Lifestyle

PASTILA DE SĂNĂTATE: Ghimbirul

Adrian Balog
Scris de Adrian Balog

Ghimbirul (Zingiber officinale), denumit popular și „ghimber” sau „gingiber”, este numele dat unei plante din regiunile tropicale, cu rizom aromatic bogat în uleiuri eterice.

Ghimbirul e prețuit mai ales în bucătăriile orientale din India, Malaezia, Nepal şi Bangladesh. Un nume alternativ al ghimbirului, introdus de turci în Moldova și Muntenia a fost cel de ‘piper alb’. Denumirea de ghimbir a fost folosită mai ales în Banat și Ardeal provenind din maghiarul gyömber, iar apoi s-a impus în întreaga țară.

In sănătate, ghimbirul are o grămadă de utilizări: în răceală, acționează asupra plămânilor. O rădăcină proaspătă de ghimbir, rasă și fiartă în 250 ml apă, timp de 10 minute, produce un ceai cu efecte remarcabile în tratarea edemelor, vomei sau tusei, inducând și o senzație puternică de încălzire a corpului, respectiv un efect sudorific pregnant.

Atunci când febra nu cedează, fierbeți 100 g ghimbir proaspăt în 500 ml apă și spălați tot corpul cu zeama rezultată. Dacă tusea nu vrea să vă lase în pace, stoarceți o rădăcină de ghimbir și amestecați sucul cu puțină miere și 250 ml apă fierbinte; beți câte 1-2 căni pe zi.

Ceaiul de ghimbir este un calmant ideal în inflamațiile gâtului, sinuzite, răgușeală, febră, eliminare de mucozități și congestii respiratorii. Combate disconfortul digestiv prin îmbunătăţirea absorbţiei de substanţe benefice din alimente şi prevenirea supraalimentaţiei. Prin urmare, ceaiul de ghimbir este excelent pentru recăpătarea controlului asupra digestiei.

Reduce riscul de accident vascular cerebral

O ceaşcă de ceai de ghimbir consumată zilnic poate reduce semnificativ riscul de accident vascular cerebral deoarece substanţele active din ghimbir blochează depozitarea grăsimilor pe artere, reduc nivelul de colesterol rău şi ajută la prevenirea diferitelor forme de cancer.

Are efect antiinflamator

Poate să fie un remediu eficient pentru persoanele care suferă de artrită reumatoidă sau osteoartrită. Astfel, ghimbirul reuşeşte să calmeze reacţiile inflamatorii şi să îmbunătăţească circulaţia sângelui.

Scade tensiunea

Ghimbirul scade tensiunea relaxând vasele de sânge ce înconjoară muşchii, facilitând circulaţia sanguină în tot corpul. Ajută la prevenirea şi tratarea greţurilor cauzate de mişcare şi calmează ameţelile.

Sănătate maximă!

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.