Business

Primăria Capitalei o cursă fără cursanţi. Ludovic Orban candidează la DNA

Radu Rosulescu

Eu am renunțat de ceva vreme să mă mai uit la televizor. Adică mă mai uit, dar la sport, filme și documentare. Aaa, mă mai uit la emisiunile lui Stelian și a lui Moise din când în când, dar dacă o dau pe politică (mai ales Moise mai are obiceiul acesta) schimb postul imediat. De politică mi s-a făcut o infinită scârbă. Nu mai vreau să aud. O să mă informez probabil înainte de alegeri ca să văd și eu pe cine aș putea să ștampilez (oricum, am slabe speranțe că voi putea alege pe cineva din toată inima ci mai degrabă o să aleg, ca de obicei, răul cel mai mic).

Dar astăzi mi-a atras atenția o postare pe Facebook cu citat din referatul DNA

La data de 1 martie 2016, inculpatul Orban Ludovic, prim–vicepreşedinte al unui partid, a contactat un om de afaceri pe care îl cunoştea, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care Orban Ludovic candidează la funcţia de primar al municipiului Bucureşti.

Ulterior, la data de 20 martie 2016, cu ocazia unei noi întrevederi, inculpatul Orban Ludovic i-a pretins omului de afaceri suma de 50.000 euro în numerar, cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane pe care le-a menţionat, cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului. Inculpatul Orban Ludovic a precizat că are nevoie de suma solicitată în aproximativ una – două săptămâni.

Omul de afaceri a acceptat să efectueze plata sumei de 50.000 euro în considerarea funcţiei de conducere pe care Orban Ludovic o deţine în cadrul unui partid şi a potenţialului de intervenţie al acestuia în domenii de interes în afacerile controlate de acest om de afaceri.

Ludovic Orban? Chiar și el e corupt? Nu mi-a venit să cred. Personajul nu pot să spun că îmi e foarte simpatic. Nah, omul nu are carismă și deși e om politic de vreo 20 de ani n-a făcut nimic în sensul acesta (da, carisma nu e un dar de la Dumnezeu, se poate exersa și dezvolta). Totuși, cred că Orban e printre puținii politicieni care mai stă la bloc și nu conduce limuzine de lux. Acum nah, se poate să-și fi pus banii prin Panama, cine știe? Dar de obicei îmbogățiții ăștia corupți nu prea rezistă tentației de a-și etala în mod opulent averea.

Am auzit că Ludovic Orban a anunțat că își dă demisia din toate funcțiile și se retrage din cursa electorală pentru Primăria București. Cică era candidatul PNL.

Ce o să facă PNL, pe cine v-a propune, ce șanse mai are candidatul lor (oricare ar fi) sincer nu prea mă interesează. Dacă vin cu o propunere bună s-ar putea să le votez candidatul, dacă vin cu o propunere proastă…

Insist pe tema demisiei. Orban e printre foarte puținii politicieni care a ales normalitatea.

Majoritatea politicienilor trag cu dinții de scaune și de funcții și spun că ei sunt total nevinovați, dar niște oameni răi au nu știu ce cu ei. Vrăjeală ieftină. Nu știu cine îi mai crede.

Măcar Orban a dat dovadă de un pic de decență. Așa ar trebui să se întâmple – Îți dai demisia, îți rezolvi problemele, iar dacă ai fost nevinovat și s-a dovedit treaba asta în instanță te poți întoarce în politică și eventual poți să ceri despăgubiri celor care te-au acuzat pe nedrept. Anormal e să faci pe nevinovatul deși procurorii au dovezi covârșitoare (vezi cazul Sorin Oprescu – l-au prins în flagrant și el tot zice că n-a făcut nimic).

Ok, atât despre Ludovic Orban. Dar n-am terminat ce voiam să spun. În comunicatul DNA mi-a sărit în ochi și altceva. Adică Orban i-a cerut unui om de afaceri să dea șpagă unor persoane cu funcții de decizie în cadrul a două posturi de televiziune. Uuups!!!

Adică deontologii din televiziuni sunt și ei corupți? Nu pot să cred.

Se ia șpagă în televiziuni pentru a promova un candidat sau altul? Păi asta mi se pare de o gravitate fantastică. Hei, nu crede că sunt naiv. Am mai auzit de lucruri din astea. Încă de pe vremea comuniștilor. Da, pentru că l-am citit pe Marin Preda, iar în una din cărțile lui (sincer nu mai știu dacă era vorba despre Viața ca o pradă sau Delirul) spunea despre patronul lui – Pamfil Șeicaru – că și-ar fi construit imperiul media după rețeta ”etajul și șantajul”.

Dar una e când spune asta un scriitor (în definitiv un roman este o ficțiune, chiar dacă e inspirat din viața reală), una e când auzi zvonuri și alta e când citești negru pe alb într-un comunicat DNA.

Păcat că în comunicatul DNA nu se spune și care sunt televiziunile respective. Eu am o bănuială. Mă gândesc care sunt televiziunile care înjură cel mai tare și mai tare DNAul și care îi tot sărăcesc pe corupți pe motiv că li se încalcă drepturile. De drepturile mele de cetățean onest care sunt furat cu nerușinare de către corupții ăștia nu mai zic nimic, dar le pasă foarte tare de drepturile corupților. Care sunt aceste televiziuni? Dacă nu le-a precizat DNA în comunicat nu pot să le spun nici eu, căci mi-ar sări în cap, dar cred că poți să bănuiești și singur.

Vezi, lupta aceasta cu corupția nu e tocmai simplă. Corupții au bani și au putere și nu sunt deloc dispuși să renunțe la vechile obiceiuri. Cred că nu ar trebui să lăsăm doar în seama DNA această luptă. Cred că și noi, cetățenii simpli putem face ceva foarte important.

Ce? Simplu. În primul rând să nu-i mai alegem pe cei care sunt acuzați de corupție. Că tot se apropie alegerile. Eu nu pot să înțeleg cum pot fi oamenii atât de proști încât să-l aleagă tot pe unul care i-a furat de i-a rupt. Se bucură la un cârnat și o căldare și pe urmă trăiesc în sărăcie. Ei nu-și dau seama că politicianul le-a dat cârnatul tot din buzunarul lor, din banii pe care i-a furat de la ei?

În al doilea rând, să nu ne mai uităm la televiziunile care-i susțin pe corupți. Vezi, nu-i susțin din principiu ci pentru că unii care lucrează prin acele televiziuni (sau poate chiar patronii lor) sunt la fel de corupți sau și mai corupți decât cei pe care-i apără. Astea nu mai sunt demult televiziuni, dacă au fost vreodată, ci sunt niște canale puturoase pline de mizerie (ce-i drept foarte frumos poleită, dar tot mizerie e).

Poți să alegi. Dacă vrei să se stopeze corupția alege altceva decât ce ai ales până acum. Știi, se spune că numai un nebun se poate aștepta ca făcând același lucru să obțină rezultate diferite. Dacă alegi corupți o să avem în continuare corupți. Dacă alegi altceva s-ar putea să avem o șansă. Televiziunile poți să le alegi în fiecare seară. E vorba de un buton pe telecomandă. Nu zic să faci ca mine și să nu te mai uiți deloc la politică. Dar măcar alege mai cu grijă la ce te uiți. Nu te mai lăsa manipulat. Nu întotdeauna cei care zâmbesc mai frumos, se dau mai simțitori față de popor sau se bat mai tare cu cărămida în piept că sunt patrioți spun și adevărul. S-ar putea să fie exact pe dos. O televiziune bună ar trebui să te informeze nu să te manipuleze.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.