Tehnologie

Pe când un centru de dezvoltare Apple în România

Florin Popovici

De cînd am intrat în era telefoanelor inteligente s-a dezvoltat o nouă piață, cea a aplicațiilor software pentru smartphone și tablete(asa numitele apps), piață care aduce profituri colosale an de an, tuturor celor implicați în aceasta industrie.

În perioada 2012-2013, de exemplu, Apple a plătit peste 5 miliarde de dolari către dezvoltatori de aplicații pentru iPhone, iPad și iPod, iar în 2013-2014, această cifră a ajuns la 10 miliarde de dolari. Ca să înțelegem și mai bine aceasta nișă, numai în 2013, Apple înregistra peste 50 de miliarde de descărcări de aplicații și jocuri pe App Store, în timp ce un dezvoltator de aplicații căștiga la acea dată în medie, 1 dolar per descărcare.

De curând, Apple, prin vocea managerului său general Tim Cook, a anunțat că intenționează să deschidă primul centru de training şi dezvoltare software din Europa, la Napoli, în Italia. Această hotărîre vine în urma unui studiu realizat de compania americană, din care rezultă că, europenii, sunt printre cei mai creativi dezvoltatori din lume, iar Apple caută să exploateze la maxim acest lucru întinzându-le o mână de ajutor noilor generații de antreprenori, developeri, care doresc să se dezvolte profesional pe acest segment de piață, în cadrul noului centru Apple.

În ultimul an, dezvoltatorii europeni de aplicatii pentru sistemul de operare IOS(disponibile spre descărcare pe App store), au câștigat peste 10.2 miliarde de euro, iar in Italia, peste 75.000 de noi joburi au legătură cu aplicațiile și jocurile dezvoltate pentru magazinul App Store.

Apple nu a dezvăluit locația exactă și nici data la care acest centru va fi operațional în Napoli, însă, a menționat că se va deschide în cadrul unei instituții deținute de unul din partenerii săi din Italia, și că, pe viitor, compania intenționează să deschida astfel de centre și în alte țări de pe glob.

Şi în Romania există centre similare celui pe care Apple intenționează să-l deschidă în Italia, de exemplu centrul de dezvoltare al Amazon de la Iaşi care este în plină extindere sau Ubisoft, Oracle şi Microsoft în Bucureşti. Marile companii vin în România să-şi dezvolte aplicaţii datorită calificării foarte bune a programatorilor români precum şi pentru costurile mult reduse faţă de alte ţări europene.

Apple te aşteptăm cu interes!

Pe Florin îl găsiţi şi pe www.gadget-talk.ro

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.