Românii aruncă aproximativ 10% din totalul alimentelor pe care le cumpără. Mai exact aruncăm cam 100 de kg de alimente pe an. De trei ori mai mult decât un francez spre exemplu. Costurile estimate sunt cu multe zerouri în coadă. Şi totul începe din supermarketuri. Asta în timp ce la nivel mondial 21.000 de persoane mor zilnic de foame.
În acest context Parlamentul a dat o lege deşteaptă, nu credeam că am să spun asta prea curând. Marile magazine vor fi obligate să doneze produsele alimentare al căror termen de garanţie se apropie de expirare. În felul acesta se doreşte o limitare risipei de alimente. Dar mai este o chestie, pe lângă risipă poate se dă o mână de ajutor şi unor cămine de bătrâni sau case de copii care-şi duc traiul de pe o zi pe alta.
Legea se aplică magazinelor cu o suprafaţă de peste 400 de metri pătraţi şi va intra în vigoare la şase luni după publicarea în Monitorul Oficial. În acest moment, produsele care expiră în magazine sunt distruse.
În urma acestei legi au apărut şi primele reacţii ale comercianţilor. Deloc plăcute dacă mă întrebaţi pe mine. Ei una ştiu, una spun. Marile lanţuri ameninţă cu creşterea preţului pentru alimentele perisabile. E singura sperietoare pe care o au la îndemână. Aceştia susţin că scumpirile vor apărea din cauza pierderilor. În loc să vândă până în ultimul moment, vor fi obligate să facă donaţii iar acestea costă spun ei.
Nu înţeleg de ce nu se gândesc la o facilitate fiscală şi de ce trebuie să ajungă la astfel de ameninţări.
Mai ales în condiţiile în care cei mai mulţi dintre marii retaileri de la noi sunt francezi. Nu degeaba făceam o comparaţie a risipei exact cu consumatorii francezi. Pentru că în hexagon în urmă cu un an s-a dat o lege în sensul ăsta. Acolo a fost votată legea care interzice aruncarea la gunoi sau distrugerea mâncării. Nerespectarea poate aduce amenzi de până la 75.000 de euro sau chiar puşcărie.
Marile lanţuri de magazine spun însă că grosul alimentelor aruncate nu vine de la magazin ci de la excesul de cumpărături pe care-l fac de cele mai multe ori clienţii.
Soluţia pare să vină din Italia, acolo unde spre deosebire de Franţa, care amendează supermarketurile care aruncă mâncarea nevândută, Italia vrea sa acorde acestor companii un stimulent pentru a dona alimentele. Este, din punctul meu de vedere, cea mai bună soluţie şi singura cale prin care marile magazine ar putea să primească acest program cu mai puţină opoziţie.
Noua lege oferă reduceri la taxa pentru gunoi, în funcție de cantitatea dată organizațiilor de caritate. De asemenea, vor fi făcute cateva modificări în legislatie pentru ca antreprenorii să poată face donații mult mai ușor.
Aş încheia tot cu o statistică. Pentru că cifrele sunt cele care arată o realitate pur şi simplu halucinantă. La nivel mondial se aruncă 1,3 miliarde de tone de mâncare. Asta este cuantificată, eu sunt sigur că în realitate este o cantitate şi mai mare. Doar la nivelul Uniunii Europene se aruncă anual cam 90 de milioane de tone de alimente, asta în condiţiile în care aproximativ 79 de milioane de europeni trăiesc sub pragul sărăciei. Restaurantele aruncă undeva la 3 tone de mâncare iar aproape 20% din mâncare cumpărată din magazine ajunge la gunoi nedesfăcută din ambalaj deoarece ajunge să-i expire termenul de garanţie înainte să fie consumată.
Acum după ce aţi terminat de citit daţi vă rog un click aici – România, ţara în care 225.000 de copii se duc zilnic flămânzi la culcare