Business

RCA-ul între conştiinţă şi buget

Stelian Muscalu

Am tot vorbit pe aici despre asigurările RCA. Am citit o ştire care-mi arată cumva că problemele din această piaţă nu vor dispărea prea curând. Şi asta pentru că noi, clienţii, suntem de prea multe ori prea săraci ca să optăm pentru o poliţă corectă… aşa că de cele mai multe ori alegem o poliţă ieftină. Şi probabil că este momentul în care vă întrebaţi de ce poliţa ieftină nu este corectă.

Aş putea să vă fac aici o serie de calcule extrem de complicate şi greu de urmărit. Sau aş putea, mult mai simplu, să arăt cu degetul la experienţa recentă. Avem două mari companii cu probleme. De fapt una poate să fie pusă pe răbojul istoriei, Astra care e deja în faliment şi Carpatica Asig, companie care se află într-o administrare specială a ASF-ului. Ce să vedeţi ambele companii aveau cele mai ieftine RCA-uri din piaţă. Tocmai fiindcă erau ieftine, Astra a reuşit să câştige o cotă uriasa de piaţă pe segment, cotă care a propulsat-o pe primul loc pe segmentul RCA-urilor.

Însă aceaşi politică a preţului ieftin i-a adus şi sfârşitul. Sunt cele mai bune exemple care arată că o poliţă ieftină induce riscuri sistemice în piaţă. De cealaltă parte sunt puse în balanţă în această situaţie conştiinţa şi bugetul. De cele mai multe ori câştigă bugetul.

Asta o vedem din cifrele publicate de profit.ro. Conform publicaţiei, în fiecare zi se fac aproximativ 1,5 milioane de calcule care vizează poliţele RCA. Acestea sunt calculele, dacă vorbim de vânzări lucrurile stau diferit. Nu mai mult de 25.000 pe zi. Asta înseamnă că fiecare client face aproximativ 60 de interogări.

Pentru conştiinţă nu ai nevoie de atâtea interogări. Pentru o economie la buget da. Şi dacă mai există dubii, am să vă mai dau nişte cifre. Spre exemplu în luna decembrie, care este lună de vârf pe această piaţă se fac peste 4 mil de calcule, adică vreo 160 de interogări înainte de a lua decizia finală.

Şi eu trebuie să recunosc că sunt printre cei care caută mult pe net preţul cel mai bun. Însă îmi dau seama că în acest fel nu fac decât să îngroş gunoiul care s-a strâns de atâta amar de timp pe piaţa asta a RCA-urilor.

Când cumpăraţi o poliţă la ce vă uitaţi, la preţ sau la soliditatea companiei?

 

3 comentarii

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.