Am senzaţia, prea des în ultima perioadă, că trăim într-un film cu proşti. Toate deciziile care se iau din decembrie încoace sunt axate exclusiv pe criterii electorale, declaraţiile oamenilor care ne conduc sunt populiste până la ultima lor virgulă.
Până la urmă asta-i menirea politicianului, să vorbească frumos şi să adune voturi. Dar e doar asta? Păi cred că acum depinde de ţara în care a nimerit. În România pare să fie suficient, altfel nu-mi explic cum suntem conduşi de aceiaşi oameni care de 20 de ani au arătat că nu sunt în stare să facă nimic. Dar absolut nimic.
Dacă veniţi cu argumente de genul: s-a mai făcut ceva pe ici pe colo, am să vă dau şi eu contraargumentul conform căruia tot ce s-a făcut s-a realizat la presiunea instituţiilor internaţionale. Ne-a pus Dumnezeu mâna-n cap atunci când am intrat în UE, altfel eram o ţară a lumii a 3*a în mijlocul Europei.
Îl mai auzeam pe liderul PSD Liviu Dragnea cu formule de genul: să ne mai lase UE în pace că ştim noi ce avem de făcut aici. Păi nu domnilor politicieni, din păcate aţi avut la dispoziţie o viaţă de om să arătaţi ce ştiţi… şi nu aţi arătat absolut nimic. Dacă UE şi alte instituţii nu ne-ar fi împins de la spate, dacă nu ni s-ar fi impus o serie de reforme în justiţie şi nu numai, cel mai negru scenariu pentru ţara asta probabil ar fi trebuit înmulţit cu 10 că să obţinem imaginea unei ţări care ar fi mers exclusiv pe mâna politicienilor ei.
Noi facem studii de fezabilitate doar ca să mai tocam nişte bani. Despre studiile de impact ce să mai vorbesc. Întâi tăiem şi apoi măsurăm. Luăm azi o decizie şi mâine o scoatem fiindcă lăsăm practica să ne demonstreze dacă e bine sau nu ce facem.
Este şi cazul benzii unice care a creat cel mai mare ambuteiaj ever. A fost atât de mare încât cred că s-a văzut de pe lună, mai ceva ca Marele Zid chinezesc … numai că noi am făcut această „capodoperă” în doar câteva ore, din semnătura unui pix. Fără studii,fără nimic am tăiat o bandă de pe cel mai aglomerat bulevard – DN1. Când autorităţile au văzut că e groasă au revenit asupra ideii. E şi ăsta un studiu de impact mai primitiv. Făcut la faţa locului cum s-ar spune.
Partea cea mai interesantă e că deşi s-a văzut problema, uriaşă, primim vestea că totuşi primăria nu renunţă. Ne vom întoarce la această măsură în timpul vacanţei de vară. Aşa… şi după? Din toamnă când reîncepe nebunia? Renunţăm iar la idee?
Tot primăria spune că ne sufocăm, că nu mai avem pe unde să circulăm şi că trebuie luate măsuri în acest sens.
Măsuri cum ar fi eliminarea taxei auto? Mă întreb şi eu. Personal am pierdut câteva oportunităţi din cauza timbrului ăla de mediu, l-am înjurat printre dinţi, dar trebuie să recunoaştem că acţiona ca un filtru pe piaţa auto. La finalul lunii aprilie în București erau înmatriculate 1,274 milioane de autovehicule, plus alte 155.000 înmatriculate în Ilfov. Doar în primele 4 luni ale anului au fost înmatriculate peste 30.000 de mașini în București şi localitățile limitrofe. Păi exact despre asta este vorba, despre măsuri coerente. Nu poţi da drumul tuturor rablelor occidentale pe piaţa din România şi imediat după aia să te apuci să blochezi benzi de circulaţie pentru că este ilogic.
Dacă pui frumos o taxă de înmatriculare care acţionează ca un prim filtru, apoi vezi cum faci şi cu benzile pentru autobuze s-ar putea ca planul să funcţioneze… altfel este imposibil.