Vreau să discutăm puţin despre petrol. Este cumva şi momentul meu de glorie pentru că s-a confirmat cumva ceea ce spuneam încă de la mijlocul săptămânii trecute. Vă reamintesc că am avut ieri la Doha reuniunea OPEC. La finele sătătmânii trecute presa din România titra cu litere de-o şchioapă titluri bombastice legate de posibile creşteri ale cotaţiilor barilulului de petrol şi implicit scumpiri ale carburanţilor. Spuneam la acea vreame că acest lucru nu are cum să se mai întâmple pentru simplu fapt că nu mai suntem în anii 70-80. Lucrurile sunt schimbate radical şi din punct de vedere al dependenţelor energetice cât şi al situaţiei geopolitice extrem de complicate.
Nu numai că nu avem o creştere a cotaţiilor barilului, dar în aceasta dimineaţă am înregistrat chiar o uşoară scădere. Şi asta pentru că Iranul încurcă înţelegerile OPEC-ului.
Miza este uriaşă. Vorbim de sume care ar putea îngenunchia orice economie europeană. Per total se discută de pierderi directe din bugetele ţărilor producătoare de petrol de 315 miliarde de dolari. Aici nu mai punem la socoteală pierderile companiilor prelucrătoare şi distribuitoare. Conform Bloomberg numai Arabia Saudită a fost nevoită să scoată din rezerve 138 de miliarde de dolari în timp ce Rusia şi-a redus rezervele cu 60 de miliarde de dolari. În aceste condiţii cele două ţări care-şi bazează economia şi veniturile la bugetul de stat pe extracţia şi comerţul de produse energetice au încercat să facă în această duminică o înţelegere.
Mecanismul care se vroia folosit era relativ simplu. Îngheţarea a producţiei de petrol asta în condiţiile în care momentan în lume se scot din pâmânt în fiecare zi cu 1,3 milioane de barili mai mult decât se consumă.
Dacă statele participante ar fi agreat această îngheţare a extracţiei, în câteva luni lucrurile ajungeau să se echilibreze iar până la sfârşitul anului era foarte posibil ca cererea să ajungă să depăşească din nou oferta. Ar fi fost momentul în care preţul petrolului ar fi început să urce acţionat de mecanismele pieţei.
Numai că în ecuaţie a intervenit Iranul care a refuzat să participe la marea întâlnire de la Doha. Iarnul are alte planuri în acest moment total diferite de cele ale OPEC ului, ţara va produce din ce în ce mai mult petrol până când îsi va recupera cota de piaţă pierdută din cauza sancţiunilor internaţionale.
În aceste condiţii, dacă toate ţările OPEC ar pune extracţia pe pauză iar Iranul ar continua să extragă şi să vândă ar însemna să-i cedeze acestuia cotă de piaţă câştigată cu greu în zeci de ani de zile. Ceea ce din punct de vedere economic este inacceptabil.
Ce se va întâmpla în aceste condiţii? Aici nu putem decât să-i cităm pe unii mai deştepţi ca noi. Analistul BMI Research, Peter Lee, spune că Brent-ul va continua să piardă teren ca urmare a eșecului negocierilor de la Doha, asta în timp ce analiștii de la Barclays estimează un preț mediu de 36 de dolari pe baril în cel de-al doilea trimestru al anului.