Tehnologie

Realitatea virtuală, un pericol pentru sănătatea mintală

Florin Popovici

În ultimii ani, dar mai ales anul acesta, realitatea virtuală a explodat pur și simplu. Majoritatea producătorilor de electronice au luat cu asalt acest segment de piață, pentru a nu pierde startul și rata prezența pe un segment care poate aduce un profit consistent marilor corporații în următorii 10 – 15 ani de zile. Mai ales că această tehnologie are aplicabilitate în mediul educațional de business și cel de divertisment.

Anul acesta, oferta de gadgeturi care le ofera oamenilor acces la mediul virtual este una impresionantă, însă, fiind un domeniu abia la început de drum există anumite riscuri pe care trebuie sa le luăm în considerare atunci când le utilizam.

Spre exemplu, un grup de cercetători din cadrul Universităţii Johannes Gutenberg, din Mainz, au realizat o listă cu riscurile la care ne supunem atunci când ne cufundăm în realitatea virtuală. Astfel, aceștia propun un cod de conduită în ceea ce privește conținutul generat de companiile specializate pe realitatea virtuală (jocurile de acțiune violente în mod special) deoarece, spun ei, mediul în care trăim poate aduce consecințe grave asupra psihicului uman.

Conform studiilor efectuate de către cercetătorii Michael Madary și Thomas Metzinger, din cadrul universității din Mainz, titluri precum EVE: Valkyrie care încurajează utilizatorul în a păcăli și manipula alți utilizatori din mediul virtual pentru a-și atinge scopul, pot avea efecte psihologice puternice care s-ar putea manifesta dincolo de această lume virtuală, adică, în realitatea noastră de zi cu zi. Rezultatele lor demonstreaza că realitatea virtuală poate deveni o unealtă importantă de manipulare în masă, prin tot felul de mesaje subliminale.

Un alt aspect ar fi violența din astfel de aplicații, în special cea de natură sexuală, care poate duce la traume psihologice pe termen lung. Aici cercetătorii germani dau ca exemplu industria pornografică și scenele de tortură cu tentă sexuală, deoarece, spun ei, “Torutura în mediul virtual, este tot tortură,” îndemnând companiile producătoare de conținut virtual să-și informeze utilizatorii despre acest gen de pericole înainte ca aceștia să o acceseze.

Pe cît de incitantă și de atrăgătoare este aceasta realitate virtuală, ea poate afecta oamenii pe termen lung, atât la nivel pishologic, cât și la nivel emoțional. Astfel că un cod de conduită poate fi o soluție bună de prevenție a acestui tip de traume.

Așteptăm cu interes părerile voastre pe subiectul realității virtuale și pe modul cum ar putea această nouă tehnologie să influențeze viețile utilizatorilor în bine sau rău.

Pe Florin îl găsiți și pe gadget-talk.ro

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.