Business

PSD a aruncat bomba în economie

Stelian Muscalu

Mă întreba un prieten cum văd modificările aduse Codului Fiscal, anunțate de ministrul finanțelor Eugen Teodorovici. Lucrurile sunt simple. Ca o grenadă aruncată într-o cameră. Știți cum funcționează trupele de asalt? Aruncă grenada, după care se ascund. Victime cad doar cei care se află în camera respectivă. Asta face acum actualul guvern. A aruncat grenada în economie. Cei care vor avea de tras de pe urma ei suntem noi, POPORUL, ei au deja miliarde în conturi și vor trăi liniștiți probabil… în Brazilia.

Și acum să încercăm să explicăm. Nu cred că este un punct din modificările prezentate mai grav ca altul. Toate sunt menite să ne arunce în aer. Așa că mă opresc absolut aleator acum asupra Pilonului II de Pensii. De mult i-au pus gând rău. Nu puteau băga mâna în el așa pur și simplu așa că au găsit o soluție indirectă. Dau posibilitatea oamenilor să-și retragă banii. Bine, bine… dar cum câștigă statul din asta? Simplu. Media de economisire este astăzi undeva la 6k de euro. Dacă vorbim de o familie deja se strâng 12k de euro. Deja ați început să va faceți calculele, nu-i așa? Să vă spun ceva, exact pe asta mizează și guvernul. Pe faptul că suntem săraci și nu avem o cultură financiară care să ne determine să ne gândim și la ziua de mâine. Așa că probabil cei mai mulți români vor da buzna și-și vor retrage banii de acolo. Cum câștigă statul? Păi odată ce ți-ai retras banii, cota parte care mergea în Pilonul II, va rămâne la bugetul de stat. Tu câștigi azi dar pierzi pe termen lung. Statul câștigă banii tăi ca să-și poată continua mita electorală.

Dacă vorbim de ROBOR, trebuie să stabilim de la început că nimeni nu plânge de grija băncilor. Fac un profit frumos aici iar când vine vorba de client nu sunt cel mai de seamă partener. Cu toate astea, modul în care acționează guvernul este absolut halucinant. O taxă în cazul în care banca stabilește un ROBOR de peste 1,5%. Asta a spus ministrul de finanțe. Ceea ce ne arată un lucru extrem de grav, un înalt oficial al statului, omul care se ocupă de finanțele țării, habar  nu are ce înseamnă și cu ce se mănâncă acest ROBOR, care nu este altceva decât un indice stabilit de anumite condiții din piață. Inclusiv de inflație, pe care statul a crescut-o prin majorarea succesiva a salariului minim dar și prin majorările uriașe acordate bugetarilor. Atât timp cât inflația este sus și ROBOR va fi tot pe acolo. Mai mult, atât timp cât tu ca stat te împrumuți în draci în piață ca să-ți plătești salariile, pui presiune pe dobânzi… și ele cresc. Se numește taxa pe lăcomie. Dar nu spune nimeni a cui lăcomie… a băncilor sau a statului? Partea cea mai proastă e că o astfel de decizie nu va face decât să scumpească creditarea. Pentru că nicio taxă nu rămâne înțepenită acolo unde ea este aplicată ci se propagă pe lanț până la clientul final. Prin urmare… un impozit pe ROBOR se va vedea în costul final al creditului pe care fiecare român va vrea să-l ia de la bancă. Vorbim de o decizie care va duce la o gripare a creditului în România care se poate duce mai departe într-un blocaj macroeconomic. Iar aici discuția este interminabilă și răspunde cumva la întrebarea care pe mine mă obsedează de ceva vreme… de ce într-o economie care poate duce mai bine de 100 de bănci avem doar vreo 40.

Dacă ne uităm spre sectorul energetic iar ne apucă groaza. Plafonarea prețului într-o economie de piață sună cel puțin ciudat. Lucrurile devin însă de a dreptul hilare când companiilor cărora le plafonezi prețul de vânzare le taxezi redevențele la un preț de referință stabilit la hub-ul din Austria care este de câteva ori peste cel din Ro (neplafonat). Nu plângem de grija companiilor din sectorul energetic. Dar ne gândim că în acest fel omori extracția onshore ceea ce te va arunca direct în brațele rușilor. Ori într-o perioadă în care toată lumea caută soluții alternative tu să bați poteca spre est este cea mai proastă decizie,  nu pentru noi cât mai ales pentru urmașii noștri.

6 comentarii

  • Eu nu-mi revin, parca e un vis urat. Nu-mi vine să cred, cât de idioți si ticalosi sunt guvernanții ăștia. Portofoliul meu la bursă mi-a generat o pierdere cum n-am avut niciodată. Aplicarea acestei ordonanțe este fără dubii punerea pe butuci a economiei care nu va rezista prea mult.
    Astăzi nu putem evalua întreaga imagine a dezastrului care urmează.
    Sper că cineva sau ceva să-i determine să uite de imbecilitatea asta.

  • Draga domnule Muscalu, am privit și eu masurile economice luate de guvern ți îmi pare foarte rău dar trebuie să contrazic o mare parte a afirmațiilor dvs.
    1. Măsura cu băncile -> Alianța vestului sau Transilvania.
    Să nu credeți ca băncile o sa plătească din profitul lor propriu. O să transfere elegant sub diferite forme dările la stat (sub privirile impasibile al BNR și complicitatea guvernului) clienților băncilor.
    Dar cine sunt ei??
    Pai Transilvania, Bucureștiul cam toți cei care sunt anti-PSD.
    NU asistații sociali ai lui Dragnea au conturi la bănci și fac operațiuni bancare.
    UN mod pervers de a da în cap opoziției reprezentată de Alianța Vestului (cei proeuropeni) și de a lua bani de la ei. Elegant si pervers Dragnea face rost de bani de la cei care chiar au. De la rudele romanilor ce sunt plecați in Europa și trimit bani acasă pe care guvernul se străduie de ani buni să pună mâna , de la orașele din Ardeal care prosperă fac afaceri cu Europa și înjură guvernarea.
    O metoda perversa eleganta de a impozita selectiv .
    Si băncile au partea lor de vina, comportând-se ca niște cămătari, cu înțelegeri dubioase rate de schimb netransparente, cu mii de procese, au contribuit ani buni la o imagine proastă. Guvernul in mod elegant dezbină și cucerește și …face bani.

  • 2. Pilonul 2 de pensii
    Aici lucrurile sunt la fel de complicate.
    În primul rând companiile beneficiare de contribuții OBLIGATORII ani de zile au tratat cu sictir clienți. Exact ca și in cazul RCA au trăit regește au făcut cămătărie – cu bani clienților au dat bani la stat cu împrumut și cam atât . Afișând un vădit dispreț nu au trimis niciodată vreo informare clienților sau o explicație ce fac cu bani. Investițiile palide și înțelegerile dubioase sun ochii corupților de la ASF au întărit ideea generală exacerbată acum de guvern că taie frunze la câini.
    Acum când marele cămătar GUVERNUL vrea și el o parte din tort sunt deranjați. Păi nu este o mare deosebire doar că uni sunt mai spălați pe dinți.

  • 3. Plafonarea gazului -> Scopul acestei operațiuni este unul foarte simplu. Înghețarea investițiilor și cele de la Marea Neagră și renegocierea pe sub masă a noi spăgi. Păi cei care au luat concesiuni așa prin 2008 cu spăgi grase date guvernului Tăriceanu nu au contribuit și la Dragnea. Sigur că Europa îi împiedică să-i dea afară de pe zăcăminte dar timpul trece și ani de concesiune se duc, după care pe viitor așa cam pe la campania electorală vor veni alți investitori mai deschiși la pungă să concesioneze ce nu au extras ceilalți. Ori companiile care extrag gaz sunt cam germane, austriece vorbesc limba prezidențială și nu oltenește ba mai mult au stații de benzină scumpită și chiar bănci.
    Bunul tătuc Dragnea încearcă sub masca naționalismului și bunăstării să limiteze operațiunile și bani companiilor cu legături sus puse ce pot influența izolarea diplomatică cumplită a lui Dragnea.

  • Ps . Multe din acțiunile lui Dragnea vizează o persoană – Tăriceanu care devine incomodă prin voturile sale, bani și relațiile sale. Din 2008 acesta are încă influență ce poate răsturna efortul lui Dragnea de a deveni SUPREMUL.
    Di motive de securitate nu am pus mail si nume.

  • 4. Taxarea GSM -> Costurile vor transferate clienților care au cam profitat de piața liberă și au început să se informeze să-și spună părerea să se organizeze . Mișcare perversă tipic PSD ce impozitează subtil exact electoratul anti-PSD, subtil le ia bani, celor care au telefoane mobile de sute de euro, legături la net 4g și înjură guvernul pe rețele de socializare și aprind lanternele in fața guvernului. Electoratul de Teleorman, care nu are măcar telefon nu este afectat de noile taxe. Astfel al fiecare accesare si înjurătură pe rețele de socializare guvernul mai încasează câte un cent.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.