Business

PSD desfiinţează Pilonul II de pensii

Stelian Muscalu

Titlul este puţin panicard, dar dincolo de el se ascunde un adevăr trist pentru noi toţi. Asta este realitatea spusă cumva fără perdea. 

În momentul ăsta mă încearcă nişte sentimente extrem de ciudate. Iniţial am fost revoltat, apoi vă spun sincer că m-am amuzat. Un amuzament amar.

Pentru mine lucrurile erau clare, PSD-ul vine doar să certifice acest lucru. Pilonul II de pensii, cel administrat privat, cel care produce bani prin investiţiile pe care le fac administratorii plătiţi pentru asta se desfiinţează. Da, aţi auzit bine. A spus-o prima dată fostul ministru de finanţe Mişa, dar atenţionare venise deja de la NN Pensii am scris despre asta aici.

Au fost tot felul de declaraţii în care Mişa a fost contrazis, am scris şi despre asta aici. Apoi a venit mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat. A fost primul pas în care social democraţii au început să se înfrupte din viitorul nostru. În loc de 4% contribuţie… PSD-ul a decretat să se plătească doar 3,75% către pensiile administrate privat. Au aşteptat o reacţie, ea nu a venit… pe principiul capul plecat sabia nu-l taie. Un proverb idiot care a ţinut ţara asta pe loc decenii întregi. Dacă tot este linişte de ce să nu o facă aşa ca la carte – să taie „răul din temelii.

Iată ce spunea actualul ministru de finanţe Teodorovici:

Vizavi de Pilonul II – este o normalitate, dar ca oamenii să vină către Pilonul I trebuie să ne asigurăm ca stat – privind transparența contribuției fiecărui contribuabil la Pilonul I- omul să știe cât acumulează, că banii există, sunt folosiți eficient. Trebuie să găsim și un mecanism de a stimula trecerea de la Pilonul II la I. Eu vă spun ca principiii, oamenii să opteze între Pilonul I și II”

Declaraţia asta are o traducere foarte simplă. Deficitul la fondul de pensii se duce în ritm accelerat către 5 miliarde de euro. Prin cotizaţia la Pilonul II, românude rând nu participă cu niciun cent la pensiile speciale date parlamentarilor. Ori acest lucru este inadmisibil într-o ţară care a fost transformată într-o feudă a politicienilor.

Când Teodorovici a vorbit despre posibilitatea de alegere între Pilonul II si I, a întins de fapt o capcană.

Uite domne sunt corecţi ne lasă să alegem. Vă spun că nu-i aşa. Şi vă mai spun ceva, ce o să rămână scris aici negru pe alb. O să facă un sistem atât de greoi pentru Pilonul II încât mulţi o să aterizeze în Pilonul I fără ca măcar să-şi dea seama. Scheme sunt nenumărate mai ales pentru cei care ar trebui acum să opteze – pe principiul nu ai optat te plasăm noi automat în Pilonul I. Sau toţi cei care vor să rămână la pilonul II trebuie să depună 15 k de cereri ca să rămână prinşi acolo, în caz contrar, hop sunt trimişi la Pilonul I.

1 comentariu

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.