Business

Petrom: de la un profit de 1 mld de euro la o pierdere de 150 de milioane euro

Stelian Muscalu

Preţul barilului de petrol a bulversat business-ul celei mai mari companii petroliere de la noi OMV-Petrom. În doar 3 ani de zile austriecii au trecut de la un profit de peste 4,8 miliarde de lei la o pierdere de aproape 700 de milioane. Lucrurile sunt explicabile exclusiv prin evoluţia preţului barilului de petrol.

Dacă spre exemplu, în 2013, OMV Petrom şi-a vândut producţia la un preţ mediu de 108 de dolari/baril, anul trecut a ajuns la un preţ mediu de 45 de dolari/baril, mai mic cu 48% faţă de 2014 şi cu aproape 60% mai mic comparativ cu 2013. În ultima parte a anului trecut lucrurile au stat şi mai rău, prețul mediu realizat la țiței de către companie a fost de puțin peste 36 dolari/baril, în scădere cu 44% comparativ cu perioada similară din anul anterior.

În general când vorbim despre preţul în scădere al barilului acesta loveşte exploatarea. Adică acea divizie care bagă sonda în pământ şi scoate petrolul. Căci toată această operaţiune are un cost, care diferă în funcţie de vechimea zăcământului dar şi de tehnologia folosită, cost care de multe ori nu mai este acoperit de preţul de vânzare, sau marjele sunt extrem de mici.

Însă, de cealaltă parte există, paradoxal, şi avantaje. Când petrolul este jos divizia de rafinare o duce mult mai bine. Este vorba despre acel segment al companiei care cumpără petrol, la un preţ mic de această dată, îl prelucrează şi ulterior îl vinde ca produs finit. Noi ne gandim la carburanţi în acest moment, dar din petrol se fac 1001 de lucruri. Iată cum se explică faptul că pe partea de rafinare, OMV Petrom a raportat un profit operațional (EBIT) de peste 1 miliard de lei.

Dacă aruncăm o privire în spate o să vedem că în 2014, când preţul petrolului era ceva mai sus, la o medie de vreo 80 de dolari, Petrom a avut o pierdere de aproape 900 de milioane din această activitate. Rezultatele bune din 2015, au apărut, conform companiei, ca urmare a îmbunătățirii a marjei de rafinare, de la 1,89 la 8,71 dolari/baril, determinată de prăbușirea prețurilor la țiței, de performanța operațională îmbunătățită de modernizarea rafinăriei Petrobrazi și de creșterea volumului de vânzări de produse petroliere cu 7%, pe fondul scăderii cotațiilor.

Nici acţionarilor nu le pică bine acest rezultat. Dacă pentru 2014 a anunţat dividende de doar 150 de milioane de euro, de 3 ori mai mici decât cele din 2013, anul în care a reuşit performanţa unui profit de un miliard de euro, pentru 2015 compania anunţă că ar vrea să renunţe în totalitate la dividende.

Ştiu că există o grămadă de cârcotaşi care vor spune că le ajunge imperialiştilor câţi bani au câştigat de la noi, capitaliştii ăştia ne-au jupuit când ne-au prins în benzinăriile lor. Eu spun că lucrurile sunt ceva mai nuanţate. Şi eu am maşină şi mă ustură buzunarul de câte ori fac plinul. Dar trebuie să avem puterea să ne uităm dincolo de interesul personal.

Din cauza rezultatelor proaste compania a anunţat deja că şi-ar putea reduce numărul de salariaţi. În acest moment la Petrom sunt angajaţi undeva la vreo 16.000 de oameni. Din păcate nu doar angajaţii sunt cei care vor avea de suferit. Compania anunţă şi o reducere semnificativă a investiţiilor. Toate aceste lucruri ajung să se vadă în cele din urmă în cifrele economiei mari. Tocmai de aceea nu sunt în asentimentul celor care privesc încruntaţi la profiturile pe care le fac marile instituţii fie ele cu capital românesc sau nu. Fiindcă acele profituri înseamnă bani şi ulterior bună stare pentru toată naţia. Că banii, odata ajunşi în bugetul statului sunt prost cheltuiţi asta este o altă poveste despre care o să vorbim altă dată.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.