Business

Predicţii pe cursul euro/leu

Stelian Muscalu

Economia României va continua să crească temperat în următoarele şase luni, evoluţia semnificativă a consumului şi rezultatele pozitive aşteptate în agricultură urmând să asigure produsului intern brut un avans de peste 4%, estimează oamenii de afaceri chestionaţi de KeysFin în cadrul barometrului semestrial privind starea business-ului românesc. Investitorii privesc cu îngrijorare spre inflaţie, estimând creşterea semnificativă a preţurilor, pe fondul deciziilor administrative şi a evoluţiei cursului valutar.

Optimismul moderat marcat de oamenii de afaceri, în cadrul barometrului realizat la sfârşitul anului trecut, se confirmă în prezent, evoluţia generală a economiei încadrându-se în tendinţele anticipate de investitori.

După un început de an pozitiv în majoritatea sectoarelor economice, în partea a doua a anului investitorii estimează că PIB-ul îşi va accentua creşterea, în principal pe fondul majorării cheltuielilor de consum.

Barometrul KeysFin arată că 72% dintre managerii chestionaţi estimează o creştere a PIB-ului între 4,2-4,7%, 16% văd o evoluţie de peste 5%, iar 8% consideră că PIB-ul va creşte cu mai puţin de 4%.

4% dintre cei chestionaţi au evitat să răspundă, considerând că, în prezent, sunt prea multe necunoscute în descifrarea evoluţiei economiei în partea a doua a anului.

INFLAŢIA, ÎN PRIM-PLAN

Întrebaţi care sunt principalele provocări din următoarele şase luni, cei mai mulţi manageri au indicat creşterea accentuată a preţurilor (82%), dinamica pieţei valutare (57%), amplificarea crizei din piaţa muncii (46%) şi evoluţia cadrului fiscal (34%). 22% s-au referit la incertitudinile legate de evoluţia economică mondială.

CRIZA PE PIAŢA MUNCII SE ADÂNCEŞTE

Una dintre marile provocări ale semestrului II şi, în general, a următorilor ani o constituie criza de pe piaţa forţei de muncă care, potrivit investitorilor, tinde să se adâncească.

Exportul de forţă de muncă spre Occident îşi arată, astfel, tot mai pregnant efectele negative.

Vedem, la tot pasul, tot mai multe reclame în care mari jucători din economie anunţă că sunt în căutare de personal, de la hipermarketuri la unităţi de producţie. Alături de inflamarea consumului şi inflaţie, criza forţei de muncă tinde să devină un semn de întrebare semnificativ în economie”, spun analiştii de la KeysFin.

CUM VA EVOLUA LEUL

Potrivit barometrului, cei mai mulţi investitori şi-au schimbat previziunile privind evoluţia monedei naţionale, făcute la începutului anului. Dacă în decembrie, 76% estimau că moneda naţională va rămâne predictibilă în 2017 şi că euro va fi cotat între 4,45-4,55 lei, provocările de pe scena politică le-au schimbat aşteptările.

Peste 69% dintre investitori văd acum moneda naţională peste pragul de 4,6 lei/euro. A crescut şi numărul celor care evită să se pronunţe, de la 2% la 23%.

Există, în continuare, mulţi investitori care s-au declarat convinşi că BNR va reuşi să ţină moneda naţională în frâu şi că, din punct de vedere al riscului valutar, cursul euro/leu va rămâne controlabil. Asta dacă politica fiscal-bugetară a Guvernului şi evoluţiile externe se vor situa în limitele aşteptate.

INVESTIŢIILE, MAREA PROBLEMĂ

Întrebaţi fiind ce măsuri le-ar solicita guvernanţilor în 2017, menite a asigura stabilitatea economică şi a impulsiona business-ul autohton, la fel ca la începutul anului, oamenii de afaceri au vorbit în primul rând despre predictibilitate, în principal în privinţa Codului Fiscal.

Oamenii de afaceri au evidenţiat, totodată, şi necesitatea simplificării documentaţiei pentru accesul la fondurile europene, insistând pe găsirea unor mecanisme de stimulare eficiente, dar mai ales de control a modului în care sunt cheltuiţi banii de la Uniunea Europeană.

Barometrul KeysFin privind economia românească a fost realizat în perioada 15-20 iunie 2017, pe un eşantion reprezentativ de 150 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerţ, la servicii financiare, agricultură, energie, confecţii, IT etc.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.