Business

Reducerea TVA – injecția cu adrenalină în mușchiul consumului

Stelian Muscalu

Datele calde de la statistică ne arată o creștere a consumului cu un ritm lunar de 1,7% în iunie. Era previzibil acest lucru în condițiile în care am avut reducerea de TVA din luna iunie pentru produsele alimentare. Această idee este susținută de creșterea, spectaculoasă, a vanzarilor de bunuri alimentare cu peste 12% lunar. Dacă ne raportăm la anul trecut consumul a crescut cu aproape 8%. Și astfel ajungem să vorbim despre cea mai bună revenire din ultimele 12 luni. Și aici accentul cade greu pe vânzările de produse alimentare, în urcare cu 22% anual. Evident vorbim despre același factor, reducerea TVA-ului. 

 
Și cu asta ajungem cumva la subiectul care a împărțit lumea în două – reducerea TVA-ului general cu 5 puncte procentuale. 
 
Cred că lucrurile sunt ceva mai complexe și cu implicații chiar ceva mai adânci decât gaura pe care o va face în buget această reducere. Gaură a cărei valoare diferă în funcție de cine face calculele. Dar astăzi nu despre asta mi-am propus să vorbesc ci despre creșterea consumului. 
 
Am avut o perioadă din 2009 până în 2013 când consumul a scăzut abrupt după care a fost mai degrabă o evoluție flat decât o creștere firavă. Acum consumul și-a revenit, și nimeni nu cred că vrea să-l accelereze mai tare de atât. 
Creșterea din anii de boom a venit în mare parte din consum, ceea ce este total nesănătos. O reducere radicală a TVA-ului ar însemna o supraexcitare a dorinței de a cumpăra. Din deficitul de cerere, din anii trecuți, o să ne îndreptăm, cu viteză, spre excedent. Ce înseamnă asta? Că nu o să mai beneficiem de acea reducere de tva de 5 puncte, fiindcă un excedent de cerere va însemna automat o presiune pe prețuri. Primul efect îl vom vedea așadar într-o creștere a prețului la raft. Apoi, să ne uităm la ce consumăm, produse de import în mare parte, prin urmare o să ajungem la un nou dezechilibru comercial grav.
Și acum să le luăm pe rând.
Deficitul comercial a crescut în primele patru luni cu 255,5 milioane euro faţă de aceeaşi perioadă din 2014, ajungând la puțin peste 2 miliarde euro. Acestea sunt cele mai proaspete date statistice. Hai să luăm acum date din trecut ca să avem la ce să ne raportăm. 
 
În 2014 primul an cu ușoară revenire pe consum deficitul comercial a urcat cu 6,4%, la 6,05 miliarde euro. Cu ritmul de până acum deja se întrevede o creștere pe 2015 la peste 8 miliarde de euro. Asta cu actualele cote de Tva. Ce se întâmplă însă atunci când consumul explodează? Să ne uităm din nou pe cifre. În anii de creștere economică prin consum deficitul comercial a scapat de sub control. Am avut atunci ritmuri de creștere și de peste 40% anual. Astfel, dezechilibrul comercial aproape că s-a triplat în numai trei ani, de la 7,3 miliarde de euro în 2004 până la 21,7 miliarde de euro în 2007. Cred că suntem obligați să învățăm din greșelile trecutului.
Economia României are o problemă structurală – nu poate prelua excesul de cerere, prin urmare pentru acoperirea lui se aplează la importuri. Nu este nici suficient  Prin urmare din România o să iasă mai mulți bani decât o să intre, cu o cerere de euro mare pe piață asta înseamnă și o devalorizare a monedei naționale.
Dar să mergem și mai departe.
Astăzi am avut ședința de politică monetară a BNR-ului, în care nu s-a întâmplat nimic. Deși inițial se discuta de o nouă reducere a dobânzii de politică monetară, de această dată BNR-ul a preferat să mențină nivelul la 1,75%. De ce a făcut asta – din precauție. Mai mult, creșterea prețurilor despre care vă vorbeam puțin mai devreme, care o să vină în mod firesc, o să ducă la scumpiri ceea ce ne va aduce și ceva inflație. Dobânda de politică monetară merge mână în mână cu inflația, creșterea celei din urmă va însemna și o creștere a dobânzilor, ceea ce implicit va duce la o scumpire a creditării.
Toate cele spuse nu ne duc la ideea că trebuie să renunțăm la reducerea TVA-uli, ci la faptul că trebuie făcută etapizat. În acel moment efectul psihologic este diminuat iar economia are timp să-și facă reglajele necesare pentru evitare unor șocuri care pot anula o decizie extrem de importantă legată de reducerea fiscalității din România.

Uite, ca să clarific niște lucruri.
Înainte de toate sunt și eu om. Mă vezi aproape în fiecare seară la televizor la Business Club pe Digi24.
Și eu trebuie să trăiesc, la fel cum trăiesc toți oamenii. Și eu mă bucur la fel ca toți ceilalți când pot să trăiesc mai bine. Și pentru mine scăderea TVAului este un lucru bun pentru că voi putea cumpăra mai mult din cea ce îmi doresc (pentru că nici eu nu sunt atât de bogat încât să cumpăr tot ce visez și eu fac economii și eu renunț de multe ori la ceva care aș dori să cumpăr pentru mine doar ca să pot cumpăra altceva pentru copii). 
Dar tocmai pentru că am copii nu pot să mă gândesc doar la mine ci și la viitorul copiilor. Îmi doresc ca și copiii mei să trăiască în România și să trăiască mai bine decât o fac eu astăzi. 

Pentru asta avem nevoie de creștere economică sustenabilă. Creșterea consumului este bună până la un punct, dar nu suficientă.

Știi care sunt factorii care duc la creșterea consumului? Lăsând la o parte un eveniment unic / izolat cum este reducerea TVA. Sunt 2 factori: puterea de cumpărare și 
încrederea consumatorilor.

Bineînțeles, scăderea TVA afectează pozitiv pe termen scurt puterea de cumpărare. Dacă scad prețurile, prin reducerea TVA, cu aceiași bani pot să cumpăr mai mult. Dar pe termen lung? Pe termen lung trebuie să câștig mai mult ca să cumpăr mai mult. 
Extrapolând la nivelul întregii țări… trebuie să câștigăm mai mult ca să putem cumpăra mai mult, ca să o ducem mai bine. Pentru asta e nevoie în primul rând de locuri de muncă pentru că în continuare rata șomajului în România este destul de mare. Și este nevoie de locuri de muncă bine plătite. 

Ca cetățean sunt foarte mulțumit de reducerea TVAului. Dacă s-ar putea, aș dori să fie TVA zero. Sau și mai bine – să îmi dea statul bani ori de câte ori cumpăr ceva. Așa ar fi ideal, nu? 
Dar ca economist nu sunt mulțumit cu ce face guvernul. Și nu mă refer în special la guvernul Ponta ci la guvernele României din ultimii 25 de ani. Niciun guvern nu s-a îngrijit de o creștere sustenabilă a economiei. Avem restanțe mari la infrastructură și nimănui nu-i pasă de asta. Școala a devenit o amețeală. Fiecare nou ministru al educației a venit cu o nouă așa zis reformă. Copiii noștri sunt cobai pentru niște guvernanți incompetenți. Sistemul de sănătate tot bolnav cronic a rămas în ciuda multor așa zis reforme. Și noi suntem niște cobai. 
România are un potențial de creștere fantastic, dar nu atinge acest potențial niciodată pentru că guvernanții noștri nu fac niciodată ce trebuie. Eu aș fi mult mai mulțumit dacă în loc de o scădere a TVA cu 5% să am un loc de muncă în care să câștig de două ori cât câștig acum. Aș putea cumpăra și mai multe produse cu banii câștigați, chiar și cu TVA mai mare. Și nu o să pot câștiga de două ori mai mulți bani atâta timp cât în România nu va exista o creștere economică sustenabilă. 

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.