Business

Premierul l-a demis pe şeful Fiscului… aşa şi?

Stelian Muscalu

 

Nu se va schimba nimic. Sau nu se va schimba nimic în bine. Spun asta pentru că din păcate filosofia după care se ghidează actualul guvern este totalmente greşită. Toate deciziile au fost luate în sensul creşterii cheltuielilor, nu a fost sădită nici măcar o sămânţă pe zona veniturilor. Şi atunci oricine vine la vârful Fiscului va avea aceeaşi soartă. Asta dacă nu cumva vine un simplu executant care va pune tunurile pe mediul privat. Pe principiul ai n-ai bască oricum te amendez, este uşor de găsit nod în papură.

Numai că asta este o capcană uriaşă în care, în disperarea cifrelor actuale, guvernanţii pot cădea. Se pot strânge nişte venituri suplimentare pe termen scurt cu presiuni şi amenzi discutabile. Pe termen lung, controalele la comandă cu norme privind amenzile vor duce la închiderea micilor companii care vor claca. Mai mult vor induce un sentiment de neîncredere în piaţă care e posibil să alunge şi potenţialii investitori.

De ce mă gândesc la scenariul pesimist?

Este simplu, e singurul care poate aduce bani urgent. Pentru reducerea evaziunii şi conformare voluntară ai nevoie de o strategie pe termen mediu şi lung. Cum strategia asta nu a fost implementată şi nici măcar gândită e nevoie de ani, de foarte mulţi ani. PSD-ul, din păcate, nu are timpul ăsta. Bugetul este secat, iar singura soluţie este arcanul. Numai că soluţia asta ar putea să dea definitiv de gard cu economia naţională şi implicit cu viitorul nostru al tuturor.

Dincolo însă de strategii pe care ANAF ul a demonstrat că nu este în stare, semnalul este unul interesant. Despre şeful fiscului s-a spus în repetate rânduri că este omul lui Liviu Dragnea. Premierul Tudose a vrut să-l demită pe Stan încă din primele zile ale mandatului de premier, dar s-a lovit de insistenţa lui Liviu Dragnea de a-l menţine in funcţie pe Bogdan Stan, un apropiat al firmei Tel Drum.

Politic semnalul poate să fie mai important decât cel economic.

Update – Mirela Calugareanu, director adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice Bucuresti este noua şefă a ANAF.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.