Am avut duminică în București, în fața Guvernului, un meeting organizat de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate. S-au strâns vreo 1500 de oameni, deși temperatura de afară nu era una tocmai prietenoasă. Tema principală a constituit-o veșnicul subiect al pensiilor speciale.
De fapt aici vroiam să ajung. La nelămurirea mea legată de acești oameni și nu numai care se cred speciali. De ce cred ei că sunt speciali? Adresez această întrebare cu tot respectul față de actualii dar și de foștii militari. Însă încet, încet ajungem să fim o țară de pensionari speciali… și nu este cazul.
Militarii au pensii speciale, polițiștii la fel, angajații SRI așișderea, de parlamentari ce să mai vorbim, iar aleșii locali s-au molipsit și ei. Cu ce sunt toți cei enumerați mai buni ca un medic, ca un profesor sau de ce nu ca un jurnalist? E greu de spus și răspunsul cel mai probabil poate să fie subiectiv. Cifrele însă sunt cât se poate de obiective.
Bugetul asigurărilor sociale gâfâie greu asemeni unei locomotive cu abur, depășită de o pantă prea abruptă. Raportul dintre persoanele în vârstă de peste 65 de ani și cele în vârstă de muncă, 15‐64 de ani crește semnificativ, ceea ce înseamnă că, în perspectiva următorilor ani, sistemul public de pensii va avea resurse mult diminuate în raport cu cheltuielile.
Din această cauză în acest an, deficitul la bugetul de pensii sare de 3 miliarde de euro. Iar în acest deficit încă nu sunt luate în calcul aceste sume speciale pentru care statul este obligat să facă alocări… evident speciale. Asta în condițiile în care pensia medie în România este de aproape 840 de lei.
În schimb, pensionarii militari, polițiștii și cei proveniți din servicii sunt plătiți, în medie, de trei ori mai mult.
152 mii de foști angajați ai ministerelor Apărării, Internelor și ai Serviciului Român de Informații erau plătiți, în 2015, cu o pensie medie lunară, de 2.724 lei.
Iată ce spunea la meetingul de ieri, Mircea Dogaru, liderul de sindicat al militarilor:
„În ceea priveşte soldaţii noştri, s-au săturat să moară aiurea pe salariul minim pe economie. Deci, vrem o lege cinstită a salarizării pentru toate categoriile. O nouă lege a pensilor în locul acelei brambureli produse prin fraudă parlamentară”.
Și din nou vin și spun. Cine să moară și de ce? Am avut vreun război pe aici în ultimii 50 de ani și eu nu am auzit de el? Domnule Dogaru nu a murit nimeni, și chiar dacă s-ar pune problema despre așa ceva, deși nu este de dorit, îmi aduc aminte de jurământul fiecărui cadru militar … Jur să-mi apăr țara, chiar cu prețul vieții. NU se spune nimic acolo de niciun salariu minim și nici de vreo pensie specială.
Oare domnul Dogaru știe că numărul pensionarilor azi este similar cu cel al salariaților, iar contribuțiile nu mai reușesc să acopere decât două treimi din cheltuieli, de aproape un deceniu.
În perioada 2013‐2060, ponderea populației active va înregistra o scădere semnificativă de 12,1 puncte procentuale, în timp ce ponderea populației cu vârsta de peste 65 de ani va crește cu 12,5 puncte procentuale. Ceea ce va pune o presiune imensă pe bugetul de pensii
Am mai spus-o că o soluție este asigurarea la fondurile private, însă, așa cum discutam chiar zilele trecute aici la Business Club FM, pentru 2016, de exemplu, Ministerul de Finanțe a decis să nu suplimenteze contribuția la Pilonul II, până la 6%, așa cum se angajase, ci doar până la 5,1%. Practic, viramentele sunt de doar 5,44 miliarde lei, în acest an.
Una peste alta ca să închidem discuția asta, nu cred că cineva este special în această țară. Nici măcar președintele, și mă gândesc aici Jose Mujica, preşedintele Uruguayului care este un exemplu de modestie financiară. Atunci când ALEGI să reprezinți interesele unei națiuni, printr-o deminitate în stat fie că vorbim de președinți, premieri sau parlamentari îmi place să cred că o faci cu o doză de patriotism. Atunci când alegi să aperi interesele unei nașiuni, indiferent că vorbim de poliție, armată sau servicii secrete, lucrurile stau tot cam așa.
Dacă te gândești la bani nu-i o rușine. Dar mergi în mediu privat să-i faci. Nu te angaja la stat după care să cerșești prin portavoce sau de la înalta tribună a Parlamentului o pensie specială. Pentru că odată ce ai făcut acest lucru dispare și ultima fărâmă din ceea ce a fost odată special în jurul tău.
Bună ziua !
Știți cumva ce s-a întâmplat cu colega voastră Marta Novăceanu de la radio ? Că a dispărut de pe site-ul digi-fm.ro. Mulțumesc.
Nu stiu, dar am sa ma interesez si am sa va raspund
multumesc