Business

Preturile imobiliarelor au un singur sens – in jos.

Stelian Muscalu

Buzduganul preturilor loveste piata imobiliara. Cronologic vorbind investitorii, dezvoltatorii, agentii imobiliari TOTI, la unison, ne anunta neincetat, pe toate canalele de comunicare, ca preturile nu scad. Exista acolo si niste argumente insiruite si anume ca preturile la care au fost construite locuintele, inainte de Covid, au fost foarte sus si prin urmare o scadere a preturilor e greu de acceptat.

Eu spun altfel, marjele de profit au ajuns sa fie uriase si total nesanatoase in cele mai multe cazuri, ca sa nu generalizam. Prin urmare chiar daca ai construit cu cheltuieli mari poti reduce din marjele de profit daca vrei sa ramai in piata. Daca nu o faci de buna voie o sa te impinga conjunctura sa iei decizii de reducere a pretului.

Vedem deja primul pas, buzduganul cum i-am spus eu, care anunta venirea balaurului si in piata imobiliara. Tendinta bancilor este de a ridica procentul pe care-l presupune avansul. Nu este o crestere nesemnificativa – vorbim de un avans cerut de 25-30%.

In ce conex se intampla asta? In contextul in care somajul* este asteptat sa se apropie de 10%. In contextul in care multi s-au intors la munca dar cifrele de vanzari nu mai sunt nici pe depare la fel cum erau cele de dinaine de pandemie. Asa ca in cel mai fericit caz dispar sporurile, daca nu cumva se micsoreaza si salariile.

Prin urmare in piata sunt mai putini bani, dar se cer avansuri mai mari. Ce inseamna asta ? O reducere semnificativa a numarului de clienti care-si mai permit o casa. Asta pe langa temerile uriase care exista in acest moment legate de ziua de maine. Temere care poate determina amanarea pe o perioada nedeterminata a cheltuielilor legate de o locuinta.

Chiar daca, asa cum spuneam, se incearca in acest moment sa se comunice ca nu s-au redus si nici nu se vor reduce preturile… realitatea este alta. E drept ca nu s-au redus, dar in economie exista tot timpul un delay intre momentul in care se petrece “un eveniment” si momentul in care vedem efectele lui concrete.

Estimez o reducere semnificativa a preturilor in zona imobiliarelor spre sfarsiul acestui an, inceputul anului viitor.

Daca ne loveste si un al 2-lea val pandemic atunci nu o sa mai vorbim de o reducere ci de o prabusire. Dar … sper sa nu se intample.

* Aproape 579 de mii de contracte de muncă au fost suspendate de la instituirea stării de urgență. Dacă în timpul carantinei impuse de autorități erau peste un milion de contracte suspendate, numărul acestora este în scădere, odată cu ridicarea restricțiilor și reluarea activității. Astăzi s-au înregistrat cu aproximativ 56 de mii mai puțin, comparativ cu vineri. În cazul celor care se află în șomaj tehnic, cei mai mulți angajați sunt din industria prelucrătoare, peste 150 de mii. Aceasta este urmată de comerțul cu amânuntul și sectorul HoReCa.

Pe de altă parte, crește numărul contractelor de muncă încetate de la jumătatea lunii martie, deci crește rata șomajului. În prezent sunt anunțate puțin peste 374 de mii de contracte de muncă încheiate. Dintre acestea, cele mai multe sunt în sectorul comerțului cu amănuntul, urmat îndeaproape de industria prelucrătoare și construcții. Datele de acum o săptămână arătau sub 338 de mii de contracte încheiate, iar înainte de pandemie nivelul era de aproximativ 300 de mii. (sursa Business Club)

1 comentariu

  • asteptam opinia dvs intr un amplu material in bussines club.ar fi benefic pentru cei nehotarati…sfatul dvs ar fi fi benefic pentru a balansa ampla ofensiva a pr imobiliar…care ne tot spune cum vor creste preturile in imobiliare…ignorand orice logica economica…dorinta foarte mare de a avea o casa poate sa ti incetoseze ratiunea si sa te faca sa iei decizii gresite….pe asta se bazeaza cei ce ne spun ce roz e cu vanzarile de case la noi…iar la familiile cu copii e o crima…cand te gandesti la ce calvar poti supune viata lor…..luand o decizie justa corecta…intr un moment total nepotrivit .multumesc

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.