Am primit un mesaj din partea unei organizaţii civice care am considerat că merită publicat. Iată textul:
Prin refuzul său de a primi salariul pe card, premierul Mihai Tudose încalcă legea pentru întărirea disciplinei finanaciare, care nu permite plata din casierie a unui salariu mai mare de 10.000 de lei chiar si in mai multe transe (avans si lichidare). În momentul de faţă, salariul premierului este de aproximativ 15.000 lei.
Legea 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, prevede la art. 4, alin. 4:
„Operatiunile de plati in numerar efectuate de persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), catre persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituiri de imprumuturi sau alte finantari se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre o persoana. Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre o persoana, pentru tranzactiile mai mari de 10.000 lei”.
Pe lângă faptul că premierul comite o ilegalite, menţionăm că acesta dă dovadă de asemenea şi de ipocrizie. Legea 70/2015, care plafonează plăţile cu numerar şi stimulează operaţiunile prin metode moderne de plată a fost votată în Parlament de PSD, inclusiv de domnul Mihai Tudose, pe atunci simplu deputat. Rezultatul votului asupra Proiectului de Lege 548/2014 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată poate fi consultat aici.
Legea 70/2015 este binevenită pentru România, care aliniază ţara noastră la tendinţele internaţionale de a descuraja operaţiunile cu numerar, reducând astfel evaziunea fiscală şi crescând transparenţa operaţiunilor economice. În Uniunea Europeană, ţări precum Suedia şi-au propus renunţarea totală la plata cu numerar în următorii ani.
Atacul premierului la adresa băncilor este unul nejustificat, care poate avea consecinţe nefaste asupra investiţiilor străine în România. Într-un moment în care toate ţările din UE promovează reducerea operaţiunilor cu numerar, premierul Tudose întoarce România în trecut, demonstrând încă o dată că actualul Guvern are mari dificultăţi în a înţelege realitatea economică şi socială.
PACT îi cere explicaţii publice domnului Mihai Tudose şi îi solicită să clarifice poziţia sa faţă operaţiunile cu numerar: este cea a deputatului din 2015, care vota legea pentru descurajarea plăţilor cu numerar sau cea a premierului din 2017, care preferă să-şi primească salariul în plic?
***
PACT este o platformă civică și politică de centru–dreapta, care încurajează implicarea cetățenilor din țară și din diaspora în deciziile comunităților lor și promovează libertatea economică, dezvoltarea regională și consolidarea democrației românești în NATO și UE.
[…] Premierul Tudose încalcă legea primind salariul cash. Există o lege care nu permite plata cash a salariilor mai mari de 10.000 de lei și a votat pentru ea inclusiv Tudose, pe atunci deputat simplu. […]
Legea asta a fost facuta pentru a transparentiza tranzactiile mai mari intre persoanele fizice, unde de cele mai multe ori nu sunt contracte sau alte documente care sa ateste tranzactia. Are rolul de a ingreuna evaziuea fiscala, ori in cazul salariului acesta este deja fiscalizat, trecut in acte. Nu cred ca legea se refera la salarii, ci la prestari de servicii facute PF cu PF.