Ca să răspund pe scurt, cred că-l vor da cu capul de toţi pereţii. Trecând de la exprimarea plastică la cifre, vreau să ne oprim azi asupra cursului valutar pentru că suntem într-un moment cheie. Perechea euro/leu se tranzacţionează la nivelul la care a început anul. Aveţi şi un grafic ataşat pe care am încercat să pun şi câteva explicaţii. Diferenţa între începutul anului şi cursul de azi este nesemnificativă de 0,05% .
Aşa cum se vede şi în grafic cursul valutar are două cocoaşe. Una în vară care a apărut în momentul în care se discuta despre Brexit, vorbim aşadar de influenţe externe.Şi o a doua apărută recent. Şi care este cauzată de probleme interne.
Marea diferenţă între cele două este abordarea BNR. În general Banca Naţională intervine în piaţă pentru atenuarea şocurilor atunci când vine vorba despre probleme externe care apar pe curs. Vezi Brexit, Grexit sau seisme pe bursele lumii. Când însă problemele care duc la deprecierea monedei sunt de ordin intern, de multe ori Banca Naţională lasă cursul liber şi ca o supapă pentru detensionarea stresului intern.
Acum să revenim la cursul valutar din „zilele noastre”, respectiv la cea de a doua cocoaşă de pe piaţa valutară de la noi. Ea a fost cauzată de o ştire care a apărut pe fluxul Reuters legată de conversia francilor la cursul istoric. Nu mai intru în detalii pentru că am scris deja un articol pe temea asta AICI.
Interesant este că despre această lege se vorbeşte de ceva timp, însă cursul nu a reacţionat până în momentul în care ştirea nu a apărut pe fluxul Reuters. Ceea ce înseamnă că investitorii străini privesc cu îngrijorare această lege.
Iată de ce cred eu că este posibil să-l avem liniştit la un 4,7 lei undeva spre finalul anului.
Banca Naţională s-a opus acestei legi a conversiei la curs istoric invocând pierderile de peste 500 de milioane de euro pe care băncile le-ar suporta în urma acestei legi. Ori ca să dea cumva şi o lecţie politicienilor români este foarte posibil ca BNR-ul să stea şi să asiste impasibilă la deprecierea monedei naţionale.
Şi nu vorbim doar despre legea conversiei. Parlamentarii visează acum la creşteri de salarii minime până la 1700 de lei, la reduceri de TVA la 16% şi tot aşa. Vorbim aşadar de o căscare a deficitului mult peste ceea ce poate duce bugetul. Prin urmare statul rămâne fără bani şi va trebui să se împrumute. De acolo încep să apară costurile pe care le presupune o astfel de operaţiune şi implicit problemele macroeconomice care se vor răsfrânge … aţi ghicit, direct pe cursul valutar.
Ceea ce spun eu aici nu reprezintă un sfat de investiţii ci doar un scenariu posibil pentru evoluţia cursului valutar pe termen mediu.