Lifestyle

Proiectul „SalvaSat”, românii se întorc acasă

TAMA DENISE
Scris de TAMA DENISE

Când am plecat din ţară (iar), mi-am propus să rămân câţiva ani în UK, să-mi strâng nişte bani cu care să achiziţionez o casă, casa mult dorită, pentru că n-am avut niciodată casa mea, eu crescând în casa bunicilor din Vrancea, şi plecând de acolo imediat după terminarea studiilor liceale.

În 18 ani de zile, am fost „fata cu valiza”, mutându-mă în toată ţara, începând cu Bucureşti unde am locuit timp de 8 ani de zile, urmând din 2008, mutarea care m-a rupt de Romania, şi m-a lipit de Italia, unde am rămas aproape 6 ani de zile.

Întoarsă în ţară, am mai poposit aproape 2 ani tot în Capitală, apoi am luat drumul Regatului Unit, unde speram să-mi îndeplinesc visul, acela de a-mi cumpăra o casă undeva în vestul ţării „la ţară”.Tot timpul meu petrecut „afară”, aveam gandul la propria patrie, la căsuţa de la ţară, la modesta mea cameră cu preşuri pe jos, blide din lut şi sobă cu lemne. Crescută în mediul rural, cred că asta m-a ţinut umană şi mi-a insuflat ideea de tradiţional.

Liniştea sufletească pe care o găsesc doar la ţară, înconjurată de lighioane şi natură.

Vă întrebaţi, poate, cum a început totul. Iata, în mici cuvinte, povestea „SalvaSat” (Alun).

Cu o lună şi ceva în urmă, postez pe o reţea de socializare, următoarele:

 „…vreau să achiziţionez împreună cu alte 9 persoane, o casă la ţară, unde să avem animale, să ne gospodărim cum putem, să facem agricultură, sa avem unde trage în vacanţe şi să putem ajuta comunitatea din care o să facem parte”.

De aici, puţin a fost până am primit un mesaj în privat, venit de la Cristian Jurca (fondatorul de drept al proiectului), care „suna” cam aşa: Denise, am văzut mesajul tău, uite ce-ai făcut… inspirat de anunţul tău, am găsit un sat depopulat, pe care vrem să-l salvăm, n-o să ai doar o casă, o sa ai un sat, vino acasa”!

„Proiectul SalvaSat (sus cu viata), un cuib de vise, scăldat în soare departe de cotidian, păzit de spiritele Dacilor, din care urlă liniştea şi frumuseţile naturii. Ţinutul Pădurenilor, este un colţ de rai parcă îngheţat în timp şi care nu vrea să-şi predea aura ancenstrală în faţa noului. Am rezonat alături de aceste meleaguri şi ele ne-au chemat acolo, mai aproape de cer, pentru ca din nimic şi prin noi să renască. Este greu de explicat atât energia cât şi magnetismul acestor locuri, care, odată atinse, te cheamă înapoi. Pui de dac, roman, temelie în inima Daciei. Aşa s-a născut proiectul „SalvaSat”, o nebunie frumoasă care prin noi toţi, poate deveni realitate.”

Acesta este un text din mapa de prezentare, adus în faţa câtorva oameni la minişedinţa organizată pe 20 martie 2017, urmând ca o altă întrunire să aibă loc între 8-10 aprilie în incinta Pensiunii Panorama din Ghelari, Jud Hunedoara, unde vor participa în jur de 100 de persoane, incluzând Primăria comunei Bunila, primărie care ne-a dat frâu liber, oferindu-ne sediu în vechea şcoală din Alun.

În urma primului articol apărut în presă, am fost contactaţi de Ministerul Turismului, prin Loredana Neacşu, unde am şi lăsat o mică mapă de prezentare, urmând ca în să avem o altă şedinţă în incinta Ministerului.

La prima minişedinţă au mai participat: Cristian Jurca (membru fondator), Denisa Tamaslacaru (membru fondator), Claudia Escu (membru onorific), Adriana Melinte (IT), Madalina Manoila (imobiliare), Flavia Roşu (arhitect), Barsan Ioan (inginer constructor).

Ne dorim implicarea cat mai multor oameni, avem nevoie de orice fel de sprijin in drumul nostru pavat cu marmura.

16 comentarii

  • As dori si eu mai multe informatii… Sunt si eu o romanca traita prin strainatati si cu sufletul stors de dragul si dorul de orice romanesc si dac….

  • Buna seara santem o familie cu doi copii din localitatea Petrosani jud hunedoara locuim la casa si am vrea sa participam si noi la acest proiect am vrea sa stim care sant conditiile si cu cati bani trebuie sa participam ca sa ne putem alege cu o casa in satul Alun,santem oameni simpli.Pe facebook sant briciu bogdan (cu sapca ochelari si cioc)

  • De o pictoriță care să picteze cu motive traditionale,in culori naturale…fațadele caselor…garduri…Caminul Cultural(sau măcar sa-l „populeze”cu sutele de picturi cărora oricum nu le găsesc locul)…sau să picteze cu icoane bizantine biserica satului…pe care eu o văd ca fiind una mica,de lemn(asta in cazul in care nu există una deja…)nu aveți nevoie ??
    Cât m-ar costa o casă mititică in satul acesta pe care eu deja-l visez ca fiind ca de”basm” ?
    P.S. Vă rog să mă contactați pe mesengerul de pe Facebook : Silvia Stamatescu (pictorița)…că pe mail numai pot intra…

  • Ma intereseaza acest proiect…as vrea sa ma implic daca aflu mai multe detalii de la voi. Ma puteti contacta pe messengerul de pe Facebook Bodnarescu Andreea ?

  • Buna, si eu sunt interesata de acest proiect, felicitari pentru initiativa. Imi puteti da mai multe detalii va rog? Astept cu nerabdare un raspuns. Multumesc

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.