântului. De exemplu grevă fiscală, boicot față de televiziunile care manipulează (să nu ne atingem de niciun produs care este promovat prin acele televiziuni), pietre în geamurile politicienilor etc. O astfel de mișcare ar presupune câțiva lideri care să își asume acțiunile, ar presupune, organizare, logistică, comunicare. Deocamdată nu prea văd lideri care să își asume așa ceva. Poate ar fi mai bine să nu mai facem nimic, să nu ne mai pierdem vremea pe la mitinguri fără rost, să nu mai înghețăm degeaba pe străzi. Și așa majoritatea românilor sunt la fel de pasivi ca oricând. Mămăligă. Peste mulți nici n-a trecut revoluția, iar dacă a trecut au rămas cu regretul regimului totalitar și când se duc la vot votează exact cu ăia care par mai dictatori.

3 comentarii

  • Asta tot incerc sa spun si eu. Romanul #rezista…el, romanul NU pune mana pe par ca hotul numai de bataie stie si ii e frica…asa ca #rezista si PSDragnea la guvernare.
    Romanul e masochist si se complace….
    Si ca sa le iasa din cap „opozitia” PSDragnea coace o coalitie PSD-ALDE-UDMR….si au toate voturile in parlament asigurate pe veci pentru orice lege! :))))))))))))))

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.