Business

Pa, pa McDonald’s. Bine ai venit McDonald’s

Stelian Muscalu

McDonald’s şi-a vândut afacerile din România semn că nu iese fum dacă nu este foc. Şi-mi amintesc că am dat o ştire acum câteva luni în care anunţam că americanii erau în discuţii, pentru vânzarea lanţului de restaurante, cu un oligarh rus. Contextul geopolitic probabil că a pus piedică tranzacţiei aşa că businessul ajunge la un fond de investiţii maltez, că or fi şi pe acolo nişte ruşi încă nu ştim. Despre preţ nu se spune încă nimic dar se vorbeşte de câteva zeci de milioane de euro. Undeva pe la 50. Însă este vorba despre vânzarea unei francize, deci nu vorbim de controlul total al maltezilor, care vor fi obligaţi să repecte politicile lanţului de restaurante american.

De fapt maltezii ăştia lucrează de ceva timp cu americani, chiar au vreo 60 de restaurante Mc în portofoliu, deci ştiu cam cu ce se mănâncă afacerea. Este interesantă preluarea în contextul în care în general fondurile de investiţii cumpără afaceri cu potenţial de creştere după care la un interval cam de 5 ani le vând. Spun că este interesantă tranzacţia fiindcă americani au vândut business-ul din cauza pieţei mici de la noi… adică nu prea mai vedeau potenţial de creştere. Timpul o să ne arate cine a avut dreptate. Eu aş paria pe americani.

Americanii au sperat că or să obţină marea cu sarea în România, fiind una dintre puţinele pieţe în care au intrat direct şi nu prin intermediari. Acum dacă stau să mă gândesc la anul de graţie 1995 când s-a deschis primul restaurant McDonalds de la noi, şi la coada care s-a format atunci mai ceva ca la alimentara atunci când băga pui, s-ar putea să ajungem să înţelegem strategia americanilor. De atunci şi până azi s-au deschis 66 de restaurante tip fast food în toată ţara, şi cozile de odinioară au cam dispărut. Oamenii au început să înţeleagă că preparatele de acolo nu sunt chiar cele mai sănătoase. Au apărut tot felul de teorii legate de consumul alimentar sănătos care au cam lovit în afacerile fast food urilor în general. Spre exemplu la vânzări de aproape 100 de milioane de euro profitul a fost de doar 3,7 milioane de euro în 2014 (cele mai recente date). Undeva la 4% este o marja fantastic de mică pentru un restaurant.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.