Business

Politicienii, termite ale fondurilor UE

Stelian Muscalu

L-am ascultat în acest week end, din nou, pe ministrul Fondurilor Europene Cristian Ghinea, care a fost invitat la Digi 24 la emisiunea „În faţa ta”. Vă mărturisesc că de câte ori îl ascult pe acest om, singurul mai vocal din echipa de la Palatul Victoria, mă îngrozesc. Realizez faptul că ţara asta a fost cârmuită de o echipă de pungaşi care nu au avut alt obiectiv decât devalizarea bugetului naţional. Nu s-au oprit aici şi s-au bălăcit şi în banii veniţi de la Bruxelles. 30 de miliarde de euro a atras România în cei aproape 10 ani de când este membră a Uniunii. Dacă nu vedeţi schimbări semnificative răspunsul este simplu… banii au fost deturnaţi. Pentru că la un calcul simplu îţi dai seama că poţi construi o ţară cu 30 de miliarde de euro. La noi s-a construit o gaşcă de şmecheri.

Am mai discutat pe marginea subietului și probabil o să mai vorbim pentru că din punctul meu de vedere fondurile europene reprezintă o mină de aur pentru economia acestei țări. Numai că avem două probleme. Una – birocrația, instituită, cu cap aş putea spune, cu ani în urmă ca să nu ajungă orice muritor la acești bani și doi băieții deștepți care sifonează uriaşele sume care ajung în ţară.

Partea proastă este că în privinţa fondurilor europene corupția a trecut la un alt nivel. Cum funcţionează în general contractele astea cu statul? În principiu există o formulă clară. Statul are nevoie de anumite bunuri sau servicii pe care le face rost de la nişte băieţi care îşi trag din contractul respectiv un anumit procent de la 10 până la 70%. Diferă în funcţie de relaţia celor care semnează contractul, de sumă, şi de alte obligaţii care mai stau în aşteptare spre a fi rezolvate. Și vorbim aici de milioane de euro.

Însă așa cum spuneam la Ministerul Fondurilor Europene, lucrurile au evoluat. Acolo se fac o serie de contracte pentru nevoi inexistente spune ministrul de resort. Practic se inventează anumite nevoi pe care statul nu le are în realitate dar pe care culmea Bruxellesul necunoscând tenebrele construite de băieții deștepți de la noi este gata să le finanţeze. Vă daţi seama unde am ajuns?

Spre exemplu există un program de mediu. Acolo conform spuselor lui Cristian Ghinea, un reprezentant de la mediu, fost angajat al unei firme a lui Sebastian Ghiță, a insistat timp de 1 an de zile ca pachetului de mediu finanţat de la Bruxelles să i se atașeze și un pachet IT de care nu era nevoie. În cele din urmă după ce a primit explicații suplimentare Bruxellesul a respins finanțarea modulului IT. Însă 1 an de zile programul respectiv a stat blocat. Din cauza acestei întârzieri România a pierdut bani serioşi. Dar pe indivizii care au făcut jaful cu bani europeni nu-i mai interesează pentru că ei au deja au conturile pline.

Vedem toate aceste lucruri abia acum, când Guvernul a ieșit de sub hățurile afaceriștilor locali, și nu numai că a ieșit dar a început să povestească ce se întâmplă în spatele cortinei politice. Acolo unde pseudo oamenii de afaceri, se comportă exact ca termitele, conform ministrului Fondurilor Europene, care rod absolut totul până sistemul ajunge să cadă peste ei. Nu există limite atunci când este vorba despre acapararea banilor statului. Iar statul s-a lăsat violat timp de 26 de ani fără să scoată un cuvânt. Şi tare-mi este teamă că scenariu se va repeta imediat după alegerile din toamnă. Şi nu vom avea de unde se aflăm căci partidele politice sunt sub semnul tăcerii atunci când vine vorba de afacerile cu bani publici.

2 comentarii

  • Eu nu inteleg de ce nu se pot scoate in afara legii vechile partide politice (PSD, UDMR, PNL). Adica, aceste partide au fost la putere atatia ani, si cu dovezi foarte clare s-a demonstrat ca sunt corupte pana in maduva oaselor… La PSD, seful cel mare este CONDAMNAT DEFINITIV!!! Si totusi aceste partide continua sa ramana la ciolan si sa fure, continua sa fie un pericol real pentru siguranta nationala. De ce nu pot fi considerate aceste partide ca fiind grupuri infractionale, organizatii care atenteaza la siguranta nationala?
    De exemplu, cand se formeaza un grup de oameni care sunt pusi sa fure si sa comita infractiuni grave (nu ma refer acum la partidele politice), DIICOT si alte institutii incearca sa distruga aceste grupari (exemplu: clanul din Valcea care a tinut sclavi zeci de oameni). De ce nu se procedeaza la fel si cu partidele politice? Poate ca cineva ar spune ca doar cativa au furat, dar nu exista ca doar unii sa fure de atatia ani si ceilalti sa nu stie nimic. Asa ceva este imposibil, pentru ca legaturile intre ei sunt prea mari. Si atunci ma intreb, de ce nu pot fi scoase in afara legii aceste partide?

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.