Business

PSD condamnă comunismul

Radu Rosulescu

În mod normal n-aș spune nimic despre congresul PSD. Treaba lor, alegerile lor interne, pe mine nu mă interesează, așa cum nu mă interesează nici congresul celorlalte partide.

Mă interesează în schimb de țara mea și de viața mea. Și când unul din partide face ceva care are impact asupra întregii țări atunci mă interesează.

Poate ești la curent, în weekendul acesta a avut loc congresul PSD. Tot weekendul acesta eu nici n-am deschis televizorul. A cumpărat unchi-meu niște struguri și ne-am jucat de-a făcut vin. Habar nu am ce s-a discutat la congresul PSD. Oricum sunt convins că au fost vorbe goale, cum se întâmplă de obicei.
Pentru mine ar fi rămas un eveniment pe care aproape că nici nu l-aș fi observat dacă n-aș fi citit azi dimineață că PSD condamnă comunismul.

Ce glumă amară!!! PSD condamnă comunismul. Unde? La Sala Palatului, unde se țineau și congresele partidului comunist. Unde? Într-o sală în care se afla și Ion Iliescu, unul din foștii comuniști și profitori ai regimului.

Așa, ca o paranteză, să nu crezi că celălalt mare partid din România – PNL, este mai breaz. La 25 de ani (26 peste 2 luni) de la revoluția din Decembrie 1989 avem așa:

  • PSD, fost PDSR, fost FDSN, fost FSN
  • UNPR – o aripă desprinsă din PSD, cu scopul de a absorbi parlamentari de la celelalte partide. Deci și UNPR își are originea în FSN
  • noul PNL, format din vechiul PNL și PDL. PDL la rândul lui a fost format din fostul PD, la care a mai adăugat un L după ce au mai rupt niște liberali din fosta alianță DA. PD se trage tot din FSN
  • UDMR – un partid cu totul ilegal, dacă ne luăm după ce scrie în constituție, de fapt nici nu este un partid, nu are nicio doctrină și singura lor misiune pe pământul ăsta e să stea cât mai mult cu dinții înfipți în ciolan, asta în numele apărării drepturilor minorității maghiare
Trist, nu? La aproape 26 de ani de la revoluție avem un singur FSN care s-a divizat în mai multe bucățele ca să mimăm și noi democrația. Și știi de ce e trist? Pentru că FSN n-a fost niciodată Frontul Salvării Naționale, nu s-a născut din idealurile revoluției, nu și-a propus niciodată să ne scape de comunism. Din potrivă. FSN a fost creația lui Ion Iliescu, un fost membru foarte important al PCR și a câtorva prieteni de-ai lui, comuniști și ei. Ei știau cum să tragă sforile în culise, ei aveau experiență de partid și de stat (pentru că ocupaseră funcții importante în regimul ceaușescu) așa că… În timp ce lumea alerga bezmetică pe străzi, în timp ce nu știam pe unde să ne mai ascundem de împușcături, în timp ce încercam să înțelegem ce se întâmplă și dacă am scăpat cu adevărat de ceaușescu, ne-am trezit cu revoluția furată de către acești vechi comuniști, transformați peste noapte în comuniști cu față umană și ulterior în democrați – că de aia a apărut D-ul din FDSN. Pe gură au spui ei că sunt democrați, dar năravurile au rămas aceleași de pe vremea comunismului.
Ce glumă amară!!! PSD condamnă comunismul. Cum? Printr-o declarație. De ce? Ca să șteargă o etichetă, ca să încerce din nou să ne prostească în față (pentru a câta oară?).
Poate te întrebi cine sunt cei 2 din fotografia alăturată. Au fost bunicii mei. Niște burghezi. Bunică-meu a fost doctor în medicină și medic primar, bunică-mea a fost profesoară de franceză și de muzică (da, pe vremea aceea femeile nu prea urmau studii universitare, iar bunică-mea a făcut 2 facultăți).
Pe bunică-meu nu l-am cunoscut, a murit înainte de mă naște eu, dar bunica a fost cea care m-a crescut. Nu pot să spun decât atât. A fost o adevărată doamnă. O femeie nu numai foarte educată, dar și cu o personalitate foarte puternică. Deși nu mi-a spus niciodată prin câte greutăți a trecut, îmi dau seama că a suferit foarte mult din cauza comuniștilor. Pentru că da, bunicii mei au fost victimele comuniștilor. De ce? Pentru că erau burghezi, iar în viziunea comuniștilor ăsta era un lucru de rușine. Mai precis, de ce au fost burghezi? Pentru că au fost 2 oameni care au muncit din greu să-și facă o carieră, n-au furat și nu s-au ținut de șmecherii și pentru că s-a întâmplat ca bunică-meu să aibă și o mică moșie moștenită de la ai lui. Bunică-meu a avut noroc. Tocmai pentru că a fost un medic foarte bun a scăpat de pușcăria comunistă. Fratele bunică-mii n-a fost așa de norocos. El a fost avocat, iar de avocați nu mai era nevoie așa că el a ajuns la pușcărie, unde s-a și îmbolnăvit destul de grav. De ce? Pentru că era și el burghez, normal. Dar nici bunică-meu n-a scăpat așa de ieftin. Moșia o vânduse chiar el ca să-și facă un cabinet medical, iar comuniștii i-au confiscat și cabinetul medical (cu aparatură cu tot) și casa și tot ce mai avea. Măcar nu l-au dat afară din casa lui, dar a ajuns chiriaș în propria casă și, ca să fie umilința deplină, i-au mai adus în casă încă o familie pe motiv că avea spațiu excedentar.
La aproape 26 de ani de la căderea lui ceaușescu situația stă în felul următor: Am reușit să iau înapoi casa în care a stat bunică-mea și unde am crescut și eu. Să nu crezi că am luat-o așa de ușor. A fost nevoie de ani întregi de procese, multă cheltuială și multă alergătură. Dar n-am reușit să iau înapoi o altă casă din București (încă se mai analizează dosarul la primărie) și un teren la Slatina (aici am reușit să trec de toate fazele procesuale, avem hotărâre judecătorească definitivă și executorie, dar nu am primit înapoi terenul sau despăgubiri echivalente, deși au trecut aproape 7 ani de când am obținut acea hotărâre).
În același timp, niște personaje abjecte din PSD și fostul PDL au constituit o mafie imobiliară și s-au îmbogățit în mod inimaginabil din drepturi litigioase – despăgubiri care n-au mai ajuns niciodată la cei cărora li s-au confiscat averile și li s-au făcut atâtea nedreptăți. Acești hrebenciugi și cocoși au furat de au rupt, deocamdată nu le-a luat nimeni înapoi tot ce au furat, victimele comunismului au fost încă o dată batjocorite și umilite, iar PSD condamnă comunismul. Să nu uit. Și Băsescu a venit cu același circ ieftin. Și el a condamnat comunismul în timp ce apropiații săi furau cât puteau.
Păi comunism exact asta a însemnat – japcă, batjocorirea oamenilor cinstiți, călcarea în picioare a oricăror valori morale și o clică conducătoare formată din politruci profitori care nu au nicio legătură cu țara și poporul.
Ți se pare că de astăzi s-a terminat cu comunismul în România pentru că ieri PSDul a condamnat comunismul?

1 comentariu

  • Pai ce sa spun? Toti avem o parte de vina….De ce?Pai simplu: cand oamenii din Timisoara,in anii 90,au cerut ca tuturor comunistilor si securistilor sa nu li se permite accesul in politica ,am zis ca-s nebuni….poftim,acum avem ce meritam…pacat de Timisoara,nu?..si sa traiasca bUCURESTI-ul….

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.