Business

Prima Casă, creditul dat pe sub mână

Stelian Muscalu

Şi anul electoral îşi spune din nou cuvântul. Slăbiciunea guvernului tehnocrat în faţa cizmei politice aşezate pe grumazul guvernamental este confirmată şi când vorbim de creditul Prima Casă. Această formă de protecţionism social continuă să supravieţuiască în ciuda unei economii de piaţă care-şi stigă neputinţa în aplicarea pârghiilor specifice.

Ce mă uimeşte pe mine foarte tare este că la finele anului trecut, ministrul de finanţe chiar spunea că programul trebuie scos din scenă. Dar iată că lucrurile s-au schimbat în doar câteva luni.

Guvernul se încăpăţânează să susţină un program care nu mai are nicio legătură cu piaţa liberă. Ministerul finanţelor a anunţat suplimentarea plafonului pentru prima casă cu 500 de milioane de lei. Asta înseamnă că băncile vor putea da credite de un miliard de lei, bani care vor ajunge pentru aproximativ 6.200 de împrumuturi. Dacă e să ne uităm retroactiv la ritmul în care s-a vândut acest produs financiar 3000 de credite/lună, asta înseamnă că potenţialii clienţi au la dispoziţie vreo 60 de zile ca să prindă un loc în faţă. Ce ciudat este că în 30 de zile, chiar mai puţin se termină şi cu primul tur de scrutin. Vreţi să pariem pe o nouă suplimentare a fondurilor în toamnă cu 30 de zile înainte de alegerile generale. O putem face şi pe asta.

Dar să lăsăm calculele politice şi să revenim la tema zilei. Prin urmare statul susţine creditul ipotecar cu avans 5%. Asta în condiţiile în care deja 8 bănci din sistem au crescut avansul la peste 30%. Şi vor mai urma şi altele.

Prin urmare prima casă o să devină un produs prohibitiv. O să ajungă să se dea pe sub mână ca la taraba casei de comenzi de pe vremea comunistă. O să ajungă să mai acceseze un astfel de credit doar cei cu relaţii sau cu dare de mână, cât să acopere şapaga pe care o să fie obligaţi să o dea ca să se asigure de succesul demersului financiar.

Cred că implicarea statului pe această piaţă a creditării extrem de sensibilă este de natură să altereze şi să vicieze pe termen mediu şi lung tot ce înseamnă sistem financiar bancar dar şi piaţă imobiliară. În perioada următoare se vor vinde doar locuinţele cu valoare de până în 60.000 de euro căci doar ele se vor încadra în program, pentru restul nu vor fi bani de avans.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.