Inainte de a incepe sa ti spun ce gandesc, vreau sa stabilesc ca sunt un tip cam “batut in cap” care nu stie prea multe fata de cat ar trebui sa stie. Succesul pe care l-am avut in viata a fost legat mai mult de faptul ca am stiut cum sa ma raportez la ceea ce nu stiam, decat la ceea ce stiam. Cel mai important lucru pe care l-am invatat este sa-mi traiesc viata bazandu-ma pe principii care ma ajuta sa aflu ce este adevarat si ce sa fac in aceasta privinta “
Te-ai regasit in acest paragraf? Si eu. Este primul dintr-o carte care m-a cucerit imediat ce i-am deschis coperta. Pare o fraza scrisa de un om modest din toate punctele de vedere. El este Ray Dalio. Pentru cei neavizati este doar un alt nume. Pentru cei care au o minim cultura economica, Ray Dalio este omul care a fondat Bridgewater Associates, companie care azi este pe locul cinci in topul celor mai importante companii cu capital privat din Statele Unite (Fortune) si care a facut mai multi bani pentru investitori decat orice fond de investitii din istorie conform Bloomberg.
Poate ca este o introducere poate prea lunga. Insa am optat pentru varianta asta in mod intentionat. Urmeaza sa va vorbesc despre o carte care va poate schimba viata. Si nu exagerez cu nimic, pentru ca un mod de gandire asezat, structurat, aplicat va poate schimba traseul vietii.
Din pacate simt scepticismul vostru si asta pentru ca fraza asta, cu schimbatul vietii, eu, probabil si voi, am auzit-o in ultimii ani de milioane de ori, am citit-o la mirobolantii couch-eri de pe retelele de socializare, la trainerii rasariti ca ciupercile dupa ploaie sau de la tot felul de investitori la fel de celebri ca administratorul de la blocul meu. Ce au toti in comun? Lipsa succesului personal. Iti povestesc despre cum poti ajunge in top, despre cum poti sa-ti cresti afacerea, despre cum poti produce bani batand din palme… dar daca te uiti in conturile lor… ele sunt pline doar cu povesti. Asteapta sa fie umplute de credulii care merg la tot felul de reuniuni crezand ca vor descoperi reteta succesului.
Ei bine, personal, cred ca trebuie sa apleci urechea doar spre cei care pot demonstra palpabil ca au reusit. Ei au cheia spre cufarul cu bani. Insa cifrul… este intotdeauna personal. Tocmai asta-i motivul pentru care nu exista o reteta unica. Exista pasi, #principii care sa te disciplineze in luarea unor decizii importante in viata. Iar pasii astia ii poti invata doar de la cei care au mers pe cararea succesului inaintea ta. Este alegerea fiecaruia dintre noi de unde si mai ales de la cine vrem sa invatam. Insa rezultatele sunt pana la urma o oglinda a alegerilor noastre.
Sa revenim acum in meandrele concretului. M-am apucat sa citesc „Principii” de Ray Dalio. Foarte pe scurt – mi-a placut si v-o recomand.
Si acum argumentele in favoarea acestei lecturi. Mi-a placut pentru ca din ea am aflat ca banii nu se mostenesc. Banii se fac, asa cum spune autorul, chiar si de oamenii “batuti in cap”, important este sa existe o disciplina in luarea deciziilor. Important este sa analizezi greselile… si evident sa inveti din ele, cam asta este esenta cartii. Simplu si concret.
Se citeste extrem de usor fiind impartita in 3 mari capitole.
Primul este legat de cartea de vizita a acestui om, Ray Dalio, la care am ajuns acum sa ma uit ca la un zeu al bunului simt dar si al economiei/business-ului.
Al doilea palier vizeaza principiile de viata. Din nou extrem de simplu si cu foarte mult bun simt. Practic sunt chestiuni pe care le stim cu totii, iar el nu face altceva decat sa le scoata cumva la suprafata. Randurile scrise de Ray Dalio actioneaza ca un catalizator al ideilor pe care deja le avem. Nu trebuie sa descoperim sau sa inventam roata, cartea te ajuta doar sa o invarti.
Pana aici cartea poate sa fie citita ca o poveste. Nu trebuie sa ai notiuni de economie, nu trebuie sa vrei sa faci bani, nu trebuie sa ai un business pe care sa vrei sa-l dezvolti. In prima parte vorbim de pana la urma de dezvoltare personala. In orice domeniu activezi ai ceva de invatat din cartea asta.
De la jumatatea lecturii, respectiv din a treia parte ca structura apar principiile de munca. Lectura incepe sa te solicite mai mult dar si aportul informational pentru structurarea de business este absolut exceptional. Atentie, nu vorbesc despre o lectura pe care nu o poti face daca nu esti economist ci spun doar ca trebuie sa te concentrezi suta la suta pe ceea ce citesti.
De fapt nici nu trebuie sa fi economist pentru ca aceasta a 3 a parte este pana la urma despre cea mai importanta resursa a unui business – resursa umana.
Chintesenta acestei parti am regasit-o in urmatoarea fraza – “Creeaza o cultura in care este in regula sa faci greseli si inacceptabil sa nu inveti din ele”.
Acum alegerea este doar a voastra.