Auto-moto

Pe români îi doare la bască de scandalul Volkswagen

Stelian Muscalu
Au apărut ieri nişte date de la poliţia înmatriculări care arătau scăderi „dramatice” în privinţa înmatriculărilor de maşini Volkswagen (-20%). Imediat am văzut la toate televiziunile dar şi în on line titluri cât casa – Volkswagen lovit de scandalul noxelor, sau Vânzările Volkswagen afectate grav de scandalul diselgate. M-am uitat şi eu pe cifre şi am încercat să le înţeleg sensul, mai ales că ştiam că românul nu e aşa sensibil la informaţiile legate de mediu. Şi întradevăr ceea ce ştiam eu despre şoferul mioritic s-a adeverit. Vine să susţină această idee şi un studiu al prietenilor noştri de la vezicâtface.ro
Studiu care ce spune, nu că nu a scăzut interesul pentru marca germană, ba chiar imediat după scandal interesul a crescut. Da este posibil să fi fost ceva idei speculative pe acolo. Probabil au fost ceva samsari care s-au gândit că vor găsi maşini ceva mai ieftine odată ce acest scandal a luat amploare. O să revenim asupra acestei idei. 

Bun, studiul spune aşa: din 30.000 de maşini evaluate de vezicâtface, 16%, adică cele mai multe, au fost Volkswagen. Pe locurile următoare s-au situat Opel la distanţă destul de mare (11%), Ford, Audi şi BMW
Mai jos aveţi un grafic cu evoluţia verificărilor cu solicitările de verificare pentru maşini Volkswagen.
 
 Se observă pe graficul de mai sus, cum imediat după scandal, interesul pentru această marcă a crescut în mod paradoxal. Este vorba despre acel 19,4%. Această creştere a făcut din marca germană cel mai căutat nume pe piaţa auto imediat după scandal, aşa cum se vede în graficul de mai jos. 

Aşa cum spuneam şi mai sus probabil a fost intenţia unor să profite de necazul altora. A fost o căutare în scop speculativ, fără rezultate însă întrucât preţul maşinilor second nemţeşti a rămas nemodificat. 

„Cel mai probabil, interesul crescut al romanilor pentru masinile Volkswagen a fost unul speculativ. Cumparatorii au sperat ca pretul masinilor va scadea si ca isi vor putea cumpara astfel un Volkswagen mai ieftin. Din calculele noastre insa, nu se vede absolut nicio scadere de pret pentru vreun model Volkswagen.” Alexandru Govoreanu, director de Dezvoltare VeziCatFace.ro
Acum rămâne întrebarea ce aratau datele DRPCIV.
Aici pot apărea mai multe teorii. Una dintre ele ar putea să fie inclusiv un stop al vânzărilor din partea dealerilor care au intrat într-o perioadă de aşteptare, fiindcă până la urmă este mai ieftin să remediezi problemele unei maşini pe care o ai în curte decât să faci o camapnie de rechemare. O altă ipoteză este şi cea legată de faptul că Volkswagen a ţinut pasul cu piaţa. Ford spre exemplu a avut scăderi chiar mai mari de 20 de procente. 
Concluzia este foarte clară, şoferul român nu a fost afectat de acest scandal, iar cel care şi-a propus să-şi cumpere un Volkswagen o va face indiferent de noxele pe care acesta le emite.

1 comentariu

  • Nu există "poliţia înmatriculări" încă din anul 2002. Serviciile respective se află sub autoritatea prefecturilor şi nu mai au absolut nicio legătură cu Poliţia Română.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.