Auto-moto

Premierul Dacian Cioloş în vizită la Ford, în Detroit. Ce facem cu fabrica de la Craiova?

Stelian Muscalu

Cum probabil ați aflat deja, premierul Dacian Cioloș, a început o vizită în Statele Unite. Am vorbit cu colegii mei care-l însoțesc pe șeful executivului peste ocean ca să aflu care este obiectivul vizitei. Așa am aflat că una dintre ținte este chiar Ford. Astăzi, la Detroit, în inima industriei auto americane, Dacian Cioloș, va face o vizită la fabrica Ford. Iar lucrurile, de aici, încep să devină interesante.

Ca să înţelegem mai bine contextul trebuie să facem puțină istorie recentă. În anul de grație 2007, într-un moment de creștere economică absolut halucinantă, când piața auto vindea într-un ritm amețitor, statul român a bătut palma cu americanii de la Ford pentru vânzarea uzinei din Craiova. Pentru afacerea asta noi am încasat sub 60 de milioane de euro, pentru 72,4% din capitalul societății. Nu sunt genul care să se uite cu foarte mare atenție la cifrele încasate. Recunosc că mă interesează foarte tare cine cumpără, care sunt planurile de dezvoltare și mai ales cum sunt ele implementate. Spun asta pentru că de uzina de la Craiova oricum s-ar fi ales praful dacă rămânea în patrimoniul statului. Bun. 57 de milioane de euro, banii de țigări ai șefului Ford pe 1 an de zile. Pe lângă suma modică, odată cu venirea crizei, statul român a acordat un ajutor fabricii din bănie de 75 de milioane de euro. Banii au fost împărțiți între divizia de mașini și cea de motoare, 38 de milioane respectiv 37 de milioane.

Nu sunt nici împotriva ajutoarelor de stat. Mai ales dacă acestea și-ar atinge ținta. Adică am susținut în toată povestea cu fabrica de motoare a celor de la Daimler că statul român trebuia să iasă la zar cu niște ajutoare substanțiale ca să prindă un pește mare. Bun. Nu a făcut-o acum, a făcut-o în perioada de criză. Ce a primit în schimb.

Din punctul meu de vedere, a primit o glumă bună. Când a fost acordat ajutorul de stat americanii s-au angajat ca până la finele lui 2017 să producă 810 mii de mașini și 1,5 milioane de motoare. În caz contrar să returneze parte din acel ajutor de stat. Ce se întâmplă azi la fabrica din Craiova? Americanii disponibilizează pe capete iar producția de mașini nu trece de câteva zeci de mii anual. Ford Bmax a fost un experiment nereușit. O mașină fără prea multă cerere ceea ce a dus la un eșec din punct de vedere al producției. Ca să salveze cifrele angajate de anul viitor, Ford aduce la Craiova noul EcoSport. Un alt experiment al cărui succes este incert.

În aceste condiții premierul Dacian Cioloș probabil vrea să afle mai multe despre planurile americanilor în privința fabricii de la noi.

Acum nici noi nu ne putem duce să batem cu pumnul în masă. Căci este posibil ca în pragmaticul stil american să ne fie pusă pe aceeași masă harta cu infrastructura de la noi. Ori reprezentanții fabricii din Bănie se roagă de ceva timp să li se facă măcar un drum de 3 km pe care să ajungă la o șosea națională, căci de autostrăzi nu prea mai poate fi vorba. Ce credeți, până acum au fost primite doar angajamente … neonorate. Ori înainde să vezi paiul din ochiul altuia trebuie să-ți observi bârna din propriul ochi. Și iată cum incapacitatea administrativă a tuturor guvernelor din 2007 și până azi își scoate dinții și mușcă din viitorul nostru al tuturor.

Trecând peste aceste disensiuni, premierul ar putea negocia și dezvoltarea unor capacități de producție pentru mașinile electrice. Din nou, nu cred că vorbim despre o carte câștigătoare chiar dacă guvernul s-a angajat să deschidă 10.000 de prize destinate acestor mașini

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.